Φανταστείτε τα αρχεία σας, τους φακέλους, τη μουσική σας και τις φωτογραφίες σας να βρίσκονται μέσα σε μία φούσκα. Όποτε θέλετε να έχετε πρόσβαση σε αυτά απλά μπορείτε να μπαίνετε σε αυτή τη φούσκα και να παίρνετε το αρχείο που επιθυμείτε.

Πώς όμως το Cloud μπορεί να φανεί χρήσιμο στο σπίτι μας;

Τα clouds για το σπίτι είναι μία μορφή εικονικού χώρου αποθήκευσης. Οι χρήστες μπορούν να αποθηκεύσουν, να οργανώσουν και να διαχειριστούν τους ψηφιακούς τους φακέλους online, έχοντας μετά πρόσβαση στο περιεχόμενο είτε μέσω υπολογιστή είτε μέσω smartphone. Το περιεχόμενο επίσης, από τη στιγμή που δεν είναι αποθηκευμένο τοπικά κάπου στη συσκευή, είναι διαθέσιμο από οπουδήποτε, χρησιμοποιώντας απλά τα σωστά στοιχεία για την είσοδο στον cloud λογαριασμό μας.

Ως προς τη σχέση του cloud με την ασφάλεια, εκεί μπορείτε να αποθηκεύετε τα videos των καμερών ασφαλείας του σπιτιού σας ώστε να έχετε πρόσβαση σε αυτά από πολλαπλές συσκευές.

Πότε χρησιμοποιούμε το Cloud;

  • Για να προστατεύσουμε τα στοιχεία μας: Το να αποθηκεύουμε όλα μας τα στοιχεία μέσα στον υπολογιστή, ενέχει κάποιο ρίσκο. Αν η συσκευή κλαπεί, θα χάσετε ότι περιέχεται σε αυτή. Όταν αποθηκεύετε τα στοιχεία στο cloud δεν έχετε να φοβάστε το παραμικρό αφού ο κίνδυνος είναι μηδαμινός.
  • Για να διατηρούμε ένα αντίγραφο των δεδομένων μας: Καλό είναι να διατηρούμε ένα αντίγραφο των δεδομένων μας στο cloud, για την πιθανότητα που ο υπολογιστής μας θα υποστεί κάποια βλάβη που θα μπορούσε να επηρεάσει τα αρχεία μας.
  • Για να οργανώσουμε τα videos από τις κάμερες ασφαλείας: Αν έχετε ένα σύστημα καταγραφής μέσω καμερών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το cloud για να αποθηκεύσετε τα videos ή τις φωτογραφίες.

Πώς θα μείνετε ασφαλείς στο cloud;

Για να προστατέψετε τη δραστηριότητά σας στο Cloud, θα πρέπει να κάνετε τα ακόλουθα:

  • Ενεργοποιήστε την κρυπτογράφηση των δεδομένων όταν κάνετε τη μεταφορά τους από τον σκληρό σας δίσκο στο cloud.
  • Ενεργοποιήστε την ταυτοποίηση δύο παραγόντων ώστε να θέσετε ένα δεύτερο επίπεδο ασφαλείας σε ισχύ, για να αποφύγετε τυχόν κακόβουλες προσπάθειες παραβίασης.
  • Απενεργοποιήστε το αυτόματο upload των δεδομένων σας.
  • Σιγουρευτείτε πως το Wi-Fi δίκτυό σας, προστατεύεται από κάποιον κωδικό ασφαλείας.
  • Εγκαταστήστε στον υπολογιστή σας κάποιο antivirus.

Εξετάστε καλά τους παρόχους cloud για το σπίτι πριν κάνετε την τελική επιλογή. Διαβάστε κριτικές, ρωτήστε σε forums και δείτε τις δυνατότητες της κάθε επιλογής. Ρωτήστε τον πάροχο ασφαλείας σας για βοήθεια πριν πάρετε την τελική σας απόφαση.