Το γεγονός πως πλέον, ακόμα και με το πόσο ανεπτυγμένοι είναι οι οικιακοί συναγερμοί, ληστές και κλέφτες προσπαθούν ασταμάτητα να μάθουν να απενεργοποιούν συναγερμούς και να μπαίνουν μέσα στα σπίτια.

Σίγουρα, υπάρχουν πολύ μεγάλες συνέπειες για κάθε τους προσπάθεια – ειδικά για τους ανθρώπους που βρίσκονται στο σπίτι σας. Με όλα αυτά τα πιο ερασιτεχνικά συστήματα συναγερμών, τι άλλο μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε ή να μειώσετε τις πιθανότητες μιας επίθεσης στο σπίτι σας;

Η απάντηση είναι απλή : υπηρεσίες παρακολουθήσεως συναγερμού.

Μια υπηρεσία παρακολούθησης συναγερμού αποτελεί ουσιαστικά το σημείο στο οποίο παρακολουθείται το υλικό το οποίο καταγράφεται από τον εξοπλισμό τον οποίο έχετε εγκαταστήσει, έτσι ώστε να υπάρχει παρακολούθηση και ενδεχόμενη πρόληψη οποιασδήποτε ανεπιθύμητης καταστάσεως.

Πώς ακριβώς μπορεί, όμως, κάτι τέτοιο να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του συστήματος συναγερμού του σπιτιού σας; Στην περίπτωση που έχει σταματήσει το σύστημα του συναγερμού για τον οποιονδήποτε λόγο, ειδοποιείται ο σταθμός παρακολουθήσεως. Εάν επιβεβαιωθεί μια απειλή ή μια επείγουσα ανάγκη, η υπηρεσία της ασφάλειας θα καλέσει τις κοντινότερες στην τοποθεσία σας αρμόδιες αρχές, έτσι ώστε να ανταποκριθούν το συντομότερο δυνατό.

Υπάρχουν τρεις τύποι παρακολούθησης συστημάτων ασφαλείας, διαθέσιμοι γι’αυτούς που θέλουν να αναβαθμίσουν τα οικιακά συστήματα ασφαλείας τους.

Αυτοπαρακολούθηση – χωρίς κόστος

Οι ιδιοκτήτες αυτού του τύπου συστήματος, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να δώσουν περισσότερα χρήματα με την αγορά του συστήματος, κάτι το οποίο συνεπάγεται μια αρχική αμοιβή, σε αντίθεση με μια συνδρομή σε κάποιο πάροχο ασφαλείας.

Αυτό το είδος συστήματος ασφαλείας ειδοποιεί τους ιδιοκτήτες μέσω μιας τηλεφωνικής γραμμής, ή μέσω μιας συσκευής συνδεδεμένης στο διαδίκτυο, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις συνδέεται με τον πίνακα ελέγχου του συναγερμού. Οποτεδήποτε κάποιος αισθητήρας του ενεργοποιηθεί, ειδοποιείται ο ιδιοκτήτης.

Παρ’όλα αυτά, το συγκεκριμένο σύστημα είναι περιορισμένο, καθώς λόγω έλλειψης τεχνολογίας, δεν υπάρχει δυνατότητα παροχής ακριβής αναλύσεως των συμβάντων. Ευτυχώς, σημειώνεται κάποια πρόοδος, και πλέον, τα περισσότερα συστήματα συναγερμών μπορούν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ή τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, προκειμένου να σας στέλνουν ειδοποιήσεις σε περίπτωση συναγερμού.

Το μειονέκτημα στην συγκεκριμένη μέθοδο είναι πως οι ληστές μπορούν να κόψουν εύκολα τις γραμμές του τηλεφώνου / του διαδικτύου, για να απενεργοποιήσουν τη δυνατότητα του συστήματος του συναγερμού σας να σας στείλει ειδοποιήσεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην είναι κανείς σε θέση να ειδοποιήσει τις αρχές πως έχει συμβεί κάτι στο σπίτι σας, ή αυτό να γίνει κάποια στιγμή που θα είναι, πλέον, πολύ αργά.

Αυτό το είδος βελτίωσης στο σύστημα ασφαλείας είναι ιδανικό για διαμερίσματα, καθώς ο θόρυβος του συναγερμού μπορεί εύκολα να ειδοποιήσει τους γείτονές σας.

Αυτοπαρακολούθηση μέσω εξωτερικού συστήματος ασφαλείας

Σε μια ακριβότερη, μα ίσως πιο αξιόπιστη λύση, με ένα συνδρομητικό ποσό έχετε τη δυνατότητα να έχετε μεγαλύτερο έλεγχο του συστήματος ασφαλείας σας, το οποίο θα χειρίζεστε και πάλι ο ίδιος.

Η διαφορά με το προηγούμενο σύστημα είναι πως το συγκεκριμένο χρησιμοποιεί δίκτυο κινητής τηλεφωνίας για να τελέσει την επικοινωνία με τον χρήστη, κάτι το οποίο κάνει πολύ δυσκολότερο το έργο των ληστών, να το αναζητήσουν και να το απενεργοποιήσουν. Eπιπλέον, δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του να το ενεργοποιήσουν και να το απενεργοποιήσουν οποτεδήποτε θέλουν, όπου κι αν βρίσκονται, όπως επίσης και να ελέγξουν την κατάστασή του.

Ακόμη, υπάρχουν κάποια πρωτόκολλα τα οποία μπορούν να ενεργοποιηθούν, εάν ο χρήστης πρέπει να λείψει από το χώρο για κάποιο καιρό. Κάποια από αυτά τα συστήματα δίνουν τη δυνατότητα να παρακολουθούνται μέσω υπολογιστή ή κινητού τηλεφώνου μέσω Ethernet, ενώ άλλες επιτρέπουν στον χρήστη να στέλνουν ειδοποιήσεις σε έναν κεντρικό σταθμό, προκειμένου να ειδοποιούνται και οι αρχές, εφ’όσον το επιθυμεί.

Το συγκεκριμένο σύστημα συναγερμού θα ήταν μια καλή προσθήκη σε σπίτια τα οποία είναι απομονωμένα.

Παρακολούθηση μέσω κεντρικού σταθμού

Η ακριβότερη των λύσεων, σε αντίθεση με τις προηγούμενες λύσεις, δεν εμπλέκει τον ιδιοκτήτη στην παρακολούθηση των χώρων του. Υπάρχει ειδικό προσωπικό, το οποίο παρακολουθεί το σπίτι 24 ώρες καθημερινά, το οποίο είναι εκπαιδευμένο να αντιδρά σε επείγοντα περιστατικά και να πράττει αναλόγως, ειδοποιώντας τις αντίστοιχες αρχές.

Υπάρχουν συνεχή έξοδα συνδρομής για να παρακολουθείται το σπίτι σας κατ’αυτό τον τρόπο, παρ’όλα αυτά, αποτελεί τον πιο ασφαλή τρόπο, και ενδείκνυται κυρίως για ανθρώπους οι οποίοι λείπουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ή συχνά, από το σπίτι τους.

Κάθε μια από τις παραπάνω λύσεις είναι διαφορετική, και προτείνονται για διαφορετικές καταστάσεις, σε διαφορετικές τιμές. Παρ’όλα αυτά, εξετάστε τη λύση η οποία είναι η καλύτερη για το χώρο σας, καθώς όλες τους μπορούν να σας βοηθήσουν να επιβεβαιώσετε πως το σπίτι σας και οι άνθρωποι που κατοικούν σε αυτό είναι ασφαλείς.