Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σιγουρευτούμε πως το σπίτι μας είναι ασφαλές. Γιατί όμως να μην ακούσουμε τις συμβουλές ενός διαρρήκτη;

Κλείδωμα

Οι διαρρήκτες εκτιμούν ιδιαίτερα τα ανοικτά παράθυρα και τις πόρτες. Θυμηθείτε ωστόσο πως μία κλειδωμένη πόρτα δε σημαίνει απολύτως τίποτα, αν εσείς έχετε κρύψει τα κλειδιά σε ένα εμφανές σημείο (π.χ. κάτω από το χαλάκι). Είναι προτιμότερο να εμπιστευθείτε τα κλειδιά σας σε κάποιο γείτονα ή φίλο της εμπιστοσύνης σας, ώστε ο επίδοξος διαρρήκτης να μην καταφέρει να τα βρει.

Φύλαξη του εξωτερικού χώρου

Είναι ευρέως γνωστό και το επιβεβαιώνουν και οι διαρρήκτες, πως τα ψηλά φυτά και οι θάμνοι, αποτελούν εξαιρετικές κρυψώνες. Διαμορφώστε τον εξωτερικό χώρο με στρατηγική ώστε να συνδυάσετε την καλαισθησία με την ασφάλεια. Σιγουρευτείτε πως έχετε πλήρη εικόνα του εξωτερικού χώρου από τα παράθυρα ώστε να μπορέσετε να δείτε κάποιον που έχει σκοπό να μπει στο σπίτι σας. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο να μην έχετε δέντρα τα οποία θα βοηθήσουν ένα διαρρήκτη να σκαρφαλώσει για να μπει στο σπίτι σας. Τέλος, καλό είναι να διατηρείτε σε καλή κατάσταση την αυλή σας ώστε να φαίνεται πως στο σπίτι υπάρχει κινητικότητα.

Σκεφτείτε ιδιαίτερες κρυψώνες

Ναι, είναι πολύ καλή ιδέα να κρύβετε πράγματα μέσα στις κάλτσες, σε άδεια κουτιά από δημητριακά ή στο ψυγείο. Οι επαγγελματίες διαρρήκτες γνωρίζουν πολύ καλά αυτά τα σημεία και είναι σίγουρο ότι θα τα ψάξουν παρόλο που θεωρείτε πως κάτι τέτοιο αποκλείεται να συμβεί. Καλό είναι να αγοράσετε ένα κουτί ασφαλείας ώστε να είστε σίγουροι πως τα πολύτιμα αντικείμενά σας προστατεύονται από κάποια κλειδαριά.

Φωτισμός εξωτερικού χώρου

Χρησιμοποιήστε φώτα που ανιχνεύουν την κίνηση στην αυλή σας. Είναι πολύ δύσκολο να μπει κάποιος στο σπίτι χωρίς να γίνει αντιληπτός, όταν ο εξωτερικός χώρος φωτίζεται. Μία πολύ καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε χαλίκι στο μονοπάτι ή στο δρόμο που οδηγεί στο σπίτι σας ώστε να ακούσετε τον βηματισμό ή τους τροχούς του αυτοκινήτου όταν κάποιος έρχεται προς το σπίτι σας. Σε πολλές περιπτώσεις οι κλέφτες υποχωρούν με το φόβο ότι ο θόρυβος θα τους προδώσει.

Εγκαταστήστε ένα σύστημα ασφαλείας

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποθαρρύνετε ένα κλέφτη, είναι να του δείξετε πως έχετε εγκαταστήσει ένα σύστημα ασφαλείας. Κάτι τέτοιο, αυξάνει τις πιθανότητες στο να γίνουν αντιληπτοί. Πολλοί επίσης από αυτούς, δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για να θέσουν το σύστημα εκτός λειτουργίας. Τοποθετήστε ένα αυτοκόλλητο στο παράθυρο και στη μπροστινή πόρτα που αναφέρει ότι το σπίτι προστατεύεται από ένα σύστημα ασφαλείας. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε και μία πινακίδα με την αντίστοιχη σήμανση στην αυλή.

Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από τους κλέφτες, καλό είναι ορισμένες φορές να σκέφτεστε σαν αυτούς. Ένα σύστημα ασφαλείας σε κάθε περίπτωση θα σας κάνει να νιώσετε πιο ασφαλείς αφού θα έχετε καταφέρει να αποθαρρύνετε, ακόμα και τους πιο γενναίους διαρρήκτες.