Είναι αργά το βράδυ και κοιμάστε ήσυχοι στο κρεβάτι σας όταν ξαφνικά ακούτε ένα θόρυβο στην εξώπορτα. Σηκώνεστε από το κρεβάτι και μέσα στην νύστα και στο σκοτάδι του χώρου πιστεύετε πως μάλλον φανταστήκατε τον θόρυβο. Ξανα ξαπλώνετε και μετά από λίγες στιγμές ακούτε βήματα και ψιθύρους μέσα στο σπίτι σας. Κάποιος έχει μπεί μέσα και ψαχουλεύει τα περιουσιακά σας στοιχεία. Τι μπορείτε να κάνετε σε μια τέτοια κατάσταση;

Αν και το παραπάνω σενάριο μοιάζει βγαλμένο από ταινία τρόμου, οι διαρρήκτες συχνά εισβάλλουν στα σπίτι όταν είναι μέσα οι ένοικοι. Δυστυχώς μια στις τρεις ληστείες πραγματοποιείται με τους ιδιοκτήτες εντός του σπιτιού και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιαστούν και φαινόμενα βίας.

Πως πρέπει όμως να αντιδράσετε σε μια τέτοια κατάσταση; Ο τρόπος αντίδρασης σας θα καθορίσει όχι μόνο την ασφάλειά σας αλλά και την ταχύτητα με την οποία θα λυθεί η κατάσταση.

Μην προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε τον διαρρήκτη – Κρυφτείτε ή φύγετε εκτός σπιτιού

Μια κοινή τακτική ορισμένων ανθρώπων είναι η απευθείας αντιμετώπιση του κλέφτη. Οπλιζόμενοι με ότι βρουν διαθέσιμο προσπαθούν στα σκοτεινά να εντοπίσουν τους διαρρήκτες και να εμπλακούν μαζί τους.  Αυτή η κίνηση μάλλον δεν είναι καλή ιδέα..

Μπορεί να γνωρίζετε καλύτερα το χώρο σας από ότι οι διαρρήκτες αλλά δεν μπορείτε να ξέρετε ούτε το μέγεθος τους, τη φυσική τους κατάσταση και αν φέρουν μαζί τους κάποια όπλα. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να βρείτε ένα μέρος να κρυφτείτε ή να φύγετε εκτός σπιτιού το συντομότερο δυνατό.

Επικοινωνήστε με τις αρχές

Αυτή η κίνηση είναι η σημαντικότερη από όλες τις υπόλοιπες. Θα μπορούσε να είναι στην πρώτη θέση της λίστας μας αλλά είναι σημαντικότερο να εξασφαλίσετε πρώτα την ασφάλειά σας πριν καλέσετε τις αρχές.

Μόλις βρείτε ένα ασφαλές σημείο τότε θα πρέπει να ειδοποιήσετε τις αρχές και να τους ενημερώσετε για την κατάσταση. Τονίστε τους πως είστε ακόμα υπό απειλή και θα χρειαστείτε άμεσα βοήθεια.

Ειδοποιήστε την οικογένεια σας

Εάν ένας διαρρήκτης έχει εισβάλει στο σπίτι σας κάθε λεπτό είναι πολύτιμο. Θα πρέπει να ειδοποιήσετε όλα τα μέλη της οικογένειά σας το συντομότερο δυνατό και χωρίς να προδώσετε την θέση σας. Αν δεν είναι πολύ κοντά σας, στείλτε τους ένα γραπτό μήνυμα και ειδοποιήστε τους για την κατάσταση. Επειδή ακριβώς θα πρέπει άμεσα να κρυφτείτε ή να φύγετε εκτός σπιτιού είναι πολύ σημαντικό να μην προδώσετε την θέση σας.

Χρήση κωδικού έκτακτης ανάγκης στο συναγερμό σας

Εάν διαθέτετε ένα συναγερμό σπιτιού ο οποίος είναι συνδεδεμένος με ένα Κέντρο Λήψης Σημάτων μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον κωδικό εκτάκτης ανάγκης. Ο συγκεκριμένος κωδικός αποστέλει ένα σήμα στο Κέντρο λήψης σημάτων και τους ενημερώνει πως υπάρχει έκτακτη ανάγκη. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αν το πληκτρολόγιο του συναγερμού σας βρίσκεται σε κεντρικό και επικίνδυνο σημείο που μπορεί να προδώσει τη θέση σας.

Θα πρέπει να απομνημονεύσετε αυτό τον κωδικό και να είστε έτοιμοι να το χρησιμοποιείτε σε καταστάσης ανάγκης.

Κάντε ησυχία και κλειδώστε όλες τις πόρτες

Όταν φτάσετε στο ασφαλές δωμάτιο στο σπίτι σας, κλειδώστε όλες τις πόρτες και ασφαλίστε τα παράθυρα ώστε να αποτρέψετε οποιαδήποτε είσοδο στο δωμάτιο για όλη τη διάρκεια που θα παραμείνετε στο χώρο αυτό.

Αποφύγετε να κάνετε θόρυβο και προσπαθήστε να παραμείνετε όσο πιο ήσυχοι γίνεται. Εάν έχετε κάποιο όπλο στο σπίτι (πχ ρόπαλο baseball) φροντίστε να το έχετε κοντά σας  σε περίπτωση που χρειαστεί να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας.

Η καλύτερη ασφάλεια είναι η πρόληψη

Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε μια διάρρηξη είναι να εγκαταστήσετε ένα σύστημα συναγερμού. Οι περισσότεροι διαρρήκτες αλλάζουν στόχο αν διαπιστώσουν πως το σπίτι προστατεύεται από ένα σύστημα ασφαλείας. Καλό θα ήταν να έχετε κάποια ταμπέλα / πινακίδα που να αναφέρει πως το σπίτι σας προστατεύεται.