Μετά από μια διάρρηξη στο σπίτι μας, το συναίσθημα της ασφάλειας που μας περιβάλλει μειώνεται κατακόρυφα. Ανεξάρτητα αν είμασταν στο σπίτι ή όχι κατά τη διάρκεια του συμβάντος, η γνώση και μόνο πως κάποιος άγνωστος ήταν στο σπίτι μας και ψαχούλευε τα πράγματά μας είναι αρκετή για να μας ανακατέψει το στομάχι.

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι μας τηλεφωνούν για να ρωτήσουν πληροφορίες σχετικά με κάποιο σύστημα συναγερμού αφού έχει γίνει μια διάρρηξη στο σπίτι ή στο κατάστημά τους. Η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση είναι να κρατήσουμε μακριά τους επίδοξους ληστές εξ’αρχής, αποφεύγοντας τελείως την διάρρηξη, εγκαθιστώντας ένα σύγχρονο σύστημα συναγερμού / καμερών ασφαλείας. Τα στατιστικά δεδομένα των ασφαλιστικών εταιρειών δείχνουν πως οι διαρρήκτες συνήθως επισκέπτονται το σπίτι ορισμένες εβδομάδες μετά και επιχειρούν να το ξαναληστέψουν.

Αν μια μέρα γυρίσουμε σπίτι μας και βρούμε την πόρτα παραβιασμένη ή κάποιο παράθυρο σπασμένο, θα πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να κάνουμε τα εξής :

  1. Δεν ακουμπάμε τίποτα.
  2. Τηλεφωνούμε αμέσως στην Αστυνομία και κάνουμε καταγγελία.
  3. Φωτογραφίζουμε το χώρο για αποδεικτικά στοιχεία.
  4. Αν είχαμε πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες στο σπίτι, ελέγχουμε αν έχουν κλαπεί. Στην περίπτωση που λείπουν, τηλεφωνούμε αμέσως στην τράπεζα μας για να τις ακυρώσουμε.
  5. Εάν διαθέτουμε κάποια ασφάλεια κλοπής για την κατοικία μας, ειδοποιούμε αμέσως την ασφαλιστική μας και τους ενημερώνουμε για το συμβάν.
  6. Ελέγχουμε τα δεύτερα/τρίτα κλειδιά που είχαμε στο σπίτι. Αν λείπουν πρέπει να αλλάξουμε άμεσα όλες τις αντίστοιχες κλειδαριές.
  7. Δημιουργούμε μια λίστα με τα πράγματα που λείπουν. Ενημερώνουμε την λίστα κατά τις επόμενες ημέρες καταγράφοντας όσα αντικείμενα δεν μπορούμε να εντοπίσουμε.
  8. Εάν νοικιάζουμε το σπίτι μας, ειδοποιούμε τον ιδιοκτήτη.
  9. Ενημερώνουμε τους γείτονες μας και τους συμβουλεύουμε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο προσεχές διάστημα.
  10. Εφόσον είναι εφικτό, αφιερώνουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας για να ηρεμήσουμε.

Η διάρρηξη του σπιτιού μας, του μέρους όπου νιώθουμε την μέγιστη ασφάλεια, είναι μια ιδιαίτερα άσχημη εμπειρία. Είναι πολύ φυσιολογικό να αισθανόμαστε δυσφορία για αρκετές μέρες, να έχουμε κόμπο στο στομάχι και στο λαιμό μας. Θα χρειαστούμε λίγο ποιοτικό χρόνο για να ξε-αγχωθούμε, να ηρεμήσουμε και να βάλουμε τα πράγματα σε τάξη. Θα πρέπει πάντα να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν πολύ χειρότερα αφού εμείς ή κάποιος κοντινός μας άνθρωπος πιθανόν να είχε τραυματιστεί ή και χειρότερα.