Καλώς ή κακώς, η παρακολούθηση μέσω βιντεοκαμερών αποτελεί μία από τις πιο αποτελεσματικές λύσεις για την ασφάλεια του σπιτιού σας, έτσι ώστε να προλάβετε κάποιο έγκλημα, αλλά ακόμα και στην ατυχή περίπτωση που θα συμβεί, να μπορείτε να το εξιχνιάσετε ευκολότερα.

Με ένα σύστημα παρακολούθησης βιντεοκαμερών, οι ιδιοκτήτες των σπιτιών έχουν την δυνατότητα να παρακολουθούν την οικία τους ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε και να βρίσκονται, μέσω του κινητού τους τηλεφώνου ή του υπολογιστή του.

Αν είστε στην αγορά για ένα νέο σύστημα παρακολούθησης με βιντεοκάμερες, ή ψάχνετε να αναβαθμίσετε αυτό το οποίο έχετε ήδη στην κατοχή σας, ρίξτε μια ματιά στις συμβουλές που έχουμε ετοιμάσει για εσάς, προκειμένου να είστε προετοιμασμένοι και να έχετε το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Αρχικά, θα πρέπει να δείτε τις ανάγκες σας, και να χτίσετε ένα πλάνο πάνω σε αυτές. Το καταλληλότερο σύστημα παρακολούθησης το οποίο μπορείτε να έχετε, θα πρέπει να είναι κομμένο και ραμμένο στο σπίτι, αλλά και τον τρόπο ζωής σας. Οπότε, καλό θα ήταν να λάβετε υπ’όψιν σας, σε πρώτη φάση, τον σχεδιασμό του σπιτιού σας, τον αριθμό των εισόδων και των τρόπων που υπάρχουν να μπει κανείς σε αυτό, τους κατοίκους του σπιτιού σας, το μέγεθός του, την αξία των αγαθών που έχετε μέσα σε αυτό, όπως επίσης και το ποσό το οποίο μπορείτε να διαθέσετε για το σύστημα ασφαλείας σας.

Οι παραπάνω πληροφορίες θα σας βοηθήσουν να έχετε μια ξεκάθαρη εικόνα του αριθμού και των ειδών των καμερών που θα χρειαστείτε, προκειμένου να έχετε την βέλτιστη δυνατή κάλυψη.

Επίσης, θα πρέπει να δείτε όλες τις επιλογές που έχετε σε επίπεδο καμερών, προκειμένου να καταλήξετε στο ποιες είναι οι κατάλληλες στο εκάστοτε σημείο που έχετε αποφασίσει να την τοποθετήσετε. Υπάρχουν κάμερες σε διάφορα μεγέθη, οι οποίες εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς.  Οι κάμερες εξωτερικού χώρου είναι καλυμμένες, προκειμένου να προστατεύονται από τα φυσικά φαινόμενα, ενώ άλλες κάμερες είναι σχεδιασμένες αυστηρά για εσωτερική χρήση. Υπάρχουν, βέβαια, και άλλες κάμερες υψηλότερης ποιότητας, οι οποίες είναι σε θέση να λειτουργήσουν και εσωτερικά και εξωτερικά, με το ανάλογο κόστος…

Τα πιο συνηθισμένα είδη κάμερας είναι τα εξής:

  • Box, κάμερες οι οποίες είναι μεγάλες και εμφανείς, τοποθετούνται σε εσωτερικούς χώρους, και έχουν διάφορους φακούς για εστίαση.
  • Βullet, κάμερες οι οποίες είναι μικρές και μπορούν να κρυφτούν πολύ καλά, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε εσωτερικό, αλλά και σε εξωτερικό χώρο.
  • Dome, κάμερες οι οποίες τοποθετούνται στο ταβάνι και περιβάλλονται από φιμέ τζάμι
  • Pan-Tilt-Zoom, κάμερες οι οποίες είναι τηλεχειριζόμενες και έχουν πανοραμικές ιδιότητες για ευρυγώνια παρακολούθηση από μία και μόνο κάμερα.

Ένα ακόμη πολύ σημαντικό στοιχείο για την παρακολούθηση του χώρου σας, αποτελεί το πως θα τοποθετήσετε τις κάμερες. Η τοποθέτησή τους θα πρέπει να είναι στρατηγική και να γίνει σωστά, καθώς με την σωστή τοποθέτηση, οι ιδιοκτήτες των σπιτιών μπορούν εύκολα να εντοπίσουν κάποια πιθανώς επικίνδυνη κατάσταση, και τις περισσότερες φορές να αντιδράσουν, ακόμη κι όταν είναι απόντες.

Έτσι, οι κάμερες παρακολούθησης σε σπίτια είναι πιο αποτελεσματικές όταν είναι εγκατεστημένες σε νευραλγικά μέρη, όπως το σαλόνι ή η κουζίνα, όταν είναι τοποθετημένες υπό επαρκή φωτισμό, και όταν είναι τοποθετημένες έτσι ώστε να μπορούν να καταγράφουν ευρείες γωνίες για πιο πλήρη κάλυψη κατά την παρακολούθηση.

Επιπροσθέτως, οι κάμερες εξωτερικού χώρου θα πρέπει να τοποθετούνται πάνω από όλες τις εισόδους και εξόδους του σπιτιού σας, στο γκαράζ αλλά και στα υπόστεγα.

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, το οποίο αγνοείται από αρκετό κόσμο, είναι η ασφάλεια των καμερών σε ψηφιακό επίπεδο.

Από τη στιγμή που πολλές κάμερες παρακολούθησης συνδέονται στο διαδίκτυο, είναι επιτακτική η ανάγκη να είναι προστατευμένες. Πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιών έχουν αναφέρει περιπτώσεις κατά τις οποίες εγκληματίες παραβίασαν με hacking και μπήκαν στις κάμερες των σπιτιών των ιδιοκτητών, παρακολουθώντας τους, αλλά και μεταφέροντάς τους απειλητικά μηνύματα.

Eυτυχώς, υπάρχουν κάποιοι αποτελεσματικοί τρόποι, τους οποίους μπορείτε να εκμεταλλευτείτε για να προστατεύσετε όσο καλύτερα μπορείτε το σύστημά σας. Αρχικά, ο χρυσός κανόνας ο οποίος ισχύει για οποιονδήποτε λογαριασμό έχετε στο διαδίκτυο και όχι μόνο, να μην μοιράζεστε ποτέ τους κωδικούς πρόσβασής σας με άτομα τα οποία δεν είναι αναγκαίο να τους έχουν, όπως επίσης και να μην τους έχετε σημειωμένους. Το δίκτυο στο οποίο έχετε συνδεδεμένες τις κάμερες θα πρέπει να είναι κρυπτογραφημένο και ασφαλές, καθιστώντας δυσκολότερη την είσοδο στους εισβολείς, και την πρόσβασή τους σε δεδομένα σε περίπτωση παραβίασης.

Επίσης, να αλλάζετε πάντοτε τους εργοστασιακούς κωδικούς, καθώς είναι πολύ εύκολο να βρεθούν μέσω του διαδικτύου, και μπορεί να βρεθείτε πολύ εύκολα προ εκπλήξεως. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι να έχετε ασφαλισμένο καλά το Wi-Fi σας, δίνοντας στο router σας ένα ξεχωριστό όνομα και κωδικό, βάζοντας τις ρυθμίσεις του σε WPA2 ή WPA, όπως επίσης και να μη συνδέετε τις κάμερές σας σε δίκτυα τα οποία δεν γνωρίζετε. Τέλος, πολύ σημαντικό είναι να έχετε πάντοτε αναβαθμισμένες τις κάμερές σας, καθώς οι νεότερες εκδόσεις των αναβαθμίσεων διορθώνουν πάντοτε παλαιότερα προβλήματα, τα οποία μπορούν να εκμεταλλευτούν οι εισβολείς και να μπουν στο σύστημά σας.

Τέλος, να έχετε υπόψιν σας κάποιες επιπλέον λειτουργίες, οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση της προστασίας του χώρου σας, και την αποδοτικότητα του συστήματος παρακολουθήσεώς σας. Αρχικά, θα ήταν πολύ χρήσιμο να έχετε κάμερες οι οποίες ρυθμίζονται, κινούνται και μπορούν να ζουμάρουν, προκειμένου να έχετε καλύτερη εικόνα, καλύπτοντας περισσότερο χώρο. Επίσης, υπάρχουν κάμερες οι οποίες υποστηρίζουν αυτοματοποιημένες λειτουργίες μέσω τεχνητής νοημοσύνης, και ειδοποιούν τους χρήστες τους για ασυνήθιστα γεγονότα ή κάτι σημαντικό, αγνοώντας, για παράδειγμα, την παράδοση της αλληλογραφίας σας, ενώ ειδοποιούν για μία ανθρώπινη ύπαρξη που υπάρχει στην αυλή σας, σε αντίθεση με έναν σκύλο ή μια γάτα.

Αρκετά χρήσιμη και λειτουργική είναι η δυνατότητα για καλή παρακολούθηση τη νύχτα, με κάμερες που έχουν υπέρυθρα LED για να υπάρχουν καθαρές εικόνες ακόμα και στο σκοτάδι. Δεδομένο είναι επίσης, πως θα πρέπει να προτιμήσετε την κάμερα με την υψηλότερη ανάλυση, καθώς αυτή είναι που θα δώσει και το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα στην ποιότητα της εικόνας.

Μπορείτε επίσης να προτιμήσετε μία κάμερα η οποία είναι IP-based και συνδέεται στο Internet, καθώς δεν θα χρειάζονται καλώδια, τα οποία απαιτούνται από τις συμβατικές, και κατ’αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να συνδέεστε στις κάμερές σας μέσω του κινητού σας ή του φορητού σας υπολογιστή, προκειμένου να ελέγχετε από εκεί τις ρυθμίσεις τους, αλλά και να παρακολουθείτε τον χώρο σας ανά πάσα στιγμή.

Τέλος, να έχετε κατά νου πως αν χρησιμοποιείτε κάμερες εξωτερικού χώρου, το καλύτερο που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να προτιμήσετε αυτές οι οποίες μπορούν να αντέξουν τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες, διασφαλίζοντας έτσι τη λειτουργικότητά τους ανεξαρτήτως των συνθηκών.