Επιφανειακά, η Do-It-Yourself ασφάλεια φαντάζει σαν “συναγερμός” για τους dealers των συστημάτων ασφαλείας. Η πληθώρα DIY προϊόντων ασφαλείας, που έχει κατακλύσει την αγορά τα τελευταία χρόνια, έχει αυξήσει την πίεση για τους παραδοσιακούς πωλητές, οι οποίοι βλέπουν τα έσοδά τους να συρρικνώνονται.

Πολλές οικονομικές συσκευές, εύκολες στην εγκατάσταση, που δεν απαιτούν κάποιο συμβόλαιο ή μηνιαία συνδρομή, αποτελούν κεντρικές επιλογές για τους καταναλωτές, ενώ δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε (2014) που η NextMarket είχε προβλέψει πως η DIY ασφάλεια θα καταστεί μια αγορά 1,5 δισ. δολαρίων μέχρι το 2020.

Θεωρείται δεδομένο, πως η επιλογή λύσεων DIY ασφάλειας για το σπίτι ή την επιχείρηση, δεν μπορεί να συγκριθεί σε ίδιους όρους με την επαγγελματική εγκατάσταση ενός συστήματος ασφαλείας και την καθημερινή παρακολούθηση των χώρων από κάποια εταιρεία, ωστόσο αποτελεί μια… βελτίωση από την μη ασφάλεια! Αυτό που οφείλουν να κατανοήσουν όσοι ασχολούνται με την αγορά των συστημάτων ασφαλείας, είναι οι λόγοι για τους οποίους οι καταναλωτές στρέφονται προς αυτές τις λύσεις. Πάμε λοιπόν…

  1. Η τιμή αποτελεί συχνά τον πρωταρχικό λόγο για τον οποίο επιλέγεται ένα DIY σύστημα ασφαλείας. Πολλά συστήματα περιλαμβάνουν τα βασικά στοιχεία, που είναι απαραίτητα για το “χτίσιμό” τους, με τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 150 και 200 ευρώ. Έπειτα από την καταβολή του ποσού αυτού, ο καταναλωτής είναι ελεύθερος να χρησιμοποιήσει το σύστημα όπως εκείνος επιθυμεί, χωρίς να δεσμεύεται από συμβόλαιο ή μηνιαίες συνδρομές.
  2. Η ευελιξία αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα. Τα DIY συστήματα είναι ασύρματα, γεγονός που τα καθιστά εύκολα στην εγκατάσταση, αλλά και στη μετακίνηση-μεταφορά, αν χρειαστεί. Η λύση αυτή, είναι σημαντική για τους ένοικους, που δεν έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν “βαρύ” εξοπλισμό στην οικία τους ή δεν θέλουν να προχωρήσουν σε ένα μεγάλο έξοδο για κάτι που δεν θα μπορούν να μετακινήσουν, αν αλλάξουν κατοικία.
  3. Η απλότητα αποτελεί άλλο ένα μεγάλο προσόν. Τα περισσότερα DIY συστήματα απαιτούν μικρή τεχνική γνώση και μπορούν να αποτελέσουν ένα απλό project για τους καταναλωτές. Τοποθετήστε ορισμένους αισθητήρες σε πόρτες και παράθυρα, μερικούς ανιχνευτές κίνησης και ένα keypad και είστε έτοιμοι, σε μεγάλο βαθμό.
  4. Η σύνδεση και ο χειρισμός όλου του συστήματος μέσω smartphone, αποτελεί άλλο ένα ελκυστικό χαρακτηριστικό. Όταν ένα σύστημα ασφαλείας ενεργοποιηθεί, ο χρήστης λαμβάνει ένα text ή κάποιο άλλο σήμα στο κινητό του, που τον ειδοποιεί για την παραβίαση. Ορισμένα DIY συστήματα διαθέτουν επιλογές για κάμερες ασφαλείας, οι οποίες μπορούν να είναι προσβάσιμες από ένα smartphone, προσφέροντας έτσι στον χρήστη τη δυνατότητα να επικοινωνήσει με την αστυνομία, αν παρατηρήσει… αφύσικες κινήσεις!
  5. Αρκετά DIY συστήματα ασφαλείας έχουν ενσωματώσει τον οικιακό αυτοματισμό στα χαρακτηριστικά τους. Από την εποχή που η τάση του συνδεδεμένου σπιτιού εμφανίστηκε κι άρχισε να αναπτύσσεται με σταθερό ρυθμό, έχει καταστεί ένα ελκυστικό bonus για τους νεαρότερους καταναλωτές. Τα DIY συστήματα χρησιμοποιούν συχνά μια εφαρμογή κινητού τηλεφώνου, μέσω της οποίας ο καταναλωτής έχει την ικανότητα να προσαρμόσει τη λειτουργία θερμοστατών, συστημάτων φωτισμού, κλειδαριών κλπ.

Στα χαρτιά, η επιλογή DIY συστημάτων ασφαλείας μοιάζει πιο προσιτή και δημιουργεί… αναστάτωση στους παραδοσιακούς dealers του χώρου συστημάτων ασφαλείας. Τι πρέπει να κάνουν εκείνοι, από την πλευρά τους, για να αντιδράσουν σε αυτή την εξέλιξη; Η απάντηση είναι απλή: σωστή εκπαίδευση του πελάτη γύρω από πράγματα που δεν μπορούν να δουν εύκολα, όταν σκέφτονται να αγοράσουν ένα DIY σύστημα και ενσωμάτωση της τεχνολογίας για δικό τους όφελος.