Η επιστροφή στο σχολείο είναι πάντα μια από τις πιο δύσκολες περιόδους του έτους. Η αλλαγή στη ρουτίνα -ή η επιστροφή σε αυτή- μπορεί να είναι δύσκολη για ολόκληρη την οικογένειά σας. Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές ασφαλείας για να βοηθήσετε τα παιδιά και την οικογένειά σας να παραμείνουν ασφαλείς κατά τη διάρκεια της περιόδου της επιστροφής στα θρανία και κατά τη διάρκεια της νέας σχολικής χρονιάς.

Χρησιμοποιήστε ένα σύστημα συναγερμού με απομακρυσμένες ειδοποιήσεις

Αν δεν έχετε ήδη ένα σύστημα, σκεφτείτε να εγκαταστήσετε ένα οικιακό σύστημα ασφαλείας. Θα μπορείτε να λαμβάνετε ειδοποιήσεις όταν το παιδί σας εισάγει τον κωδικό του στο σύστημα συναγερμού, επιτρέποντάς σας να γνωρίζετε ότι έχει φτάσει με ασφάλεια στο σπίτι. Μπορείτε επίσης να ρυθμίσετε τους αισθητήρες στις ευαίσθητες περιοχές του σπιτιού, όπως είναι τα ντουλάπια που έχουν τα φάρμακα ή η αποθήκη . Με τον αυτοματισμό στο σπίτι, θα έχετε πάντα τη δυνατότητα να παρακολουθείτε τις δραστηριότητες στο σπίτι σας μέσω του τηλεφώνου σας.

Υπενθυμίστε στα παιδιά σας να κλειδώνουν την πόρτα

Τα παιδιά σας πρέπει να γνωρίζουν πώς να κλειδώνουν την πόρτα και να γνωρίζουν ότι πρέπει να το κάνουν κάθε φορά που φεύγουν ή εισέρχονται στο σπίτι. Εκπαιδεύστε τα παιδιά σας να μην ανοίγουν ποτέ την πόρτα σε ξένους, ειδικά όταν είναι μόνα τους στο σπίτι.

Δείξτε στα παιδιά σας πώς λειτουργεί το σύστημα συναγερμού

Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας γνωρίζουν πώς να οπλίζουν και να αφοπλίζουν το σύστημα συναγερμού. Δείξτε τους πώς να ενεργοποιήσουν το κουμπί πανικού και να τους πείτε τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Πρέπει επίσης να γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ των συναγερμών διαρρήξεως, πυρκαγιάς και μονοξειδίου του άνθρακα.

Οργανώστε τη διαδρομή από το σπίτι στο σχολείο

Εάν το παιδί σας περπατάει ή χρησιμοποιεί το ποδήλατο για να πάει στο σχολείο κάθε μέρα, σιγουρευτείτε πως ακολουθούν μια ασφαλή διαδρομή προς και από το σχολείο. Αποφύγετε όσο το δυνατόν τις διασταυρώσεις δρόμων και φροντίστε να βρίσκονται σε περιοχές με αρκετό κόσμο, αποφεύγοντας τις απομονωμένες τοποθεσίες. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο ενώ περπατούν, αλλά πάντα να είναι πάνω τους για να το χρησιμοποιήσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Αν χρησιμοποιούν το ποδήλατο, βεβαιωθείτε ότι έχουν ένα κράνος το οποίο πάντα φορούν.

Βοηθήστε τα παιδιά να θυμούνται σημαντικούς αριθμούς

Διδάξτε τα παιδιά σας να απομνημονεύσουν τη διεύθυνση κατοικίας τους, τον αριθμό τηλεφώνου στο σπίτι τους, τον αριθμό κινητού τηλεφώνου και μια επαφή έκτακτης ανάγκης. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν πώς να έρχονται σε επαφή με κάποιον σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Μιλήστε στα παιδιά σας για τους αγνώστους

Τα παιδιά δεν πρέπει να μιλάνε με κανέναν που δεν γνωρίζουν. Δεν πρέπει ποτέ να δεχτούν το παραμικρό από κάποιον άγνωστο. Σε περίπτωση εμφάνισης τέτοιου περιστατικού, τα παιδιά πρέπει επίσης να γνωρίζουν που να απευθυνθούν για βοήθεια.

Εγκαταστήστε μία θυροτηλεόραση

Με μία θυροτηλεόραση, θα μπορείτε να δείτε ποιος είναι στην πόρτα καθώς και να απαντήσετε ακόμα και όταν δεν είστε σπίτι. Αυτή η συσκευή επιτρέπει επίσης στα παιδιά σας να βλέπουν ποιος είναι στην πόρτα χωρίς να χρειάζεται να την ανοίξουν.

 Μάθετε το ημερήσιο πρόγραμμα του παιδιού σας

Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε το πρόγραμμα των παιδιών σας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το σχολείο για κάθε ημέρα της εβδομάδας.

Κρατήστε τις γραμμές επικοινωνίας ανοικτές

Ζητήστε από τα παιδιά σας να επικοινωνούν μαζί σας καθημερινά, για να γνωρίζετε ότι είναι ασφαλή κάθε στιγμή.

Δοκιμάστε μαζί με τα παιδιά σας το σύστημα ασφαλείας στο σπίτι

Αποφασίστε αν τα παιδιά σας είναι αρκετά μεγάλα και αρκετά ώριμα ώστε να χρησιμοποιούν συγκεκριμένες συσκευές ή να δέχονται επισκέψεις ενώ δεν είστε σπίτι. Να είστε σαφείς σχετικά με τις απαιτήσεις και τους κανόνες σας. 

Έλεγχος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της χρήσης του Διαδικτύου στο σπίτι

Ενημερώστε τα παιδιά σας ώστε να γνωρίζουν ότι θα έχετε πρόσβαση στους λογαριασμούς που κατέχουν στα κοινωνικά δίκτυα και θα τα ενημερώσετε για την κατάλληλη χρήση τους. Προειδοποιήστε τα επίσης για τους πιθανούς κινδύνους του διαδικτύου, αλλά και τρόπους για να τους αποφύγουν.

Εσείς, πώς φροντίζετε για την ασφάλεια των παιδιών σας κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς;