Με την τεχνολογία να έχει εισχωρήσει στην καθημερινότητά μας για τα καλά, πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε καθημερινά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter κλπ), έναν λογαριασμό email (gmail,yahoo κλπ) και αναζητούμε στο internet τα θέματα που μας απασχολούν (από απλές συνταγές μαγειρικής μέχρι πολιτικές και οικονομικές ειδήσεις).

Η πρώτη απορία που γεννιέται σε κάποιον που χρησιμοποιεί καθημερινά το διαδίκτυο είναι : πόσο ασφαλής είμαι; Για να απαντηθεί σωστά αυτό το ερώτημα, θα πρέπει αρχικά να καταλάβουμε τα βασικά της διαδικτυακής ασφάλειας:

1. Αποφεύγουμε να βάζουμε παντού το ίδιο κωδικό πρόσβασης. Προσπαθούμε και πρέπει να τον αλλάζουμε ανάλογα με τον λογαριασμό που χρησιμοποιούμε.

2. Καλό θα ήταν ο κωδικός μας να αποτελείται από γράμματα (κεφαλαία και μικρά) και αριθμούς αλλά και να έχει μήκος τουλάχιστον 8 χαρακτήρων.

3. Μην πληκτρολογείτε κωδικούς που αφορούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα (π.χ. κωδικούς για web-banking) σε τρίτους υπολογιστές.

4. Αποφεύγετε να μοιράζεστε τους κωδικούς σας με ανθρώπους που δεν εμπιστεύεστε.

5. Φροντίζουμε να μην ανοίγουμε email από αγνώστους, email που φαίνονται ύποπτα αλλά και εκείνα που μας ανακοινώνουν πως κερδίσαμε σε κάποιο διαγωνισμό.

6. Συχνό φαινόμενο κατά την πλοήγηση σε κάποια σελίδα είναι το λεγόμενο popup, ένα παράθυρο δηλαδή που ανοίγει μόνο του και συνήθως περιλαμβάνει μια διαφήμιση ή ανακοίνωση. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δίνουμε τα στοιχεία μας σε ένα τέτοιο παράθυρο, ακόμα κι αν μας ανακοινώνει πως κερδίσαμε το νέο iPhone 7.

7. Φροντίζουμε να έχουμε εγκατεστημένο κάποιο antivirus στον υπολογιστή μας. Μπορούμε να βρούμε αρκετές δωρεάν και αξιόπιστες προτάσεις (ad-aware,avast κλπ)

8. Χρησιμοποιήστε την μηχανή αναζήτησης της google (www.google.gr) καθώς εφαρμόζει αλγόριθμους προστασίας στα αποτελέσματα αναζήτησης, για να προστατέψει τους χρήστες της.