Η αλήθεια είναι πως συχνά ακούμε από τον “Τύπο” να αναφέρονται και οι δύο αυτοί όροι ή γενικότερα να ακούγονται σε συζητήσεις κτλ. Οι περισσότεροι νομίζουμε πως πρόκειται για δύο λέξεις συνώνυμες ή ταυτόσημες οι οποίες χρησιμοποιούνται λίγο καταχρηστικά σε ορισμένες περιπτώσεις.

Αν και η παραπάνω αντίληψη έχει περάσει στον κόσμο, η αλήθεια είναι πως δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα οι όροι “ληστεία” και “κλοπή” δεν είναι ίδιοι και αυτό θα σας το αποδείξουμε σε αυτό το κείμενο φροντίζοντας να σας κάνουμε σαφείς όλες τις λεπτομέρειες. Βέβαια, σε πολλές περιπτώσεις αν παρατηρήσουμε προσεκτικά θα διαπιστώσουμε πως όταν χρησιμοποιούνται χωρίς σαφήνεια οι όροι, οδηγούμαστε σε λανθασμένα νοήματα και συμπεράσματα.

Τι είναι “κλοπή”;

Δεν είναι λίγες οι φορές όπου τυχαίνει να μιλάμε για ληστές και να εννοούμε κλέφτες ή και το αντίστροφο εννοώντας μία ενέργεια αφαίρεσης αντικειμένων από την κατοχή κάποιου με παράνομο τρόπο. Όταν όμως μιλάμε για κλοπή εννοούμε την ενέργεια του να μπει π.χ. κάποιος μέσα σε ένα σπίτι και να αφαιρέσει πράγματα (κλέψει δηλαδή) χωρίς να καταλάβουν οι ένοικοι το παραμικρό επειδή μπορεί να κοιμούνται. Φυσικά αυτό ισχύει και για περιπτώσεις που το σπίτι ή ο προσβαλλόμενος χώρος είναι άδειοι, χωρίς δηλαδή να υπάρχει κάποιος μέσα.

Επίσης για κλοπή μιλάμε και στην περίπτωση που παραπάνω από ένας κλέφτης προσπαθούν συνεργαζόμενοι να αποσπάσουν την προσοχή του θύματος με σκοπό να του αφαιρέσουν κάποιο αντικείμενο.

Και πότε μιλάμε για “ληστεία”;

Από την άλλη πλευρά, η ληστεία, διαφέρει σημαντικά. Όχι ως προς την ενέργεια αφού και στις δύο περιπτώσεις μιλάμε για αφαίρεση προσωπικών αντικειμένων του θύματος. Στην περίπτωση της ληστείας η διαφορά έγκειται αλλού. Η κλοπή μετατρέπεται σε ληστεία όταν οι δράστες γίνουν αντιληπτοί από τους ενοίκους ή γενικότερα από το θύμα τους. Εκεί έχουμε ουκ ολίγα περιστατικά χρήσης βίας τα οποία οδηγούν σε απρόβλεπτες καταστάσεις στην προσπάθεια των ληστών να διαφύγουν. Επιπλέον να τονίσουμε πως ληστεία έχουμε και στην περίπτωση που κάποιος εισβάλει σε έναν χώρο και με την απειλή του όπλου (φανερά δηλαδή) προσπαθεί να πετύχει το σκοπό του.

Ποινές

Οι διαφορές δεν σταματούν να υφίστανται μόνο στον τόπο του εγκλήματος αλλά επεκτείνονται στα του νόμου αφού άλλη αντιμετώπιση έχει η κλοπή και άλλη η ληστεία. Στη μεν κλοπή η ποινή μπορεί να αγγίξει και ποινή φυλάκισης 5 ετών αφού θεωρείται πλημμέλημα, εκτός κάποιων εξαιρέσεων που θα μετατραπεί σε κακούργημα όπου η ποινή φτάνει τα 10 έτη.

Η ληστεία δε από την άλλη μιας και πρόκειται για κακούργημα ξεκάθαρα λόγω βίας, σκληρότητας κ.α. μπορεί να τιμωρηθεί ακόμα και με ισόβια κάθειρξη. Άρα λοιπόν άλλο κλέφτης και άλλο ληστής.