Όπως έχουμε αναφέρει ξανά, οι προσωπικές μας πληροφορίες στον ψηφιακό κόσμο που περιλαμβάνουν φωτογραφίες, λογαριασμούς και δεδομένα και που προστατεύονται με κάποιον κωδικό, είναι πολύ σημαντικές.

Όλοι μας δημιουργούμε τον προσωπικό μας κωδικό ώστε να καταφέρουμε να κρατήσουμε τα δεδομένα μας ασφαλή, αν και θα πρέπει να ξέρουμε πως οι hackers το πρώτο πράγμα που προσπαθούν να κάνουν, είναι να παραβιάσουν αυτούς τους κωδικούς.

Εμείς θα σας παραθέσουμε ορισμένες συμβουλές για το πώς θα καταφέρετε να χτίσετε τον δικό σας προσωπικό κωδικό ώστε να νιώθετε ασφάλεια και όσο τον δυνατόν μεγαλύτερη “ηλεκτρονική σιγουριά”.

Ας ανακατέψουμε

Αν οι hackers χρησιμοποιούν ένα αυτοματοποιημένο πρόγραμμα για να “σπάσουν” κωδικούς, θα επιχειρήσουν αρχικά να δοκιμάσουν τις αληθινές λέξεις με σχεδόν 6 χαρακτήρες. Όταν χρησιμοποιείτε μικτούς κωδικούς (αριθμούς και γράμματα), οι οποίοι δε βγάζουν κάποιο νόημα σε οποιαδήποτε γλώσσα, θα καταφέρουν να καθυστερήσουν μερικώς ή ολικώς τους hackers, κρατώντας σας ασφαλείς. Φροντίστε ο κωδικός σας να έχει τουλάχιστον 16 χαρακτήρες οι οποίοι θα αποτελούνται από γράμματα, άνω και κάτω παύλα, σύμβολα και αριθμούς.

Αλλάξτε τον κωδικό σας κάθε 90 ημέρες

Ο ηλεκτρονικός κωδικός είναι ίσως ένας από τους σημαντικότερους κωδικούς, όπως είπαμε και παραπάνω. Φυσικά, θα πρέπει να φροντίζουμε ώστε να τον ανανεώνουμε τακτικά διότι μπορεί πολλά να συμβούν ανά πάσα ώρα και στιγμή. Αν υποθέσουμε πως μία βάση δεδομένων που αποθηκεύει τους κωδικούς μας παραβιαστεί, θα μπορούσαμε να μείνουμε ασφαλείς αν είχαμε αλλάξει πρόσφατα τους κωδικούς μας, μιας και πολλές φορές τα κακόβουλα λογισμικά ναι μεν παραβιάζουν τις βάσεις δεδομένων, αλλά δεν δραστηριοποιούνται άμεσα. Αν λοιπόν είχατε αλλάξει πρόσφατα τον κωδικό σας, τότε περίφημα. Συνεχίζετε να είστε ασφαλείς. 

Μη χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό για όλους τους λογαριασμούς

Έχετε έναν εξαιρετικό λογαριασμό με μοναδικό μειονέκτημα πως αφορά όλους τους λογαριασμούς. Τώρα, αν έχετε έναν ξεχωριστό κωδικό για κάθε λογαριασμό, οι hackers θα πρέπει να ξοδέψουν παραπάνω χρόνο για να παραβιάσουν τον τραπεζικό σας λογαριασμό για παράδειγμα, συνεχίζοντας να προσπαθούν για την επόμενη εβδομάδα φυσικά, χωρίς επιτυχία. Οπότε τι θα κάνουν; Θα παραιτηθούν και θα κοιτάξουν να βρουν κάποιον που για κωδικό του έχει 123456 ας πούμε.

Μη μοιράζεστε τον κωδικό σας με κανέναν

Καλό είναι να μην μοιράζεστε τους κωδικούς σας με κανέναν. Ειδικά στον εργασιακό σας χώρο αν χρησιμοποιείτε υπολογιστή, μην αποθηκεύετε τους κωδικούς σας σε αυτόν, γιατί πολύ απλά μπορεί να κλαπούν.

Τέλος, μη γράφετε ποτέ σε κάποιο χαρτάκι τον κωδικό σας γιατί αυτό μπορεί πολύ εύκολα να χαθεί και να το βρει κάποιος ο οποίος έχει κακές προθέσεις.