Τεχνητή νοημοσύνη και συναγερμοί σπιτιών

//Τεχνητή νοημοσύνη και συναγερμοί σπιτιών

Τεχνητή νοημοσύνη και συναγερμοί σπιτιών

Εάν έχετε μια συνδρομη στο Netflix ή ένα iPhone πιθανότατα θα έχετε ήδη χρησιμοποιήσει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης. Το Netflix χρησιμοποιεί αλγόριθμους που προβλέπουν ποιες σειρές θα σας αρέσουν και δημιουργεί σειρές που θα καλύψουν τις αρεσκείες του κοινού.  Η ψηφιακή βοηθός Siri στο iPhone, χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να κατανοήσει την ανθρώπινη γλώσσα και να απαντήσει σε ερωτήσεις και εντολές.

Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης προχωρά με γοργούς ρυθμούς και έχει ξεκινήσει να παίζει σημαντικό ρόλο στους συναγερμούς σπιτιών και στον αυτοματισμό.

Αυτοματισμός σπιτιού

Το λεγόμενο έξυπνο σπίτι μας προσφέρει ήδη την δυνατότητα να ελέγχουμε το φωτισμό και τη θερμοκρασάι του σπιτιού μας μέσα από ένα κεντρικό πάνελ αλλά και από το κινητό μας τηλέφωνο. Η τεχνητή νοημοσύνη κάνει το επόμενο βήμα και δίνει την δυνατότητα στο έξυπνο σπίτι να κάνει πολύ περισσότερα πράγματα. Για παράδειγμα θα μπορούσαμε να ανάψουμε τα φώτα σε ένα χώρο πραγματοποιώντας μια κίνηση με τα χέρια μας ή απλά περπατώντας μέσα στο δωμάτιο.

Συναγερμοί σπιτιού

Ο συγκεκριμένος τομέας έχει πολλά να πάρει από την τεχνητή νοημοσύνη. Για παράδειγμα το Facebook χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να αναγνωρίσει τα πρόσωπα των ανθρώπων σε μια φωτογραφία και έπειτα να προτείνει το σχετικό tag. Η ίδια τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα έξυπνο σύστημα συναγερμού για να εντοπίσει την είσοδο και έξοδο των καλεσμένων αλλά και των ιδιοκτητών. Όπως ακριβώς ορισμένα κινητά τηλέφωνα μπορούν να κατηγοριοποιήσουν μια φωτογραφία που περιέχει μια γάτα ή ένα δέντρο στην αντίστοιχη κατηγορία, έτσι και ένα σύστημα Τ.Ν. (τεχνητής νοημοσύνης) συνδιαστικά με ορισμένες κάμερες ασφαλείας  μπορεί να εκπαιδευτεί στο να αναγνωρίζει ένα επισκέπτη και έναν διαρρήκτη.

Ένα σύστημα συναγερμού σπιτιού που εμπεριέχει τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κατανοήσει την καθημερινότητα μιας οικογένειας και να αναγνωρίσει όσα συμβάντα δεν συνηθίζονται. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για οικογένειες που έχουν συχνούς επισκέπτες ή που ταξιδεύουν συχνά καθώς θα μειωθούν κατά πολύ οι εσφαλμένοι συναγερμοί.

Ευελπιστούμε πως στο κοντινό μέλλον θα δούμε ολοκληρωμένες προτάσεις αυτοματισμού και συναγερμών σπιτιού που θα διευκολύνουν κατά πολύ την καθημερινότητα των ανθρώπων που τις απολαμβάνουν.

2017-07-24T11:29:39+02:00Ιούλιος 24th, 2017|Blog|