Το βασικότερο στοιχείο για την ασφάλεια του σπιτιού μας είναι οι κλειδαριές που χρησιμοποιούμε. Πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα ασφαλείας αφού ένα σύστημα συναγερμού ή καμερών ασφαλείας δεν μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα, αν οι κλειδαριές είναι ευάλωτες.

Σκεφτείτε για παράδειγμα το πόσο εύκολο είναι να μπει κάποιος διαρρήκτης σε ένα σπίτι που έχει πολύ απλές κλειδαριές ή που δεν έχουν καθόλου κλειδαριά. Η σκέψη ενός σπιτιού χωρίς κλειδαριές ακούγεται αστεία, αλλά μία έρευνα στις ΗΠΑ έδειξε πως οι νέοι ιδιοκτήτες σπιτιών δεν βγάζουν νέα κλειδιά αλλά ούτε αλλάζουν κλειδαριές. Δεδομένου του πόσο φθηνά κοστίζει η δημιουργία νέων κλειδιών, δεν είναι απίθανό να βρίσκονται τα κλειδιά του σπιτιού σας στα χέρια ανθρώπων που ενδεχομένως να μην θέλετε όπως είναι ο πρώην ιδιοκτήτης ή ο σπιτονοικοκύρης σας.

Αυτή η σκέψη και μόνο, μας έκανε να συγκεντρώσουμε κάποια νέα στοιχεία σχετικά με την αγορά νέων κλειδαριών ασφαλείας.

Επανέκδοση κλειδιών vs νέες κλειδαριές

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αναλογιστούμε είναι το αν οι κλειδαριές μας είναι απαραίτητες. Αν οι υπάρχουσες κλειδαριές σας καλύπτουν, ίσως να είναι καλύτερα να φτιάξετε νέα κλειδιά ή να αντικαταστήσετε τις υπάρχουσες κλειδαριές με κάποιες εντελώς καινούργιες. Το κόστος διαφέρει ανάλογα με τη συνθετότητα των κλειδαριών.

Έξυπνες κλειδαριές vs παραδοσιακές κλειδαριές

Αρχικά, οι έξυπνες κλειδαριές ακούγονται ως κάτι εντυπωσιακό και ασφαλές αφού ποτέ δεν πρόκειται να μείνεις έξω από το σπίτι σου αν έχεις μαζί σου το κινητό σου ή αν θυμάσαι τον κωδικό πρόσβασης. Έτσι δεν είναι; Και όμως, δεν είναι έτσι. Οι έξυπνες κλειδαριές πρέπει να σας πούμε πως είναι ευαίσθητες σε επιθέσεις από hackers ή σε προβλήματα με το λογισμικό τους. Και τα δύο αυτά είναι προβλήματα τα οποία δεν ισχύουν με τις παραδοσιακές κλειδαριές. Πρόσφατα μάλιστα μία εταιρεία έξυπνων κλειδαριών, κατάφερε να παραβιάσει τις δικές της έξυπνες κλειδαριές εξαιτίας ενός bug που ήρθε μετά από μία ενημέρωση στο λογισμικό.

Βέβαια, δε σημαίνει πως οι έξυπνες κλειδαριές δεν έχουν και τα πλεονεκτήματά τους, όπως τη δυνατότητα πρόσβασης στο σπίτι από χιλιάδες μίλια μακριά, χωρίς να κρύβετε τα κλειδιά κάτω από το χαλάκι. Συνολικά, οι έξυπνες κλειδαριές είναι πιο εύκολο να παραβιαστούν μέσω του λογισμικού του σε σχέση με μία παραδοσιακή κλειδαριά, αφού δε χρειάζεται κάποιος να βρεθεί μπροστά στην πόρτα για να κάνει την παραβίαση.

Κλείνοντας, η κλειδαριά όπως είπαμε και πιο πάνω είναι ένα ζωτικό σημείο για την ασφάλεια του σπιτιού σας και της οικογένειά σας. Αφιερώστε τον χρόνο που χρειάζεται για να βρείτε την κλειδαριά που ταιριάζει στις ανάγκες σας και είναι η καλύτερη λύση για εσάς.