Με την πάροδο του χρόνου, όλο και πιο σύγχρονη τεχνολογία γίνεται προσιτή σε μεγαλύτερο μερίδιο ανθρώπων, και πλέον οι κάμερες οικιακής ασφάλειας είναι αρκετά φθηνές, ώστε οι περισσότεροι να μπορούν να εγκαταστήσουν μια, εφ’όσον το επιθυμούν. Παρ’όλα αυτά, αυτό δε συνεπάγεται πως είναι και εντελώς ακίνδυνες, μιας και θα μπορούσαν να παραβιαστούν, και εν τέλει να υπάρχει ακόμη ένας κίνδυνος, ο οποίος ελλοχεύει σε μια βάση η οποία είναι, εν γένει, προστατευτική κατά την εγκατάστασή της. 

Προσφάτως υπήρξαν θέματα παραβίασης οικιακών καμερών ασφαλείας, με κάποιες από αυτές να συμπεριλαμβάνουν μια οικογένεια στην California, όπου ο δράστης τους προειδοποιούσε μέσω της κάμεράς τους για μια ψεύτικη επίθεση Νοτιοκορεατικών πυραύλων στις ΗΠΑ, όπως επίσης και μια ενός ατόμου, του οποίου ο δράστης έβαλε τη συσκευή του ιδιοκτήτη, μέσω της Alexa της Amazon, να παίξει την διασκευή του Despacito από τον Justin Bieber.

Οι παραπάνω κάμερες ήταν και οι δύο της εταιρίας Νest, με την εταιρία να βγάζει ανακοίνωση, μετά τα περιστατικά, να αλλάξουν οι χρήστες της τον κωδικό τους. Όπως και να’χει, αυτό δε σημαίνει πως μόνο η συγκεκριμένη εταιρία έχει θέματα hacking, μιας και οποιαδήποτε συσκευή είναι σε θέση να παραβιαστεί.  Μια ομάδα hackers από το Calgary της Alberta παραβίασε δέκα κάμερες ασφαλείας, και επικοινώνησε με τους ιδιοκτήτες τους μέσω αυτών.

Kάποιοι εκ των τρόπων που μπορούν να παραβιαστούν τα συγκεκριμένα συστήματα υπάρχουν διότι οι περισσότερες κάμερες χρησιμοποιούν είτε εφαρμογές, είτε σελίδες στις οποίες ο ιδιοκτήτης μπορεί να παρακολουθεί ζωντανό βίντεο από το σημείο που την έχει τοποθετήσει, ή, αν η κάμερα έχει two-way ήχο, να επικοινωνήσει και μαζί της.

Σε περίπτωση που κάποιος έχει πρόσβαση στον κωδικό του χρήστη, μπορούν να έχουν κι αυτοί πρόσβαση με τη σειρά τους σε όλες τις προαναφερθείσες λειτουργίες, όπως επίσης παρόμοια αποτελέσματα μπορούν να έχουν παραβιάσεις στο δίκτυο Wi-Fi του χρήστη, προσβολή από malware που θα κατεβάσουν οι ίδιοι, ή, σε πιο σπάνια περίπτωση, εάν δεχθεί κάποια επίθεση η ίδια η εταιρία.

Παρ’ότι δε μπορεί ποτέ κανείς να είναι απολύτως σίγουρος και ασφαλής, παρακάτω θα αναφέρουμε κάποιους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να ελαττώσουμε το ρίσκο της επίθεσης και της εισβολής.

  • Αλλάζετε συχνά τους κωδικούς σας


Δεν είναι αποκλειστικά θέμα του χρήστη, μιας και οι εταιρίες μπορούν να πέσουν θύματα παραβιάσεων και οι ίδιες, είναι όμως, στις περισσότερες των περιπτώσεων. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να διαβάσετε κάποια πράγματα για την ασφάλεια των κωδικών, την ασφάλεια των δικτύων Wi-Fi, όπως επίσης και για τα malware, προκειμένου να είστε πιο υποψιασμένοι και προετοιμασμένοι.

Eνδεικτικά, μπορείτε να αλλάζετε συχνά τον κωδικό του Wi-Fi, με δύσκολους, ασυνήθιστους και τυχαίους συνδυασμούς, ώστε να μη μπορούν να δεχτούν εύκολα brute force επιθέσεις. Επίσης, σημαντικό θα ήταν να μην έχετε τον ίδιο κωδικό για διάφορους λογαριασμούς, κάτι το οποίο είναι χρήσιμο για οτιδήποτε λογαριασμό έχετε, όχι μόνο για τις κάμερες ασφαλείας σας, και φυσικά, προσωπικές πληροφορίες όπως γενέθλια, ονόματα των παιδιών σας, επέτειοι κτλ. καλό θα ήταν να αποφεύγονται.

Τέλος, καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε έναν αξιόπιστο και ασφαλή password manager, ο οποίος μπορεί να δημιουργεί ασφαλή και ξεχωριστά passwords για τους λογαριασμούς σας, κρατώντας τους ασφαλείς, όπως επίσης μπορείτε να δοκιμάσετε έλεγχο ταυτοποίησης δύο παραγόντων, προκειμένου να υπάρχει μια επιπλέον δικλείδα ασφαλείας για τον λογαριασμό σας.

  • Αγοράζετε από έμπιστες πηγές

Σίγουρα μια κάμερα η οποία θα είναι πάρα πολύ φθηνή είναι ελκυστική, ή ακόμη και μια μεταχειρισμένη, μα δεν πρόκειται για ιδιαίτερα ασφαλή λύση. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αγοράσετε μια καινούρια κάμερα, από έναν έμπιστο και γνωστό πωλητή.

Ακόμη και σ’αυτή την περίπτωση, να είστε σίγουροι πως γνωρίζετε την εταιρία που θα ελέγχει την εφαρμογή της κάμερας, να διαβάζετε κριτικές γι’αυτή, να δείτε αν η εταιρία έχει κάποιο ιστορικό παραβάσεων στο παρελθόν, και αν ναι, τις διορθωτικές τους κινήσεις.

  • Αναβαθμίζετε συχνά το λογισμικό

Πολύ σημαντικός παράγοντας, να μην αγνοείτε τις αναβαθμίσεις του λογισμικού σας, καθώς είναι φτιαγμένες για να επιδιορθώνουν πιθανά θέματα, τα οποία πολύ πιθανό είναι να έχουν άμεση σχέση με την ασφάλειά της, και κατ’επέκταση, με τη δική σας.

Να ελέγχετε συχνά την εφαρμογή της κάμεράς σας, όπως επίσης και την ιστοσελίδα της, προκειμένου να είστε συνεχώς ενημερωμένοι για το εάν υπάρχει κάποια αναβάθμιση.