Πολλοί παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την απόφαση ενός διαρρήκτη για το πότε, το που και το πώς να «χτυπήσει». Παρά το γεγονός ότι πολλές διαρρήξεις φαίνονται τυχαίες, οι αποτελεσματικοί διαρρήκτες σχεδιάζουν τις ληστείες εκ των προτέρων, αναζητώντας κατοικίες χωρίς συστήματα ασφαλείας.

Κίνητρο

Οι διαρρήκτες έχουν διαφορετικά κίνητρα αλλά το πρωταρχικό είναι η ανάγκη για χρήματα. Σύμφωνα με τις στατιστικές, το 79% των διαρρηκτών ψάχνει για χρήματα, το 68% για κοσμήματα, το 58% για παράνομα ναρκωτικά και το 56% για τα ηλεκτρονικά.

Πως επιλέγουν τον στόχο τους;

Κανείς διαρρήκτης δεν θέλει να τον πιάσουν. Σε γενικές γραμμές, στοχεύουν σε σπίτια που έχουν εύκολη πρόσβαση και εύκολο τρόπο διαφυγής. Οι διαρρήκτες, συνήθως αναζητούν τα εξής:

Σπίτια με ανοικτό ή ξεκλείδωτο παράθυρο ή πόρτες ή παράθυρα που ανοίγουν εύκολα με έναν λοστό.

Σπίτια χωρίς ορατή ένδειξη για σύστημα ασφαλείας. Εννέα στους δέκα διαρρήκτες αποφεύγουν τα σπίτια με συναγερμό. Επιπλέον, περισσότεροι από τους μισούς διαρρήκτες θα εγκαταλείψουν αμέσως τον χώρο, όταν ενεργοποιηθεί ο συναγερμός.

Σπίτια με θάμνους και δέντρα που κρύβουν το μπροστινό ή πίσω μέρος του σπιτιού. Πρόκειται για πολύ καλές κρυψώνες που παρέχουν εξαιρετική κάλυψη.

Σπίτια που φαίνονται άδεια. Οι διαρρήκτες ψάχνουν τα σημάδια κίνησης σε ένα σπίτι, κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Τα σπίτια όπου οι ένοικοι βρίσκονται στην εργασία ή σε διακοπές είναι πρωταρχικοί στόχοι για τους διαρρήκτες.

Τι αποτρέπει τους διαρρήκτες;

Σύμφωνα με τα στατιστικά, συναγερμοί ασφαλείας, εξωτερικές κάμερες και εξοπλισμός επιτήρησης είναι τα κύρια αποτρεπτικά στοιχεία για τους διαρρήκτες. Τουλάχιστον το 60% των διαρρηκτών δείχνουν ότι η παρουσία ενός συστήματος ασφαλείας θα τους αναγκάσει να αναζητήσουν έναν διαφορετικό στόχο.

Αποτρεπτικά λειτουργούν και οι πολυσύχναστες τοποθεσίες, όπου υπάρχουν γείτονες που κάνουν κηπουρική, άνθρωποι που περνούν με παιδιά ή κατοικίδια, ποδηλάτες κλπ. Σε πολυάσχολη γειτονιά, οι διαδρομές διαφυγής είναι περιορισμένες.

Τα σπίτια με σκύλο είναι άλλος ένα αποτρεπτικός παράγοντας για τους περισσότερους διαρρήκτες. Το γάβγισμα του σκύλου είναι στην ουσία ένας ενεργοποιημένος συναγερμός που θα προσελκύσει την προσοχή.

Από mirelen