Πώς να παραμείνουμε ασφαλείς μετά από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα

//Πώς να παραμείνουμε ασφαλείς μετά από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα

Πώς να παραμείνουμε ασφαλείς μετά από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα

Ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα πέρα από φυσικές φθορές (τόσο στο όχημα μας όσο και στην σωματική μας ακεραιότητα) μπορεί να προκαλέσει συναισθηματική φόρτιση, άγχος και έντονο στρες.

Μετά από το ατύχημα πρέπει να ακολουθήσουμε μια συγκεκριμένη διαδικασία τόσο για να είμαστε νομικά καλυμμένοι όσο και για να ηρεμήσουμε ψυχολογικά. Κατ’ ελάχιστο θα πρέπει να ανταλλάξουμε πληροφορίες με τον άλλο οδηγό. Θα πρέπει λοιπόν, να διαθέτουμε το ειδικό έγγραφο δήλωσης ατυχήματος ή το έντυπο Φιλικής Δήλωσης. Επιπλέον θα πρέπει να είμαστε σίγουροι πως έχουμε πάντα μαζί μας την ασφάλεια και την άδεια του αυτοκινήτου μας.

Πέρα όμως από τα τυπικά έγγραφα, το πιο σημαντικό είναι να παραμείνουμε ψύχραιμοι και ασφαλείς μετά το ατύχημα.

  • Σταματάμε – Είμαστε υποχρεωμένοι από τον νόμο να σταματήσουμε στο σημείο που έγινε το τρακάρισμα και να ανταλλάξουμε πληροφορίες με τον άλλο οδηγό, ανεξαρτήτως υπαιτιότητας.
  • Παραμένουμε ήρεμοι – Πρέπει να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να καλέσουμε αμέσως το 100. Αν το αυτοκίνητο μας λειτουργεί, το παρκάρουμε σε ένα ασφαλές μέρος κοντά στο σημείο του ατυχήματος. Εάν κάποιος είναι χτυπημένος ενημερώνουμε το 100. Ενεργοποιούμε τα αλάρμ για να ειδοποιήσουμε τους άλλους οδηγούς για το ατύχημα.
  • Ελέγχουμε για τραύματα – Με ηρεμία εξετάζουμε για να διαπιστώσουμε αν έχουμε χτυπήσει κάπου. Αν μπορούμε να βγούμε με ασφάλεια από το αυτοκίνητο τότε ελέγχουμε για χτυπήματα και τους επιβάτες του αυτοκινήτου.
  • Βγαίνουμε έξω από το αυτοκίνητο – Εφόσον δεν έχουν φρακάρει οι πόρτες μας και δεν έχουμε σοβαρά τραύματα, βγαίνουμε έξω από το αυτοκίνητό μας. Σε περίπτωση σοβαρού τρακαρίσματος, το αυτοκίνητο μπορεί να μην είναι ασφαλές σημείο για να περιμένουμε βοήθεια. Εάν έχουμε χτυπήσει αρκετά, προσπαθούμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, δεν βγάζουμε την ζώνη, ανάβουμε τα αλάρμ και περιμένουμε να έρθει βοήθεια.
  • Ειδοποιούμε την ασφαλιστική μας εταιρεία – Αφού φροντίσουμε για την σωματική μας ακεραιότητα και ειδοποιήσουμε την αστυνομία, ειδοποιούμε την ασφαλιστική μας εταιρεία. Παραμένουμε ήρεμοι και τους εξηγούμε περιληπτικά τις συνθήκες του ατυχήματος και για το μέγεθος της ζημιάς του οχήματος.

Ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα δεν είναι καθόλου ευχάριστο γεγονός αλλά ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές θα διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, θα ελέγξουμε την κατάσταση σωστά και θα φροντίσουμε να παραμείνουν ασφαλείς τόσο εμείς όσο και οι επιβάτες μας.

2017-05-31T15:12:03+02:00Μάιος 31st, 2017|Blog|