Φαίνεται πως κάθε μέρα, μία νέα έξυπνη συσκευή κάνει την εμφάνισή της σε κάποιο σπίτι. Για παράδειγμα οι θερμοστάτες μπορούν να ρυθμιστούν από απόσταση, τα ψυγεία μπορούν να μας ενημερώσουν για τα λαχανικά που χρειαζόμαστε ενώ μπορούμε να διατάξουμε μία έξυπνη συσκευή να ανοίξει τα φώτα του σπιτιού μας.

Πρόκειται για έναν πολύ άνετο τρόπο ζωής, αν και ενέχει ορισμένους κινδύνους. Οι περισσότερες συσκευές μπορούν να παραβιαστούν μέσω internet ή μέσω της εφαρμογής από την οποία έχουμε τη διαχείριση. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ένα ειδικός στην ηλεκτρονική ασφάλεια “Αν είναι ψηφιακό, μπορεί να παραβιαστεί”.

Η ερώτηση δεν είναι το τι μπορεί να παραβιαστεί, αλλά το πώς εμείς μπορούμε να αποφύγουμε τις ανεπιθύμητες απόπειρες παραβίασης των συσκευών μας. Όπως παντού, έτσι και σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχουν κάποια αντίμετρα για να μείνουμε ασφαλείς.

Κωδικός

Μπορεί να εκπλαγείτε από το πόσο μπορεί ένας κωδικός να σας προστατεύσει. Παρακάτω ακολουθούν ορισμένα tips για α ορίσετε τον κατάλληλο κωδικό.

  • Φροντίστε να αλλάζετε τον κωδικό στις συσκευές σας, στα συστήματα και στα δίκτυα κάθε έξι μήνες περίπου.
  • Χρησιμοποιείστε έναν κωδικό με ποικιλία χαρακτήρων, ώστε να είναι δύσκολο να τον μαντέψει κάποιος. Δε χρειάζεται απαραίτητα κάτι περίπλοκο για να είναι ο κωδικός ισχυρός. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα κωδικό που θα έχει μία ιδιαίτερη σημασία για εσάς και μόνο.
  • Μη χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό σε πολλές συσκευές. Μπορεί να ακούγεται δύσκολο να θυμάστε τόσους πολλούς διαφορετικούς κωδικούς αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα για την ασφάλειά σας.
  • Χρησιμοποιήστε την ταυτοποίηση πολλαπλών παραγόντων. Πάντα τα πολλαπλά επίπεδα προστασίας προσφέρουν ακόμα περισσότερη ασφάλεια.
  • Μην αφήνετε τις συσκευές σας ανενημέρωτες. Το να αγνοείτε τις ενημερώσεις λογισμικού, μπορεί να είναι μία κακή ιδέα, αφού οι συσκευές σας δε θα έχουν εγκατεστημένες τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις ασφαλείας που περιέχει κάθε update.
  • Αλλάξτε τον προ-επιλεγμένο κωδικό σε κάθε συσκευή. Φαίνεται παράξενο αλλά μία εταιρεία ερευνών απέδειξε πως το 15% των συσκευών χρησιμοποιούν τον προ-επιλεγμένο κωδικό, ο οποίος μπορεί να εντοπιστεί με μία απλή αναζήτηση στο internet. Χωρίς τη δημιουργία ενός μοναδικού κωδικού, θα αφήσετε αρκετό χώρο στους hackers.

Προσοχή στο Wi-Fi

Ίσως να έχετε ακούσει πως θα πρέπει να αποφεύγετε τα δημόσια δίκτυα Wi-Fi, αλλά γνωρίζετε πώς να προστατεύσετε το δίκτυο στο σπίτι σας;

  • Και πάλι, μη χρησιμοποιείτε τα δημόσια δίκτυα Wi-Fi. Αν και είναι πολύ βολικό, οι hackers μπορούν εύκολα να χρησιμοποιήσουν τη σύνδεση των καφετεριών και των εστιατορίων. Χρησιμοποιείστε καλύτερα το δικό σας hotspot δίκτυο, μέσα από το smartphone σας για παράδειγμα, αφού πρώτα έχετε βάλει έναν ισχυρό κωδικό.
  • Ακόμα και όταν είστε στο ιδιωτικό σας δίκτυο, χρησιμοποιείστε ξεχωριστές συνδέσεις μεταξύ των τηλεφώνων και των υπολογιστών. Μπορείτε να μοιράσετε μία υπάρχουσα σύνδεση μεταξύ των συσκευών χρησιμοποιώντας μία εικονική τοπική περιοχή δικτύου (VLAN). Αυτή η διαδικασία προσφέρει ασφάλεια, αφού ακόμα και να παραβιαστεί μία συσκευή, οι υπόλοιπες μένουν ασφαλείς.

Βρείτε τον κατάλληλο πάροχο ασφαλείας

Ευτυχώς, μπορείτε να έχετε ένα έξυπνο και ασφαλές σπίτι. Τα συστήματα ασφαλείας μπορούν να συνεργαστούν με τον αυτοματισμό του σπιτιού αποτελεσματικά, αλλά καλό είναι να έχετε και κάποιον πάροχο ασφαλείας που θα αναγνωρίζει τους κινδύνους στους αυτοματισμούς του σπιτιού.

Αν λάβετε τα παραπάνω μέτρα, τότε οι πιθανότητες κάποιας παραβίασης θα ελαχιστοποιηθούν. Οπότε, μπορείτε να απολαύσετε τις ανέσεις ενός έξυπνου σπιτιού, χωρίς να ρισκάρετε την ασφάλειά σας.