Με την τεχνολογία να βελτιώνεται συνεχώς, πολλά προϊόντα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας αλλάζουν με πολύ γρήγορο ρυθμό. Αρκεί να θυμηθούμε πως ήταν τα κινητά πριν μόλις 10 χρόνια και θα καταλάβουμε πόσο πολύ έχει αλλάξει η πρόοδος της τεχνολογίας την ζωή μας. Το ερώτημα με το οποίο θα ασχοληθούμε σήμερα είναι ο συνδυασμός τεχνολογίας και ασφαλείας.

Ορισμένες πτυχές της οικιακής ασφάλειας παραμένουν αναλλοίωτες στο χρόνο, όπως οι πόρτες ασφαλείας και οι περίπλοκες κλειδαριές. Άλλες όμως έχουν βελτιωθεί σημαντικά ή έχουν αντικατασταθεί τελείως με νέες τεχνικές και ασύρματα προϊόντα. Πέρα όμως από την ασφάλεια, η τεχνολογία πλέον μπορεί να μετατρέψει την οικία μας στο λεγόμενο «έξυπνο σπίτι».

Το μέλλον της ασφάλειας συνοδεύεται από ένα έξυπνο σπίτι

Οι περισσότεροι διαρρήκτες στοχεύουν άδεια σπίτια. Έτσι αρκετές ληστείες λαμβάνουν μέρος κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς οι κάτοικοι του σπιτιού είναι στις δουλειές τους. Ένα έξυπνο σπίτι όμως μπορεί να ανάβει τα φώτα σε συγκεκριμένες ώρες, να ανοίξει την τηλεόραση ή το στερεοφωνικό ηχοσύστημα, έτσι ώστε να φαίνεται πως κάποιος βρίσκεται μέσα στο σπίτι. Πέρα από θέματα ασφάλειας, ένα έξυπνο σπίτι μπορεί να μας προσφέρει επιπρόσθετες ευκολίες. Για παράδειγμα έχουμε την δυνατότητα να ρυθμίζουμε αυτόματα τον θερμοστάτη μας ανάλογα με την εναλλαγή στην θερμοκρασία, ώστε να μας υποδεχθεί ένα ζεστό σπίτι όταν γυρίσουμε από τη δουλειά.

Έξυπνες κλειδαριές χωρίς κλειδιά!

Μια μόδα που ξεκίνησε στις Η.Π.Α. έρχεται σιγά σιγά και στην Ευρώπη. Διάφορες εταιρείες προσφέρουν την δυνατότητα αντικατάστασης της παλιάς κλειδαριάς με μια έξυπνη. Η καινούρια αυτή κλειδαριά είναι συμβατή με το κινητό μας τηλέφωνο και ανοίγει μόνο με αυτό. Η βασική ιδέα πίσω από αυτή την εγκατάσταση είναι πως δεν χρειάζεται να βρούμε τα κλειδιά μας, να ανοίξουμε την πόρτα και μετά να την κλειδώσουμε.

Όλα τα μέλη της οικογένειάς μας έχουν πρόσβαση στην κλειδαριά ενώ μπορούμε να αφήσουμε ξεκλείδωτη την κλειδαριά για ένα προγραμματισμένο χρονικό διάστημα, αν περιμένουμε επισκέψεις. Παρόλο που η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι ακόμα στα αρχικά στάδια ανάπτυξης και παρουσιάζει κάποιες αστάθειες, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον και θα παίξει μεγάλο ρόλο στον χώρο της ασφάλειας.

Αναγνώριση προσώπου

Αρκετά σπίτια είναι πλέον εξοπλισμένα με ένα σύστημα καμερών ασφαλείας (εσωτερικές και εξωτερικές κάμερες με ενσύρματη/ασύρματη διασύνδεση). Πέρα όμως από τις παραδοσιακές κάμερες, μπορούμε πλέον να επιλέξουμε ένα νέο είδος κάμερας που συνδέεται στο Wi-Fi του σπιτιού μας και αναγνωρίζει ήχο, κίνηση αλλά και χαρακτηριστικά προσώπου. Αν λοιπόν εντοπιστεί κάποιο πρόσωπο το οποίο δεν πρέπει να βρίσκεται στο χώρο μας, η κάμερα θα μας ειδοποιήσει άμεσα. Επίσης μπορεί να διαχωρίσει τα κατοικίδια από τους ανθρώπους (με βάση το βάρος τους) και έτσι να μην δυσλειτουργεί στην περίπτωση που έχουμε κάποιο κατοικίδιο.

Έλεγχος από το κινητό μας τηλέφωνο

Όλα τα καινούρια συστήματα χρειάζονται και ένα μηχανισμό ελέγχου. Οι κατασκευαστές μερίμνησαν να μας παραδώσουν ολοκληρωμένα προγράμματα που συνδυάζονται άψογα με το κινητό μας τηλέφωνο. Μπορούμε εύκολα και γρήγορα να ελέγχουμε ολόκληρη την εγκατάσταση του έξυπνου σπιτιού μας από όπου και να βρισκόμαστε.

Το μέλλον της ασφάλειας είναι η ενοποίηση των παραδοσιακών μέσων προστασίας (συναγερμός, κάμερες ασφαλείας, πυρασφάλεια κλπ) και του οικιακού αυτοματισμού κάτω από την σκεπή της τεχνολογίας, της ευκολίας και της προσβασιμότητας.