Το κλασσικό ματάκι πόρτας που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα ελληνικά σπίτια, απειλείται πλέον από συστήματα θυροτηλεόρασης τελευταίας τεχνολογίας. Ειδικά για τους λάτρεις της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών, τα σύγχρονα συστήματα θυροτηλεόρασης μπορούν να προσφέρουν ιδιαίτερες ευκολίες.

Παραδοσιακό ματάκι πόρτας

Το ματάκι πόρτας έχει τρία πολύ βασικά πλεονεκτήματα:

  1. Μεγάλη αντοχή στο χρόνο
  2. Χαμηλό κόστος
  3. Δεν χρειάζεται ηλεκτρικό ρεύμα

Βέβαια δεν λειτουργεί καθόλου αν δεν έχουμε πλησιάσει την πόρτα και καρφώσει το μάτι μας πάνω του. Ακόμα και τότε, η οπτική μας είναι περιορισμένη και παραμορφωμένη από τους φακούς του.

Η συγκεκριμένη πατέντα παρουσιάστηκε πολλές δεκάδες (ίσως και εκατοντάδες) χρόνια στο παρελθόν και συνοδεύει τις περισσότερες πόρτες εισόδου σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες. Τα πρώτα ματάκια που εμφανίστηκαν δεν διέθεταν τζαμάκι προστασίας και ήταν κυριολεκτικά μια τρύπα στην πόρτα που συνοδευόταν από ένα μεταλλικό πορτάκι στην εσωτερική πλευρά της. Το πορτάκι αυτό, κάλυπτε την τρύπα και χρησίμευε και σαν  ένας απλός μηχανισμός ασφαλείας.

Θυροτηλεόραση

Τα σύγχρονα συστήματα θυροτηλεόρασης (τα οποία συνηθίζουν να συνοδεύονται και να συνοδεύουν έξυπνα σπίτια έχουν πλέον τη δυνατότητα διασύνδεσης με το WiFi δίκτυο του σπιτιού μας.  Η κάμερα του συστήματος, μεταδίδει τα δεδομένα κατευθείαν σε ένα application που μπορούμε εύκολα να εγκαταστήσουμε στο κινητό ή στο tablet μας.

Όταν κάποιος χτυπήσει το κουδούνι μας, η κάμερα ενεργοποιείται και ξεκινάει να επικοινωνεί με την εφαρμογή. Άμεσα εμφανίζεται στο κινητό/tablet/υπολογιστή μας ο επισκέπτης που χτυπάει το κουδούνι μας.

Μπορούμε τόσο να μιλήσουμε όσο και να ακούσουμε τον επισκέπτη μας, χρησιμοποιώντας  το ενσωματωμένο μικρόφωνο της κάμερας μας και τα ηχεία της συσκευής μας. Έτσι μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τους μεταφορείς για το που να ξεφορτώσουν τα πακέτα που περιμένουμε ή ακόμα και να τρομάξουμε κάποιον επίδοξο ληστή χωρίς να πλησιάσουμε καθόλου στην πόρτα.

Βέβαια όλα αυτά τα χαρακτηριστικά κοστίζουν κάτι παραπάνω καθώς τα συστήματα αυτά ξεκινάνε από 120Ε και πάνω. Ακριβότερα μοντέλα μας εξοπλίζουν με καλύτερη ανάλυση στην εικόνα αλλά και καλύτερη ποιότητα ήχου. Ορισμένα μοντέλα έχουν αυτόνομες μπαταρίες ενώ άλλα συνδέονται στην υπάρχουσα καλωδίωση που συνδέεται το κουδούνι μας και χρησιμοποιούν μια μπαταρία σαν backup.

Τα ακριβά πακέτα μας εξοπλίζουν με πολλαπλές κάμερες για να καλύψουμε όλες τις πιθανές εισόδους του σπιτιού μας, το γκαράζ μας και γενικότερα όποια περιοχή επιθυμούμε να ελέγξουμε (παρόμοια οφέλη με την εγκατάσταση καμερών ασφαλείας).

Ορισμένα μοντέλα διαθέτουν επίσης ανιχνευτές κίνησης οι οποίοι ενεργοποιούν τις κάμερες όταν κάποιος πλησιάζει. Κάποιες κάμερες μπορούν ακόμα και να αποθηκεύσουν βίντεο σε κάποιο σκληρό δίσκο που υπάρχει διαθέσιμος στο σπίτι.

 Προϋποθέσεις σωστής λειτουργίας

Για να λειτουργεί σωστά το σύστημα θυροτηλεόρασης, θα πρέπει να έχουμε δυνατό σήμα Wi-Fi στο σημείο που θα εγκαταστήσουμε την κάμερα.  Αν είμαστε εκτός σπιτιού και παρουσιαστεί κάποιος επισκέπτης στο σπίτι μας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε δεδομένα που μας προσφέρει ο πάροχος μας (3G/4G) και ενδεχομένως να έχουμε κάποια επιπλέον χρέωση αν δεν έχουμε κάποιο πακέτο με δωρεάν MBs (MegaBytes).

Συμπέρασμα

Εάν έχετε ήδη εγκατεστημένο κάποιο σύστημα ασφαλείας (πχ συναγερμό ή κάμερες ασφαλείας) τότε ίσως  ένα σύστημα θυροτηλεόρασης μπορεί να θεωρηθεί περιττό εκτός κι αν θέλουμε να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση της κατοικίας μας σε έξυπνο σπίτι.