Οι περισσότεροι διαρρήκτες σήμερα προσπαθούν να επιτύχουν ευκαιριακές κλοπές χωρίς ιδιαίτερα πλάνα και στρατηγικές, καθώς γνωρίζουν πως τα περισσότερα πλέον σπίτια έχουν σχεδόν παρόμοιες ευπάθειες. Οι ιδιοκτήτες από την άλλη, θα πρέπει να έχουν τα αντίστοιχα σχέδια άμυνας και αποτροπής της όποιας απόπειρας παραβίασης.

Υπάρχουν όμως και οι επαγγελματίες διαρρήκτες, οι οποίοι καταστρώνουν για αρκετό καιρό τα σχέδιά τους πριν επέμβουν σε ένα σπίτι. Ποιες είναι λοιπόν οι στρατηγικές που ακολουθούν;

Ποιοι είναι οι συνήθεις στόχοι τους;

Υπάρχουν πολλά εργαλεία που χρησιμοποιούν οι διαρρήκτες για να επιλέξουν τους στόχους τους. Αρχικά μέσω σελίδων όπως είναι το Google Maps, προσπαθούν να βρουν σημεία στο σπίτι τα οποία δεν είναι ορατά από τους γείτονες. Αυτά μπορεί να είναι μία αυλή στην πλευρά της οποίας υπάρχει ένα παράθυρο σχεδόν απομονωμένο. Επίσης προσπαθούν να βρουν άτομα online τα οποία να έχουν δηλώσει στο προφίλ τους τη διεύθυνση κατοικίας τους.

Επιπλέον, μπορεί να παριστάνουν τους πωλητές τύπου πόρτα-πόρτα ώστε να ελέγξουν αν υπάρχει σκύλος στο χώρο, κάμερες ασφαλείας ή γενικότερα κάποιο σύστημα ασφαλείας.

Πότε πραγματοποιούν τη διάρρηξη;

Συνήθως εισβάλλουν στο σπίτι όταν αυτό είναι άδειο. Σημάδια όπως τα σβηστά φώτα, δηλώνουν την απουσία σας. Επίσης, οι περισσότερες διαρρήξεις συμβαίνουν τις πρωινές ώρες που βρισκόμαστε στη δουλειά, καθώς το βράδυ είμαστε στο σπίτι.

Καλό είναι να μην αναφέρετε το που είστε στα social media. Επίσης, μη δηλώνετε πως έχετε πάει διακοπές διότι αυτό θα προσελκύσει ενδεχομένως κακόβουλους επισκέπτες. Επιπλέον, προσπαθήστε να μην κάνετε γνωστή την απουσία σας όταν πρόκειται να βρεθείτε σε ένα κοινωνικό γεγονός, όπως είναι για παράδειγμα ένας γάμος.

Πώς μπαίνουν στο σπίτι;

Δεν είναι απαραίτητο ότι ένας διαρρήκτης θα σπάσει ένα παράθυρο ή μία πόρτα για να μπει στο σπίτι. Συνήθως, οι κλέφτες προσπαθούν να βρουν εύκολα σημεία πρόσβασης όπως είναι μία ξεκλείδωτη πόρτα ή κάποιο παράθυρο που δεν κλείνει καλά.

Τι ψάχνουν να βρουν;

Κατά μέσο όρο οι εισβολείς μένουν στο σπίτι για περίπου 5-7 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι θα κοιτάξουν τα πιο βασικά μέρη στα οποία θα μπορούσαν να βρουν πολύτιμα αντικείμενα. Ξεκινούν από το μεγάλο υπνοδωμάτιο και αφού ψάξουν τις ντουλάπες, τα κομοδίνα και κάτω από το στρώμα του κρεβατιού, συνεχίζουν και με τα υπόλοιπα δωμάτια. Ως προς το υπόλοιπο σπίτι, θα φροντίσουν να κάνουν μία “γενική σάρωση” για να βρουν ακριβές ηλεκτρονικές συσκευές ή κοσμήματα.

Ποιοι είναι;

Στις μέρες μας ο διαρρήκτης μπορεί να έρθει από οπουδήποτε. Ο ύποπτος πολλές φορές είναι υπεράνω κάθε υποψίας. Το ζήτημα δεν είναι να πούμε το ποιοι είναι αλλά το να καταφέρουμε να προστατευτούμε από τυχόν απειλές. Καλό είναι να φροντίσουμε να εγκαταστήσουμε ένα συναγερμό ή κάμερες ασφαλείας ώστε να προστατευτούμε κατάλληλα από τους επίδοξους διαρρήκτες.