Φανταστείτε τον εαυτό σας 15 χρόνια πριν, και οραματιστείτε μία συζήτηση που θα μπορούσατε να έχετε με κάποιον, εξηγώντας του τη λογική πίσω από ένα αυτοματοποιημένο, smart home. Κατά πάσα πιθανότητα, θα θεωρούσε πως περιγράφετε κάποιο σενάριο από μία επερχόμενη ταινία επιστημονικής φαντασίας, ή κάτι αντίστοιχο, με παρόμοια απόσταση από την πραγματικότητα…

Καλώς ή κακώς, πλέον οι αλληλοσυνδεόμενες συσκευές βρίσκονται παντού. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας έρευνας, τα smart homes στις ΗΠΑ αναμένεται να φτάσουν στα 49,4 εκατομμύρια μέχρι και το 2020, αριθμός διόλου ευκαταφρόνητος, ειδικότερα αν σκεφτεί κανείς σε πόσο σύντομο, αναλογικά, χρονικό διάστημα, ξεκίνησε ο κόσμος να χρησιμοποιεί στο σπίτι του συσκευές της συγκεκριμένης λογικής, και έπειτα, να αντικαθιστά όσες μπορεί από τις συμβατικές που ήδη είχε στην κατοχή του.

Κάτι τέτοιο φαντάζει λογικό, από τη στιγμή που οι ιδιοκτήτες των σπιτιών έχουν πλέον την δυνατότητα να ανάβουν ή να κλείνουν όλα τα φώτα, όπως επίσης να κλειδώνουν και να ξεκλειδώνουν τις πόρτες τους, πατώντας απλά την αντίστοιχη επιλογή στο κινητό τους, τον υπολογιστή τους ή το tablet τους.

Φυσικά, όμως, όπως με οποιαδήποτε νέα τεχνολογία, ενέχουν πάντοτε και νέοι κίνδυνοι όσον αφορά τη λειτουργικότητά τους, και οι αυτοματισμοί ενός σπιτιού φυσικά και αποτελούν στόχο για ενδεχόμενες ψηφιακές απειλές. Παρακάτω, πρόκειται να εξηγήσουμε τους λόγους για τους οποίους χρειάζεται να δοθεί βάση στην προστασία των συστημάτων αυτών, καθώς και για τα «κενά» από τα οποία μπορούν να γίνουν εισβολές σε αυτά, με αντίστοιχους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης για τους χρήστες.

Σύμφωνα με μία έρευνα, τα κρούσματα επιθέσεων από κακόβουλο λογισμικό σε συσκευές που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των smart homes για το πρώτο μισό του 2018, ήταν τριπλάσιο από όλα τα κρούσματα του έτους 2017! Φυσικά, η συγκεκριμένη αύξηση στις επιθέσεις αποτελεί έναν πολύ ανησυχητικό παράγοντα, και σε αυτό ευθύνονται και, έως έναν βαθμό, οι κατασκευαστές των συσκευών για τα smart homes, οι οποίοι δεν λειτουργούν πάντοτε με γνώμονα την ασφάλεια των χρηστών, αλλά και του συστήματος.

Κάποιες εξ’αυτών των συσκευών δεν υπενθυμίζουν στους χρήστες τους να αλλάζουν τις εργοστασιακές ρυθμίσεις τους, όπως επίσης και τους κωδικούς τους, κάτι το οποίο μπορούν ευκόλως να εκμεταλλευτούν οι επίδοξοι δράστες, βλέποντας τα παραπάνω απλά από την ιστοσελίδα της εταιρίας, και το εγχειρίδιο οδηγιών των εκάστοτε συσκευών. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να παραβιαστεί ολόκληρο το δίκτυό σας, μέσω μονάχα μίας συσκευής, και χωρίς ιδιαίτερο κόπο…

Φυσικά, για όλα αυτά μπορούν να ληφθούν κάποια πολύ απλά μέτρα, τα οποία μπορούν να αποδειχθούν σωτήρια σε πλαίσια στα οποία απειλείται η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια των συστημάτων του χρήστη, και αυτά είναι τα παρακάτω:

  • Δημιουργία ισχυρών κωδικών : Αυτό αποτελεί μεγάλη σταθερά για οποιονδήποτε χρήστη του διαδικτύου, σε όλες τις πλατφόρμες στις οποίες έχει κάποιον λογαριασμό προστατευμένο με κωδικό. Στην περίπτωση των οικιακών συσκευών, το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να αλλάξετε τους προκαθορισμένους, από την εταιρία, κωδικούς, και οι νέοι σας να έχουν περισσότερους από οκτώ χαρακτήρες, και εκτός από γράμματα να περιέχουν σύμβολα, νούμερα, όπως επίσης και κεφαλαία γράμματα, προκειμένου να γίνει δυσκολότερο να ανακαλυφθεί.
  • Καλύτερη ασφάλεια στο Wi-Fi : Δώστε στο router σας ένα νέο όνομα και έναν διαφορετικό κωδικό, ενώ παράλληλα θέστε και τις ρυθμίσεις του σε WPA2 ή WPA για μεγαλύτερη ασφάλεια. Eπιπροσθέτως, μη συνδέετε ποτέ τις συσκευές του σπιτιού σας σε κάποιο δίκτυο το οποίο δεν γνωρίζετε πως είναι ασφαλές, ή είναι δημόσιο.
  • Περιορισμός συνδεδεμένων κι εξουσιοδοτημένων συσκευών : Επιλέγετε οι ίδιοι ποια κινητά και ποιοι υπολογιστές θέλετε να έχουν πρόσβαση στο δίκτυο των αυτοματισμών του σπιτιού σας, και έπειτα απαγορεύστε την είσοδο σε όλες τις υπόλοιπες, προκειμένου να αποφεύγετε τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση.
  • Χρησιμοποίηση firewall και antivirus : Η οποιαδήποτε συσκευή συνδέεται στις συσκευές της αυτοματοποίησης του σπιτιού σας θα πρέπει να είναι εξοπλισμένη με αυτά τα προστατευτικά μέτρα, προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη προφύλαξη απέναντι σε χάκερς, κακόβουλο κώδικα, ιούς, όπως και κακόβουλο λογισμικό. Η πρόσβαση στις συσκευές αυτές θα μπορούσαν να επιτρέψουν σε κάποιον να γνωρίζει όλους τους κωδικούς για τις συσκευές που χρησιμοποιείτε για την αυτοματοποίηση του σπιτιού σας.
  • Τοποθέτηση συσκευών σε ένα δεύτερο δίκτυο : Η εγκατάσταση ενός δεύτερου δικτύου, το οποίο θα υπάρχει αποκλειστικά και μόνο για τις smart συσκευές είναι μια πολύ καλή και ασφαλής λύση, καθώς καλύπτεστε ακόμη και στην περίπτωση στην οποία κάποιος παραβιάσει μία από τις συσκευές σας, από τη στιγμή που δεν θα μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση στο κύριο δίκτυό σας, ακόμη και καθ’αυτό τον τρόπο.

Παρ’ότι όλες αυτές οι συσκευές κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη, θα πρέπει να είναι πάντοτε ασφαλείς και να ελέγχονται τακτικά, προκειμένου να αποφευχθούν κάποιοι μεγάλοι κίνδυνοι, οι οποίοι ελλοχεύουν παρά τη γνώση πολλών εκ των ιδιοκτητών αυτών των συστημάτων.