Η εγκατάσταση ενός υπαίθριου συστήματος ασφαλείας συναγερμού, όπως οι κάμερες παρακολούθησης περιμετρικά της ιδιοκτησίας σας, αποτελεί μια σημαντική επένδυση.

Το συγκεκριμένο σύστημα δεν αποτρέπει μονάχα τους επίδοξους εισβολείς από την υλοποίηση της επιθυμίας τους, αλλά θα σας δίνει και τη δυνατότητα να τσεκάρετε διαρκώς τη δραστηριότητα έξω από την ιδιοκτησία σας, ακόμα κι όταν δεν βρίσκεστε σε αυτή.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάτε πως τα υπαίθρια συστήματα ασφαλείας βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα, εκτεθειμένα στα στοιχεία της φύσης και σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες. Και αυτό θα μπορούσε είτε να θέσει υπό αμφισβήτηση τις επιδόσεις του συναγερμού και της κάμερας ή να τα βγάλει εκτός λειτουργίας μέσα σε μερικά χρόνια (αν όχι μήνες).  

Για να μπορέσετε να πετύχετε την καλύτερη δυνατή απόδοση του συστήματός σας, οφείλετε να το προστατεύσετε από τις συνέπειες των καιρικών συνθηκών. Με ποιους τρόπους;    

Σκόνη-έντομα

Το καλοκαίρι μπορεί να είναι αρκετά ζεστό και ξηρό κατά καιρούς. Λόγω της έλλειψης υγρασίας στον αέρα και στο έδαφος, ακόμη και ένα απαλό αεράκι μπορεί εύκολα να σηκώσει τη σκόνη και την άμμο και να την κατευθύνει στις εξωτερικές κάμερες ασφαλείας σας. Επιπλέον, η χαμηλή υγρασία σημαίνει επίσης ότι τα διάφορα έντομα γίνονται πιο επίμονα και μπορούν να θολώσουν τους φακούς στις κάμερες.

Πώς μπορείτε να εμποδίσετε τη σκόνη και τα νεκρά έντομα να βλάψουν το σύστημά σας; Αρχικά, απαιτείται τακτικός καθαρισμός με μαλακό πανί, ενώ μια καλή ιδέα είναι η χρήση εντομοαπωθητικού για την κάλυψη των καμερών από μύγες, αράχνες και κουνούπια.  

Άνεμος

Ανεξάρτητα από το αν ο αέρας είναι υγρός ή ξηρός, ζεστός ή κρύος, ένας ισχυρός άνεμος θα μπορούσε να εντείνει τις βλαβερές συνέπειες των καιρικών συνθηκών στον εξοπλισμό ασφαλείας. Σε μια θυελλώδη αλλά ξηρή μέρα, για παράδειγμα, οι κάμερες και οι συναγερμοί θα μπορούσαν εύκολα να φθαρούν από τον άνεμο και τη σκόνη. Κατά τη διάρκεια βροχερών ημερών, μια ισχυρή ριπή ανέμου θα μπορούσε να ωθήσει υγρό στο εσωτερικό του εξοπλισμού ασφαλείας, προκαλώντας πιθανό βραχυκύκλωμα.

Για τον σκοπό αυτό, αν σχεδιάζετε να εγκαταστήσετε ένα εξωτερικό σύστημα ασφαλείας γύρω από το σπίτι σας, φροντίστε να τοποθετήσετε όλα τα εξαρτήματα του συστήματος σε σημεία που θα είναι προστατευμένα από τον άνεμο.

Νερό

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο συνδυασμός του νερού με τον ηλεκτρισμό δεν φέρνει καλά αποτελέσματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάθε φορά που βρέχει ή όταν η ατμόσφαιρα είναι υγρή ή κρύα, οι συναγερμοί ασφαλείας και οι κάμερες κινδυνεύουν από βραχυκύκλωμα. Επιπλέον, η συνεχής βροχή ή οι μεγάλες σε διάρκεια ψυχρές καιρικές συνθήκες, μπορεί να οδηγήσουν σε πρόκληση υγρασίας μέσα στους συναγερμούς και τις κάμερες, η οποία μπορεί να επηρεάσει τόσο την εικόνα που θα παράγει η κάμερα όσο και την καλωδίωση του εξοπλισμού.  

Για να αποτρέψετε τις επιβλαβείς συνέπειες του νερού στο εξωτερικό σύστημα ασφαλείας του σπιτιού σας, είναι πραγματικά σημαντικό να προσέξετε με το σημείο που θα τοποθετήσετε το κάθε στοιχείο. Η τοποθέτηση καμερών ασφαλείας κάτω από υπόστεγα μπορεί να τις προστατεύσει όχι μόνο από τον άνεμο, αλλά και από τη βροχή. Όσο για την υγρασία, λίγη σιλικόνη μπορεί να διατηρήσει στεγνά τα ηλεκτρικά εξαρτήματα του συναγερμού.

Ζέστη

Η ζέστη του καλοκαιριού μπορεί πολλές φορές να γίνει αφόρητη, ακόμα και για τις εξωτερικές κάμερες ασφαλείας, που είναι διαρκώς εκτεθειμένες κατά τη διάρκεια της πιο θερμής εποχής του χρόνου. Μάλιστα, σε περίπτωση εξαιρετικά θερμών καιρικών συνθηκών, τα πλαστικά και μεταλλικά στοιχεία του υπαίθριου συστήματος ασφαλείας ενδέχεται να υποστούν ζημιά και, μοιραία, να μην έχουν την επιθυμητή διάρκεια ζωής.

Κατά συνέπεια, το πιο απλό που μπορείτε να κάνετε για να βεβαιωθείτε ότι το οικιακό σας σύστημα προστασίας προστατεύεται από την υπερβολική ζέστη, είναι να εγκαταστήσετε τα εξαρτήματα στη σκιά ή να πάρετε ένα πρόσθετο προστατευτικό περίβλημα.

Μεταλλικά αντικείμενα

Οι ληστές χρησιμοποιούν σε αρκετές περιπτώσεις αιχμηρά μεταλλικά αντικείμενα για να κλέψουν ή να καταστρέψουν τις κάμερες και να καλύψουν τα ίχνη τους.

Για να προστατέψετε τις εξωτερικές σας κάμερες παρακολούθησης από απρόσκλητους επισκέπτες, μπορείτε είτε να επενδύσετε σε ένα προστατευτικό περίβλημα/κιβώτιο ή να τις  εγκαταστήσετε όπου θα είναι πιο δύσκολο να γίνουν προσβάσιμες. Επιπλέον, δεν προτείνεται να συνδέσετε κάμερες ασφαλείας και άλλα εξαρτήματα του εξωτερικού συστήματος ασφαλείας σε μεταλλικούς πόλους, καθώς με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν να προσελκύσουν αστραπές κατά τη διάρκεια μιας ξαφνικής καταιγίδας.