Όπως και στις περισσότερες καταστάσεις στην ζωή μας, η ύπαρξη ενός σχεδίου είναι καλύτερη από το να μην έχουμε κανένα. Η καθημερινή μας ευεξία,ασφάλεια αλλά και η προστασία των δικών μας ανθρώπων είναι για πολλούς  στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας. Ακόμα κι αν έχουμε επιλέξει ένα ολοκληρωμένο σύστημα συναγερμού και καμερών ασφαλείας, αν έχουμε αναβαθμίσει τις κλειδαριές μας και έχουμε εγκαταστήσει σιδεριές στα παράθυρα μας καλό θα ήταν να έχουμε δημιουργήσει κι ένα πλάνο – σχέδιο ασφαλείας. Αν και είναι ιδιαίτερα σπάνιο να χαλάσει το σύστημα ασφαλείας μας αν τηρούμε σωστά τις προδιαγραφές και την συντήρη του, στην περίπτωση που ξεχάσουμε να οπλίσουμε τον συναγερμό μας ή αφήσουμε ένα παράθυρο ανοικτό είναι πολύ σημαντικό να έχουμε καταστρώσει ένα σχέδιο με συγκεκριμένα βήματα.

Το πλάνο αυτό θα μας βοηθήσει να παραμείνουμε ψύχραιμοι και ασφαλείς στην περίπτωση διάρρηξης. Όσο πιο ήρεμοι παραμείνουμε κατά την διάρκεια ενός τέτοιου περιστατικού τόσο περισσότερο ασφαλείς θα είμαστε.

Γνωρίζουμε καλά το σπίτι μας

Η καλύτερη επίθεση είναι η άμυνα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε καλά στο μυαλό μας την αρχιτεκτονική δομή του σπιτιού μας. Ένας διαρρήκτης μπορεί να έχει το θράσος να εισβάλει στο σπίτι μας αλλά σε καμία περίπτωση δεν γνωρίζει τους χώρους του όσο καλά τους γνωρίζουμε εμείς. Σπίτια με δύο εισόδους και πολλά μπαλκόνια μας βοηθούν στο να καταστρώσουμε καλύτερα το σχέδιο μας.

Ορίζουμε ένα δωμάτιο ασφαλείας

Σε περίπτωση ανάγκης, ορίζουμε ένα από τα δωμάτια του σπιτιού μας σαν δωμάτιο ασφαλείας. Ενισχύουμε το δωμάτιο με επιπλέον κλειδαριές,μηχανισμούς ασφαλείας και φροντίζουμε να διαθέτει τηλέφωνο για να καλέσουμε για βοήθεια. Καλό θα ήταν να έχουμε εμφιαλωμένα νερά αλλά και ένα κουτί πρώτων βοηθειών. Αν κάποιο μέλος της οικογένειας μας έχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα, φροντίζουμε να έχουμε τα φάρμακά του μέσα στο δωμάτιο ασφαλείας.

Μυστική λέξη

Θα πρέπει να ορίσουμε μια λέξη κλειδί που θα σημαίνει πως από δω και πέρα όλοι πρέπει να ακολουθήσουν το πλάνο ασφαλείας. Η λέξη αυτή δεν πρέπει να είναι περίεργη ή δύσκολη αλλά απλή και κατανοητή από όλους.

Κάθε μέλος έχει το δικό του ρόλο

Κάθε μέλος της οικογένειάς μας πρέπει να έχει ένα συγκεκριμένο ρόλο κατά την διάρκεια του σχεδίου ασφαλείας. Είναι πολύ σημαντική η ύπαρξη αυτού του ρόλου, καθώς σε στιγμές πανικού και φόβου, η αίσθηση του σκοπού καθαρίζει το μυαλό μας από αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα και μας βοηθά να παραμείνουμε ψύχραιμοι. Πχ αν έχουμε παιδιά στην οικογένεια τότε αυτά θα πρέπει να τρέξουν γρήγορα στο δωμάτιο και να ειδοποιήσουν τις αρχές το συντομότερο δυνατό .

Μένουμε ασφαλείας μέχρι να έρθει βοήθεια

Μόλις μαζευτούμε όλοι στο δωμάτιο ασφαλείας, περιμένουμε υπομονετικά τις αρχές. Δεν υπάρχει λόγος να υπερβάλουμε και να ρισκάρουμε την σωματική μας ακεραιότητα. Έχουμε προστατέψει τους εαυτούς μας και την οικογένεια μας,