4 Συμβουλές ασφαλείας μετά την επιστροφή από το σχολείο

//4 Συμβουλές ασφαλείας μετά την επιστροφή από το σχολείο

4 Συμβουλές ασφαλείας μετά την επιστροφή από το σχολείο

Η νέα σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει επίσημα! Με την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο, ένα από τα πράγματα στο μυαλό πολλών γονέων είναι πως θα προστατευτούν τα παιδιά τους αν χρειαστεί να παραμείνουν μόνα τους σπίτι για κάποιο χρονικό διάστημα μετα το σχολείο. 

Εάν είστε γονέας μεγαλύτερων παιδιών που θα χρειαστεί να μείνουν μόνα τους,  μπορεί οι ακόλουθες συμβουλές και προτάσεις να σας βοηθήσουν οι παρακάτω συμβουλές και προτάσεις να σας φανούν χρήσιμες

1.Διδάξτε τους βασικούς κανόνες ασφαλείας.

Εάν τα παιδιά πρόκειται να μείνουν μόνα τους είναι σημαντικό να γνωρίζουν και να έχουν κατανοήσει τους βασικούς κανόνες ασφαλείας. 

Διδάξτε τους να κλειδώνουν την πόρτα και να μην την ανοίγουν σε κανέναν. Βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνουν ότι δεν πρέπει ποτέ να ανοίξουν την πόρτα ενώ είναι μόνα τους στο σπίτι, ακόμη και για παραδόσεις ή αν κάποιος γείτονας χτυπά στην πόρτα. Δώστε εντολή στα παιδιά να επικοινωνούν με τους επισκέπτες χωρίς να ανοίγουν την πόρτα. Φυσικά, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξέρουν οι απροσδόκητοι επισκέπτες ότι είναι μόνα τους στο σπίτι.

Φτιάξτε ένα σχέδιο ασφαλείας που θα μπορούν να ακολουθήσουν σύμφωνα με την ηλικία τους σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουν μία επικίνδυνη οικιακή συσκευή όπως εστίες μαγειρέματος, φούρνο ή τοστιέρα ενώ είναι μόνα τους στο σπίτι. Δεδομένου ότι με την χρήση αυτών των συσκευών μπορεί να υπάρξει κίνδυνος πυρκαγιάς, η χρήση των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών εξαρτάται από την ηλικία και την εξοικείωση με την κουζίνα. Στα μικρότερα παιδιά ή σε όσα δεν γνωρίζουν πως να χρησιμοποιούν τις συσκευές θα πρέπει να απαγορευτεί εντελώς.

2. Φιάξτε σχέδιο για το πως θα πρέπει να αντιδράσουν σε συγκεκριμένες καταστάσεις

Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά έχουν πλήρη κατανόηση του τρόπου αντιμετώπισης ορισμένων συμβάντων ασφαλείας, εάν συμβούν. Μερικά από αυτά τα γεγονότα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Διάρρηξη: Διδάξτε τα παιδιά να μην μπούνε μέσα στο σπίτι εάν υπάρχουν ενδείξεις εισβολής. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζουν ότι αν μια πόρτα είναι ανοιχτή ή εάν υπάρχουν σπασμένα παράθυρα, δεν πρέπει να μπουν στο σπίτι. Αφήστε τους να γνωρίζουν τι θα πρέπει να κάνουν, είτε να πάρουν βοήθεια από έναν γείτονα είτε να καλέσουν εσάς ή το 100.
  • Χαμένα κλειδιά: Ένα χαμένο κλειδί είναι μια πιθανή απειλή ασφάλειας. Εξηγήστε στα παιδιά ότι πρέπει να γνωρίζετε και καταλαβαίνετε ότι υπάρχουν άτυχες στιγμές και μπορεί να χάσουν τα κλειδιά τους. Εξηγήστε τους ότι απλά ανησυχείτε για την ασφάλεια τους, για την άμεση αντικατάσταση της κλειδαριάς και δώστε τους οδηγίες πως σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο και κλειστούν έξω από το σπίτι θα πρέπει να απευθυνθούν αμέσως σε έναν γείτονα, συγγενή ή σε εσάς.
  • Πυρκαγιά: Εργαστείτε μαζί στην δημιουργία ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης που καθορίζει ποια βήματα θα πρέπει να ακολουθήσουν σε περίπτωση πυρκαγιάς. Βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνουν ότι προτεραιότητα είναι ότι θα βγουν με ασφάλεια από το σπίτι, τίποτα άλλο δεν έχει σημασία. 

3. Δείτε τα παιδιά πώς να χρησιμοποιήσετε το σύστημα συναγερμού σας.

Εάν έχετε εγκαταστήσει σύστημα συναγερμού στο σπίτι σας, αυτό σημαίνει ότι το κάνατε για έναν και μόνο λόγο, για να προστατέψετε το σπίτι σας και τους ανθρώπους μέσα σε αυτό.  Ωστόσο, εάν δεν χρησιμοποιείται από όλα τα μέλη της οικογένειάς σας, το σύστημα δεν κάνει σωστά τη δουλειά του.

Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν σωστά το σύστημα συναγερμού. Αν μπορείτε, δοκιμάστε τους διάφορους συναγερμούς, έτσι ώστε να μπορούν να αναγνωρίσουν τι ακούγεται από κάθε συναγερμό και να ξέρουν πώς να προχωρήσουν εάν ακούσουν ένα.

4. Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία για να κρατήσετε ασφαλή τα παιδιά.

Εάν έχετε ήδη, εξετάσει το ενδεχόμενο να έχετε ένα σύστημα συναγερμού που έχει κάποιο είδος ενσωμάτωσης εφαρμογών, τότε αυτός ο τύπος συστήματος σάς παρέχει απομακρυσμένη πρόσβαση και άμεσες ειδοποιήσεις που αποστέλλονται απευθείας στην κινητή συσκευή σας. Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή, μπορείτε να:

  • Λάβετε άμεσες ειδοποιήσεις όταν το σύστημα σας είναι ενεργοποιημένο ή απενεργοποιημένο.
  • Χρησιμοποιήστε τη ζωντανή ροή από τις κάμερες ασφαλείας για να ελέγξετε και να δείτε αν τα παιδιά σας έφτασαν στο σπίτι εντάξει και κάνουν ό, τι υποτίθεται ότι έχουν μετά το σχολείο.
  • Λάβετε άμεσα ειδοποιήσεις σε περίπτωση ενεργοποίησης συναγερμού.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ασφάλεια του σπιτιού σας επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα!

2019-10-01T15:19:16+02:00Οκτώβριος 1st, 2019|Blog|