Η δημιουργία ενός smart home οικοσυστήματος ασφαλείας, θα σας δώσει τη δυνατότητα να διαχειριστείτε με μεγαλύτερη ευκολία όλες τις συσκευές που έχετε διασυνδέσει, απλά και μόνο με την πρόσβαση σε μια εφαρμογή.

Με τον τρόπο αυτό, ο εξοπλισμός του συστήματος, η ενημέρωση για πιθανή βλάβη, η ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση κάποιων αισθητήρων, αποτελεί απλή διαδικασία, που μπορείτε να ακολουθήσετε ανά πάσα χρονική στιγμή και σε οποιοδήποτε σημείο κι αν βρίσκεστε.

Ωστόσο, το στήσιμο ενός τέτοιου οικοσυστήματος πρέπει να είναι τέτοιο που να ανταποκρίνεται στις καθημερινές σας ανάγκες και για να το πετύχετε, πρέπει να κληθείτε να απαντήσετε σε ορισμένα βασικά ερωτήματα. Ποια είναι αυτά;

  1. Θέλετε επαγγελματική εγκατάσταση ή θα το κάνετε μόνοι σας;  Το Do-it-Yourself (DIY) αποτελεί, γενικά, μια αναδυόμενη τάση στο χώρο της βιομηχανίας οικιακής ασφάλειας, προσφέροντας μια εναλλακτική επιλογή σε αυτούς που θέλουν να ασφαλίσουν τον χώρο τους με πιο οικονομικό τρόπο. Τα DIY συστήματα ασφαλείας απαιτούν από εσάς να εγκαταστήσετε μόνοι σας τις διασυνδεδεμένες συσκευές ασφαλείας και αν έχετε κάνει όλες τις απαραίτητες έρευνες, τόσο για τα προϊόντα που θα αγοράσετε, όσο και για τη διαδικασία διασύνδεσης, τότε αυτή η μέθοδος είναι αρκετά συμφέρουσα. Αν πάλι δεν αισθάνεστε σίγουροι για την ασφάλεια που μπορεί να σας προσφέρει ένα τέτοιο σύστημα, η επιλογή ενός οικοσυστήματος, που θα εγκατασταθεί από επαγγελματίες, είναι αναπόφευκτη.
  2. Θέλετε 24/7 παρακολούθηση του συστήματός σας; Αν επιλέξετε να απευθυνθείτε σε επαγγελματίες για την εγκατάσταση ενός smart home οικοσυστήματος ασφαλείας, τότε θα έχετε και την πρόσθετη επιλογή της διαρκούς παρακολούθησης λειτουργίας του συστήματος. Έτσι, αν προκύψει κάποια ενεργοποίηση του συναγερμού ή οποιαδήποτε άλλη απειλή προς τον χώρο σας, η συγκεκριμένη υπηρεσία θα σας ειδοποιήσει και θα προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
  3. Ποιος είναι ο τύπος του χώρου στον οποίο ζείτε; Η λύση του συστήματος που θα επιλέξετε να εγκαταστήσετε, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο του χώρου στον οποίο κατοικείτε, μια μεζονέτα, μια μονοκατοικία ή ένα διαμέρισμα σε μια πολυκατοικία. Για παράδειγμα οι ιδιοκτήτες μιας μονοκατοικίας ενδέχεται να έχουν εγκατεστημένα smart φώτα, που χρειάζεται να συνδεθούν με το οικοσύστημα, ενώ αν κατοικείτε σε ένα διαμέρισμα, τότε δεν θα έχετε τέτοιου τύπου σκοτούρες. Για τον σκοπό αυτό, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν αξιόπιστο πάροχο συστημάτων ασφαλείας για να προσαρμόσετε τη λύση στα δικά σας μέτρα.
  4. Είστε ένοικος ή ιδιοκτήτης στον χώρο που κατοικείτε; Είναι εύκολα αντιληπτό πως αν είστε ιδιοκτήτης του χώρου στον οποίο ζείτε, μπορείτε να κινηθείτε με την άνεσή σας στο στήσιμο και τη διαμόρφωση του smart home οικοσυστήματος ασφαλείας. Από την άλλη, αν είστε ένοικος, τότε μπορεί να υπάρχουν περιορισμοί από τον ιδιοκτήτη σε ότι αφορά τη διαμόρφωση του συστήματος ή την εγκατάσταση ενός σταθερού συστήματος συναγερμού. Έτσι, σε αυτή την περίπτωση και πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε κίνηση ή αγορά, μιλήστε πρώτα με τον ιδιοκτήτη για να μάθετε ποιες μπορούν να είναι οι επιτρεπτές προδιαγραφές του smart home οικοσυστήματος που θα στήσετε.
  5. Ποιος ή ποιοι ζουν στον χώρο σας; Είναι απαραίτητο, πριν προχωρήσετε στην οποιαδήποτε εγκατάσταση, να λάβετε σοβαρά υπόψη ποιοι είναι εκείνοι που ζουν μαζί σας στον χώρο σας. Έχετε κατοικίδια ή μικρά παιδιά; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα σας οδηγήσουν στη δημιουργία ενός συστήματος που θα είναι προσαρμοσμένο και στη δική τους παρουσία. Σκεφτείτε πως ένα κατοικίδιο ή ένα παιδί μπορεί να ενεργοποιήσει, κατά λάθος, κάποιον από τους ανιχνευτές ή τις παγίδες και να προκαλέσει έναν εσφαλμένο συναγερμό. Επιπλέον, αν το σύστημα ενεργοποιηθεί σε μια στιγμή που δεν θα είστε διαθέσιμος, τότε τα άλλα άτομα που ζουν στον χώρο πρέπει να γνωρίζουν πως να το διαχειριστούν.
  6. Τι χαρακτηριστικά θέλετε να έχει το Smart Home οικοσύστημα; Καθορίστε ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να περιλαμβάνονται στο “έξυπνο” οικοσύστημα ασφαλείας: κάμερες, ανιχνευτές αερίων, αισθητήρες πυρανίχνευσης, θερμοστάτες, κλειδαριές, φώτα κλπ. Όταν όλα αυτά συνδεθούν και συγχρονιστούν, τότε το σύστημα θα σας παρέχει τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και με τον ευκολότερο δυνατό χειρισμό.