Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μία νέα τάση στη τεχνολογία που σε λίγο καιρό θα είναι όχι μόνο δεδομένη, αλλά και απαραίτητη. Πρόκειται για τον τομέα internet of things (IoT) ο οποίος έχει ήδη καταφέρει να μετατρέψει πολλά νοικοκυριά σε “έξυπνα” μέσω διαφόρων συσκευών που ανήκουν στη κατηγορία αυτή. Σκεφτείτε πως είστε στο δρόμο και θέλετε να γυρίσετε στο σπίτι και να το βρείτε στη θερμοκρασία που θέλετε. Μπορείτε αφού έχετε εγκαταστήσει μία ή περισσότερες έξυπνες συσκευές στο σπίτι (π.χ. έναν έξυπνο ψηφιακό θερμοστάτη) να ρυθμίσετε απομακρυσμένα την κάθε λειτουργία στο σπίτι σας.

Τον έλεγχο του χώρου σας μπορείτε να τον έχετε μέσω smartphone, tablet κ.α. Κάποιες συσκευές υποστηρίζουν και φωνητικές εντολές ώστε εσείς να τους μιλάτε και αυτές να δουλεύουν. Ήδη μεγάλοι κατασκευαστές έχει διαθέσει στην αγορά συσκευές παντός τύπου δείχνοντας το δρόμο για το σπίτι του μέλλοντος. Ξεκινώντας από τις “απλές” συσκευές να αναφέρουμε τα πλυντήρια. ψυγεία, τηλεοράσεις, θερμόμετρα κ.α. και συνεχίζοντας στις πιο σύνθετες αναφέρουμε ως παραδείγματα τους συναγερμούς, τις κάμερες, τους λέβητες και τους πυρανιχνευτές.

Τα στατιστικά στοιχεία αναφέρουν πως μέχρι το 2020 το 15% των νοικοκυριών θα χρησιμοποιεί αυτές τις έξυπνες συσκευές.

Η Bosch είναι μία από τις εταιρείες που έχει μπει για τα καλά στον χώρο αυτό δημιουργώντας έξυπνες συσκευές σε πολλούς τομείς. Για παράδειγμα έχει δημιουργήσει λέβητες, θερμοστάτες, ψυγεία, κάμερες, αλλά και συναγερμούς με βασικό παράδειγμα τον Β8512G. Ως προς την ασφάλεια, μιας και την αναφέραμε, έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου και περιμένουμε τεράστια άλματα στο μέλλον.

Ήδη έχουμε τη δυνατότητα μέσω μίας διεύθυνσης IP, να παρακολουθούμε τον χώρο μας μέσα από το κινητό μας, το οποίο παίρνει σε ζωντανό χρόνο, εικόνα από τις κάμερες, απομακρυσμένα. Επιπλέον ένα έξυπνο ψυγείο, μπορεί να σου λύσει τα χέρια αφού αν έχεις πάει για ψώνια και δε θυμάσαι κάτι που μπορεί να σου λείπει, μέσω του κινητού σου τηλεφώνου έχεις πλήρη εικόνα του εσωτερικού του.

Συνεχίζοντας με τη Bosch, τη περσινή χρονιά κατάφερε να πουλήσει 27 εκατομμύρια τέτοιων έξυπνων συσκευών. Άμεσος στόχος όλων αυτών των κατασκευαστών, είναι να κάνουν το χρήστη να νιώθει μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια. Άλλωστε όλα κινούνται προς αυτή τη κατεύθυνση. Η ανάπτυξη της επόμενης γενιάς δικτύων 5G προσημαίνει την έναρξη μιας περιόδου κατά την οποία οι χρήστες θα έχουν ανάγκη πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες μιας και οι μελλοντικές συσκευές θα ανοίξουν την πύλη προς ένα ψηφιακό κόσμο.

Τέλος μέσα στο 2018 όλο και περισσότερες συσκευές σπιτιού θα είναι συμβατές με τους φωνητικούς βοηθούς διαφόρων εταιρειών όπως είναι η Siri για την Apple και η Alexa για την Amazon.