Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι τα κριτήρια που ένας διαρρήκτης έχει στο μυαλό του κατά την επιλογή του στόχου του;  Αν κατανοήσουμε τους λόγους επιλογής ενός σπιτιού από έναν διαρρήκτη τότε μπορούμε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να βγάλουμε το σπίτι μας από την λίστα του.

  1. Δεν υπάρχει κάποιο σύστημα συναγερμού ή κάμερες ασφαλείας εγκατεστημένα στο σπίτι. Η απουσία συστημάτων παρακολούθησης, διασφαλίζει στο διαρρήκτη πως δεν θα χρειαστεί να προσέξει για να μην καταγράψουν οι κάμερες το πρόσωπό του αλλά ούτε και να ασχοληθεί με κάποιον συναγερμό όσο ψάχνει μέσα στο σπίτι.
  2. Το σπίτι είναι σε γωνία. Η τοποθεσία ενός τέτοιου σπιτιού είναι ιδιαίτερα βολική καθώς υπάρχουν πολλοί δρόμοι διαφυγής μετά την ολοκλήρωση της διάρρηξης.
  3. Διαθέτετε πολλές κλειδαριές σε εμφανή σημεία. Ο διαρρήκτης θα σκεφτεί πως έχετε πολύτιμα αντικείμενα και θέλετε να τα προστατέψετε.
  4. Το σπίτι σας είναι σε κάποιο στενό. Ένας διαρρήκτης μπορεί γρήγορα να διαφύγει από το στενό χωρίς να τον δει κάποιος.
  5. Οδηγείτε ένα ακριβό αυτοκίνητο και δεν διαθέτετε γκαράζ κλειστού τύπου. Ένα πολυτελές αυτοκίνητο ή και μοτοσυκλέτα είναι δείγμα πλούτου και μαγνητίζει τους διαρρήκτες.
  6. Έχετε προσλάβει οικιακή βοηθό. Έαν ο εργαζόμενος που έχετε προσλάβει θεωρηθεί αδικημένος ή αν τύχει να του συμπεριφερθείτε με άσχημο τρόπο μπορεί να προσφέρει πληροφορίες σε τυχόν διαρρήκτες.
  7. Ο κήπος σας διαθέτει δέντρα και κρύβει το σπίτι σας. Οι διαρρήκτες μπορούν να κρυφτούν σε διάφορα μέρη του κήπου, ειδικά την νύχτα.
  8. Δεν έχετε σκύλο. Πολλοί διαρρήκτες θα αποφύγουν ένα σπίτι με σκύλο καθώς φοβούνται το ενδεχόμενο επίθεσης.  Εάν γνωρίζουν πως δεν έχετε σκύλο, θα έχουν μεγαλύτερη άνεση κυκλοφορώντας ελεύθερα στα δωμάτια του σπιτιού σας.
  9. Εργάζεστε σε σταθερό ωράριο. Οι διαρρήκτες παρακολουθούν το σπίτι σας για αρκετές ημέρες πρωτού επιχειρήσουν να το ληστέψουν. Μαθαίνουν καλά τα ωράρια εργασίας σας για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν ανενόχλητοι την διάρρηξη όταν λείπετε κατά την διάρκεια της ημέρας.
  10. Δημοσιεύετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι θα πάτε διακοπές. Για τους διαρρήκτες, μια τέτοια δημοσίευση αποτελεί ανοικτή πρόκληση καθώς θα γνωρίζουν πως δεν θα είστε σπίτι.

Ο καλύτερος τρόπος προστασίας είναι η εγκατάσταση ενός συναγερμού σπιτιού ή ενός κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης (κάμερες ασφαλείας). Έχοντας εξοπλίσει το σπίτι σας με ένα σύστημα ασφαλείας θα διαθέτε τα κατάλληλα μέσα και για την αποτροπή των διαρρηκτών αλλά και βίντεο σε περίπτωση που κάποιος αποφασίσει να μπει στο σπίτι σας ακάλεστος.