Προστατευτείτε από τυχόν επιτήρηση

//Προστατευτείτε από τυχόν επιτήρηση

Προστατευτείτε από τυχόν επιτήρηση

Μαζί με την ραγδαία ανάπτηξυ της τεχνολογίας, ήρθε και η παγίωση της στην ζωή μας. Είναι πλέον πολλές οι συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά (κινητό τηλέφωνο, τάμπλετ, λάπτοπ κλπ) που έχουν την δυνατότητα σύνδεσης με το Internet.

Αυτή ακριβώς η διασυνδεσιμότητα μας προσφέρει πολλά προνόμια (email, social media κλπ) αλλά κρύβει και αρκετούς κινδύνους που αφορούν την ιδιωτική μας ζωή. Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις συσκευές που διαθέτουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και να ακολουθούμε τις εξής συμβουλές:

  1. Κλείνουμε την Υπηρεσία τοποθεσίας, το bluetooth και το Wi-Fi. Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις στο κινητό μας μπορούν να επιτρέψουν σε διάφορες εφαρμογές κακόβολου λογισμικού να μας παρακολουθήσουν χωρίς να το γνωρίζουμε. Προσπαθούμε να τις έχουμε απενεργοποιημένες όταν είμαστε εκτός σπιτιού.
  2. Ενεργοποιούμε την ρύθμιση Λειτουργία  Αεροπλάνου.  Καλό θα ήταν να ενεργοποιούμε τη συγκεκριμένη λειτουργία όταν δεν χρησιμοποιούμε το κινητό μας τηλέφωνο ώστε να μην συνδεόμαστε στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.
  3. Χρησιμοποιούμε δύσκολους και μεγάλους κωδικούς πρόσβασης. Η δυσκολία στο «σπάσιμο» ενός κωδικού αυξάνεται εκθετικά με κάθε χαρακτήρα που του προσθέτουμε. Αν ο χαρακτήρας αυτός είναι κάποιο σύμβολο τότε η δυσκολία αυξάνεται ακόμα περισσότερο. Προσπαθούμε επίσης να μην έχουμε τον ίδιο κωδικό σε όλους τους λογαριασμούς μας καθώς αν κάποιος επιτήδειος «σπάσει» έναν λογαριασμό τότε θα έχει πρόσβαση σε όλους τους υπόλοιπους.
  4.  Καλύπτουμε την κάμερα του laptop μας με αυτοκόλλητο. Η συγκεκριμένη συμβουλή έχει την ρίζα της σε μια πλάκα που έκανε ένας φοιτητής σε έναν φίλο του κατά την διάρκεια φοίτησής τους στο πανεπιστήμιο. Ο φαρσέρ κατάφερε να hackάρει το laptop του φίλου του και να τον παρακολουθήσει μέσα από την webcamera χωρίς φυσικά ο ίδιος να καταλάβει τίποτα. Μπορεί το συγκεκριμένο παραστατικό να αφορά δύο φίλους και μια αθώα πλάκα αλλά φανταστείτε να μπορούσε κάποιος να μπει στο laptop σας και να παρακολουθεί όλες τις κινήσεις σας. Για να είμαστε σίγουροι και ασφαλείς καλύπτουμε την κάμερα μας με κάποιο αυτοκόλλητο όταν δεν την χρησιμοποιούμε.
2017-07-28T09:24:39+02:00Ιούλιος 28th, 2017|Blog|