Είναι δύσκολο πολλές φορές να πείσουμε τους γύρω μας ότι κάποιος μας ακολουθεί διαρκώς στον δρόμο. Μπορεί να νιώσουμε παρανοϊκοί και παράλληλα να προσπαθούμε να πείσουμε τον εαυτό μας ότι όλα είναι καλά. Αν όμως έχετε την αίσθηση πως κάποιος σας παρακολουθεί, θα πρέπει να λάβετε άμεσα τα κατάλληλα μέτρα για να παραμείνετε ασφαλείς. Εμείς σας ετοιμάσαμε ορισμένες συμβουλές προστασίας φροντίζοντας να σας τις παραθέσουμε σε αυτό το άρθρο.

Κρατήστε ένα ημερολόγιο με στοιχεία

Ξεκινήστε με το σύστημα ασφαλείας στο σπίτι σας. Εξετάστε τις εξωτερικές κάμερες ασφαλείας για να δείτε αν κάποιος παρακολουθεί το σπίτι σας. Κρατείστε το ανάλογο αρχείο, τις ώρες, τις ημερομηνίες και τις περιγραφές των ανθρώπων και των αυτοκινήτων που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Επικοινωνήστε με την αστυνομία

Η αστυνομία θα πρέπει να ειδοποιηθεί. Μοιραστείτε μαζί της όλα τα στοιχεία που έχετε συγκεντρώσει. Μπορείτε επίσης να την ενημερώνετε διαρκώς για τυχόν νέες αποκαλύψεις ώστε αν συμβεί κάτι να ξέρει πώς να κινηθεί.

Να έχετε πάντα μαζί σας το κινητό

Πάντα είστε πιο ασφαλείς όταν έχετε μαζί σας το κινητό σας τηλέφωνο. Αν συμβεί κάτι, μπορείτε εύκολα να επικοινωνήσετε με την αστυνομία.

Μην τους αντιμετωπίσετε μόνος σας

Αν όντως κάποιος σας παρακολουθεί δεν χρειάζεται να τον αντιμετωπίσετε μόνοι σας. Κινηθείτε προς ένα μέρος με κόσμο και κίνηση. Επίσης, μην επιχειρήσετε να να κάνετε την οποιαδήποτε συζήτηση με τον κατάσκοπό σας. Αν κάνετε κάτι τέτοιο μπορεί να έρθετε αντιμέτωποι, με βίαιες συμπεριφορές.

Ενημερώστε φίλους και γείτονες

Αν οι γύρω σας είναι ενημερωμένοι, θα μπορέσουν να σας βοηθήσουν αν διαπιστώσουν κάτι ύποπτο. Οπότε, μη διστάσετε να μοιραστείτε το πρόβλημά σας με ανθρώπους που είναι κοντά σας και που εμπιστεύεστε.

Ελέγξτε τα social media

Αλλάξτε τα στοιχεία των λογαριασμών σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφού από εκεί μπορούν να σας εντοπίσουν αρκετά εύκολα. Επιπλέον, αν ο υπολογιστής σας είναι εκτεθειμένος σε σημαντικά κενά ασφαλείας, καλό θα είναι να τον αντικαταστήστε το συντομότερο.

Αλλάξτε τις συνήθειές σας

Αν είστε ένα άτομο με αρκετές συνήθειες, φροντίστε να τις αλλάξετε. Για παράδειγμα, ακολουθείστε μία διαφορετική διαδρομή για τη δουλειά σας ή αγοράστε τον πρωινό σας καφέ από ένα άλλο κατάστημα. Όσο το λιγότερο είστε “προβλέψιμοι”, άλλο τόσο είστε και ασφαλείς.

Μη βγαίνετε έξω μόνοι σας

Μείνετε γύρω από άλλους όσο είναι εφικτό και φροντίστε να μη βγαίνετε έξω μόνοι σας. Όσο περισσότεροι άνθρωποι είναι στον ίδιο τόπο με εσάς τόσο το καλύτερο. Φυσικά, θα πρέπει να έχετε το νου σας γύρω σας για να διαπιστώσετε αν κάποιος σας παρακολουθεί.

Αν νιώθετε κάποια δεύτερη μόνιμη σκιά δίπλα σας, φροντίστε να εμπιστευθείτε το ένστικτό σας. Μην παραβλέπετε διάφορες ενδείξεις ή περίεργα σημάδια γύρω σας. Συλλέξτε τις απαραίτητες πληροφορίες και λάβετε τα κατάλληλα μέτρα.