Είναι ξεκάθαρο ότι μία διάρρηξη αφήνει απροστάτευτο το θύμα αλλά και το σπίτι, με πιθανότητες επιστροφής του δράστη για δεύτερη απόπειρα διάρρηξης. Πώς μπορούμε όμως να μείνουμε ασφαλείς μετά από μία διάρρηξη και ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε;

Καλούμε την αστυνομία

Αν και είναι αυτονόητο, οφείλουμε να το αναφέρουμε. Αν όμως γυρίσετε σπίτι και ακούσετε κάποιο θόρυβο που δηλώνει πως κάποιος είναι μέσα σε αυτό, καλέστε την αστυνομία. Επίσης, αν μπείτε στο σπίτι μην αγγίξετε το παραμικρό αφού με αυτόν τον τρόπο μπορεί να εξαφανίσετε πολύτιμα στοιχεία.

Ασφαλίστε και πάλι το σπίτι σας

Μετά τις απαραίτητες ενέργειες από την αστυνομία, εξετάστε τα σημεία που έχουν υποστεί φθορές. Για παράδειγμα αν το παράθυρο είναι σπασμένο από το διαρρήκτη, φροντίστε να το αντικαταστήσετε. Επίσης καλό θα είναι να αλλάξετε και τις κλειδαριές στις πόρτες.

Βρείτε τι ακριβώς λείπει

Κάνετε έναν αναλυτικό έλεγχο για να δείτε τι ακριβώς έχει κλαπεί από τα αντικείμενά σας. Αυτά τα αντικείμενα μπορεί να είναι τραπεζικές κάρτες που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να κλαπούν τα στοιχεία σας. Επίσης εξετάστε το αν λείπουν τα κλειδιά του αυτοκινήτου σας, το tablet ή το smartphone σας.

Κάνετε έναν έλεγχο ασφαλείας

Καλό είναι να εξετάσετε λεπτομερώς τους χώρους του σπιτιού σας ώστε να δείτε αν πρέπει να βελτιώσετε την ασφάλεια σε κάποιους από αυτούς. Για παράδειγμα αν στην αυλή έχετε δέντρα κοντά σε παράθυρα που χρησιμεύουν για να σκαρφαλώσει ένας διαρρήκτης θα πρέπει να φροντίσετε ώστε να περιοριστεί η πρόσβαση στο σπίτι σας από αυτά. Επιπλέον, οι θάμνοι αποτελούν μία πολύ καλή κρυψώνα για τους διαρρήκτες.

Αναζητήστε βοήθεια

Σίγουρα ένα ατυχές περιστατικό με μία κακόβουλη εισβολή στο σπίτι σας μπορεί να σας τρομάξει και να σας σοκάρει. Μόλις διαπιστώσετε το περιστατικό ζητήστε βοήθεια από άτομα που εμπιστεύεστε ώστε να έρθουν να σας βοηθήσουν και να σας συμπαρασταθούν κυρίως στο ψυχολογικό αλλά και στο υλικό κομμάτι.

Λάβετε προληπτικά μέτρα ασφαλείας

Πέρα από τα παραπάνω, μπορείτε να λάβετε και κάποια ακόμα μέτρα ασφαλείας για να αποτρέψετε μελλοντικές απόπειρες παραβίασης του σπιτιού σας.

  • Κρύψτε τα πολύτιμα αντικείμενα σε σημεία που θα είναι δύσκολο να εντοπιστούν
  • Κρατήστε τα κλειδιά του αυτοκινήτου μακριά από την μπροστινή πόρτα
  • Κάνετε έναν αναλυτικό έλεγχο κάθε έξι μήνες
  • Σκεφτείτε σοβαρά την τοποθέτηση ενός συναγερμού η ενός συστήματος ασφαλείας
  • Μη δείχνετε το τι αγοράσατε αφήνοντας το κουτί της συσκευασίας εκτεθειμένο στα σκουπίδια