Στην εποχή της τεχνολογικής έκρηξης και της απόλυτης, σχεδόν, διασύνδεσης των συσκευών που χρησιμοποιούμε τόσο για την ασφάλεια όσο και για τις καθημερινές μας δραστηριότητες, η έννοια του συνδεδεμένου “έξυπνου” σπιτιού έχει αρχίσει να κερδίζει με αργά βήματα έδαφος και στη χώρα μας. Ένα συνδεδεμένο σπίτι υποστηρίζει την ενσωμάτωση όλων των “έξυπνων” συσκευών σε ένα απλό δίκτυο.

Βέβαια, όλα τα σπίτια που χρησιμοποιούν “έξυπνο” εξοπλισμό δεν είναι συνδεδεμένα, καθώς ορισμένες φορές οι ιδιοκτήτες προμηθεύονται ξεχωριστές συσκευές, οι οποίες ελέγχονται μέσα από διάφορες εφαρμογές και διαχωρίζουν τη θέση και τη λειτουργία τους από τον λοιπό οικιακό εξοπλισμό.

Είναι δεδομένο, βέβαια, πως η ύπαρξη “έξυπνων” συσκευών ασφαλείας σε ένα σπίτι, οι οποίες λειτουργούν ξεχωριστά από το οικιακό δίκτυο, προσφέρουν προστασία σε σύγκριση με το… να μην υπήρχαν καθόλου, ωστόσο μια ευρεία, διασυνδεδεμένη λύση προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στους ιδιοκτήτες των σπιτιών. Ας δούμε ποια είναι τα βασικά…

  • Αρχικά η άνεση. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα που προσφέρει η προσθήκη του “έξυπνου” εξοπλισμού για την ασφάλεια σπιτιού σε ένα κοινό δίκτυο, στο οποίο λειτουργούν και οι λοιπές συσκευές, είναι πως εσείς, σαν ιδιοκτήτης, θα χρειάζεστε μια, μονάχα, εφαρμογή ή ένα κοινό control panel για να ελέγχετε… τα πάντα! Οι διασυνδεδεμένες λύσεις σπιτιού συγκεντρώνουν σε ένα κοινό πλαίσιο όλες, σχεδόν, τις οικιακές σας λειτουργίες και σας επιτρέπουν να ελέγχετε τον φωτισμό, τους θερμοστάτες, τις κλειδαριές, τους συναγερμούς, τις κάμερες και οτιδήποτε άλλο επιλέξετε.  Από την άλλη, όταν οι συσκευές δεν είναι συνδεδεμένες, τότε είστε υποχρεωμένος να “κατεβάσετε” διάφορες εφαρμογές για τον χειρισμό τους και να εγκαταστήσετε περισσότερα του ενός panels. Μάλλον είναι ευνόητο πως η δεύτερη επιλογή μπορεί να περιπλέξει την κατάσταση, τόσο για εσάς όσο και για τη λειτουργία των συσκευών, ωστόσο η τελική επιλογή είναι πάντα δική σας.
  • Αν επιλέξετε να πορευτείτε με “έξυπνες” συσκευές οι οποίες δεν είναι συνδεδεμένες σε κάποιο δίκτυο, το πιθανότερο είναι να επωμιστείτε εσείς με την υποχρέωση εγκατάστασης και έναρξης λειτουργίας. Η περίπτωση αυτή, εγκυμονεί κινδύνους για την ομαλή λειτουργία των συσκευών, ειδικά αν δεν έχετε προηγούμενη εξοικείωση. Από την άλλη, τα περισσότερα συνδεδεμένα συστήματα ασφαλείας είναι κατασκευασμένα με επαγγελματικά πρότυπα, ενώ η επιλογή μιας λύσης σαν αυτή για την ασφάλεια του χώρου σας, συνοδεύεται και από την 24/7 παρακολούθηση από κάποιο κέντρο ελέγχου. Έτσι, τόσο εσείς όσο και οι υπεύθυνοι του κέντρου θα ενημερωθούν την ίδια στιγμή που το σύστημα εντοπίσει και αναφέρει κάποια απειλή.
  • Ένα ζήτημα που δεν πρέπει να παραμελείτε, είναι αυτό της κυβερνοασφάλειας. Και όταν όλες οι συσκευές ενός συστήματος οικιακής ασφάλειας είναι συνδεδεμένες με ένα ενιαίο δίκτυο, τότε και η κυβερνοασφάλειά σας είναι ισχυρότερη σε σύγκριση με το να είχατε στον χώρο σας συσκευές οι οποίες θα ήταν συνδεδεμένες σε διαφορετικά δίκτυα. Το ενιαίο, συνδεδεμένο δίκτυο προσφέρει κοινή και καλύτερα διαχειρίσιμη προστασία απέναντι σε πιθανές διαδικτυακές απειλές, οι οποίες μπορούν ανά πάσα στιγμή να αποδιοργανώσουν το σύστημα ασφαλείας σας και να καταστήσουν τον χώρο σας ευάλωτο σε εξωτερικούς κινδύνους.     

Από αυτά που σας αναφέραμε παραπάνω, μπορείτε να κατανοήσετε πως οι συσκευές ασφαλείας οι οποίες δεν εντάσσονται σε ένα ενιαίο οικιακό δίκτυο, μπορούν κάλλιστα να σας παρέχουν ικανοποιητική ασφάλεια, ωστόσο από την άλλη, τα συνδεδεμένα συστήματα είναι αυτά που θα σας δώσουν περισσότερη άνεση, καλύτερο έλεγχο και υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας.