Φροντίστε να ετοιμάσετε το κατάλληλο πλάνο για την προστασία του σπιτιού σας πριν συμβεί το οτιδήποτε. Όσο περισσότερο προετοιμασμένοι είστε, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να προστατεύσετε τον εαυτό σας αλλά και το σπίτι σας. Αν και θεωρούμε πολλές φορές πως το σύστημα ασφαλείας σπιτιού είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να ενισχύσουμε την ασφάλεια στο σπίτι.

Εξωτερικές πόρτες

Ενισχύστε όλες τις εξωτερικές πόρτες. Σκεφτείτε να αντικαταστήσετε τις πλαστικές πόρτες ή τις πόρτες αλουμινίου με άλλες από μασίφ ξύλο ή με επίστρωση μετάλλου. Αν η πόρτα σας έχει και γυάλινα μέρη, προσέξτε να είναι τζάμια ασφαλείας. Τα τζάμια ασφαλείας είναι ισχυρά και ανθεκτικά πλαστικά τα οποία δεν επιτρέπουν στους εισβολείς να σπάσουν το τζάμι και να μπουν στο σπίτι. Επίσης, οι μεντεσέδες της πόρτας θα πρέπει επίσης να κοιτούν προς το εσωτερικό του σπιτιού. Με αυτόν τον τρόπο ένας εισβολέας δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτούς ώστε να παραβιάσει την πόρτα. Έχετε κλειδωμένες και κλειστές τις εξωτερικές πόρτες όταν δεν τις χρησιμοποιείτε, ακόμα και όταν πρόκειται για λίγα λεπτά. Το ίδιο ισχύει και για τις γκαραζόπορτες.

Φωτισμός

Όλα τα δρομάκια και τα μονοπατάκια πρόσβασης στο σπίτι σας θα πρέπει να φωτίζονται. Μία καλή ιδέα είναι να εγκαταστήσετε ανιχνευτές κίνησης στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού με σκοπό να ενεργοποιούνται τα φώτα όταν υπάρξει κίνηση. Αυτό θα βοηθήσει να κρατήσετε μακριά τους επίδοξους διαρρήκτες. Αν λείπετε σε διακοπές, φροντίστε να ενεργοποιήσετε τους χρονοδιακόπτες στα φώτα. Αυτό θα δώσει την αίσθηση πως κάποιος θα είναι στο σπίτι.

Παράθυρα

Χρησιμοποιείστε μία συμπληρωματική κλειδαριά για τα παράθυρά σας. Αυτό θα βοηθήσει το παράθυρο σας να μην παραβιαστεί τόσο εύκολα. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικές μπάρες ασφαλείας.

Ασφάλεια εξωτερικού χώρου

Καλό είναι να φροντίζετε τα φυτά και τους θάμνους του εξωτερικού χώρου αφού σε άλλη περίπτωση μπορεί να λειτουργήσουν σαν εξαιρετικές κρυψώνες για τους επίδοξους διαρρήκτες. Σιγουρευτείτε πως δεν υπάρχουν σημεία τα οποία δε βλέπετε. Κρύψτε όλα τα εργαλεία σας σε ένα ασφαλές σημείο δεδομένου ότι αν τα βρει κάποιος εισβολέας, μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για να παραβιάσει το σπίτι σας. Επίσης, αν ο διαρρήκτης διαπιστώσει πως έχετε ακριβό εξοπλισμό για τη φροντίδα του εξωτερικού χώρου, παίρνει μία ιδέα για το τι πρόκειται να συναντήσει στο εσωτερικό.

Διακοπές

Όταν λείπετε για ένα ικανό χρονικό διάστημα, κάποιος θα πρέπει να επιβλέπει το σπίτι σας. Φροντίστε να μη συσσωρεύονται πολλά γράμματα στο κουτί αλληλογραφίας, αφού κάτι τέτοιο θα δηλώσει την απουσία σας. Δε χρειάζεται άλλωστε να δώσετε την αίσθηση ότι το σπίτι είναι άδειο.