Ο ήχος ενός συστήματος συναγερμού δημιουργεί ενστικτωδώς τον πανικό και οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να αποφύγουν κάτι τέτοιο. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να ελέγξετε αυτά τα συστήματα για να βεβαιωθείτε ότι δουλεύουν σωστά εάν και όταν τα χρειάζεστε περισσότερο.

Το τεστ είναι μια αρκετά απλή διαδικασία, αλλά θα πρέπει να το εκτελέσετε σωστά. Σε τελική ανάλυση, ποιος ο λόγος να έχεις ένα σύστημα ασφαλείας αν δεν είσαι σίγουρος ότι δουλεύει;

Παρακάτω θα δούμε τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να ελέγξετε το σύστημα ασφαλείας και κάθε πότε θα πρέπει να κάνετε τη διαδικασία.

Συνδέστε τους ελέγχους με τα επηρεαζόμενα μέρη

Πριν εκτελέσετε μια δοκιμή στο σύστημα ασφαλείας, προειδοποιήστε όλους στο σπίτι. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή του πανικού και στη διατάραξη των καθημερινών συνηθειών.

Επιπλέον, σκεφτείτε να ειδοποιήσετε τους γείτονές σας εάν ζουν κοντά και αν το σύστημά σας είναι ιδιαίτερα δυνατό σε ήχο, ώστε να μην υποπτεύονται ύποπτες δραστηριότητες στο σπίτι σας. Για να μην αναστατώνετε τη γειτονιά, επιλέξτε μια μέρα κάθε μήνα για να δοκιμάζετε το σύστημα ενημερώνοντάς τους για αυτή την ημερομηνία. Στη συνέχεια, μη συζητάτε με όλους για την επιλεγμένη χρονική περίοδο. Πιθανοί κλέφτες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτές τις συζητήσεις.

Τέλος, ρωτήστε την εταιρεία ασφαλείας σας για το αν πρέπει ή όχι να ειδοποιηθεί για τη δοκιμή.

Συχνότητα των δοκιμών

Οι πρώτοι συναγερμοί που πρέπει να ελέγξετε είναι οι συναγερμοί πυρκαγιάς και οι ανιχνευτές καπνού. Τρεις από τους πέντε θανάτους που προκαλούνται από πυρκαγιές προέρχονται από σπίτια χωρίς συναγερμό πυρκαγιάς.

Αυτές είναι μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πότε θα πρέπει να γίνεται έλεγχος.

Ελέγξτε την ημερομηνία κατασκευής στο πίσω μέρος του ανιχνευτή καπνού. Αυτοί οι ανιχνευτές έχουν συνήθως δέκα χρόνια ζωής.

Ελέγξτε κάθε συναγερμό μία φορά το μήνα. Είναι τόσο εύκολο που απλά θα πατήσετε το κουμπί «δοκιμής» στο σύστημά σας.

Ελέγξτε κάθε συναγερμό. Θα πρέπει να υπάρχει ένας σε κάθε υπνοδωμάτιο, σε κουζίνες, δωμάτια με τζάκια και σε κάθε όροφο του σπιτιού.

Γνωρίζετε πλέον ότι οι συναγερμοί πυρκαγιάς και οι ανιχνευτές καπνού πρέπει να ελέγχονται μία φορά το μήνα, αλλά τι γίνεται με το υπόλοιπο σύστημα ασφαλείας; Εκτός από τις τακτικές δοκιμές, υπάρχουν κι άλλες στιγμές για να δείτε την κατάσταση του συστήματος.

Είναι επίσης καλό να ελέγξετε το σύστημα ασφαλείας μία φορά το μήνα. Επιλέξτε μία ημέρα του μήνα για να ελέγξετε κάθε σύστημα ώστε να γίνει κάτι σαν ρουτίνα.

Εάν το σύστημα ασφαλείας χρησιμοποιεί το internet, κάνετε μία δοκιμή μετά από πιθανές αλλαγές, όπως αν αλλάξατε πάροχο ή αν τροποποιήσατε το δίκτυό σας. Αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανταπόκριση του συστήματός σας.

Δοκιμάστε το σύστημά σας όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες ανακαίνισης, είτε είναι εντός είτε εκτός του σπιτιού. 

Δοκιμή μετά την επίλυση ενός προβλήματος που αφορά τις ηχητικές ειδοποιήσεις. 

Πώς να πετύχετε μία αποτελεσματική δοκιμή

Εργαστείτε με τον παροχέα ασφάλειας για να βεβαιωθείτε ότι είστε σωστά εκπαιδευμένοι σχετικά με τις δοκιμές του συστήματος. Αυτές είναι οι βέλτιστες πρακτικές για την εκμάθηση του τρόπου δοκιμής:

Ελέγξτε τη διαδικασία που σας δίνουν βήμα προς βήμα.

Παρακολουθήστε ένα βίντεο που δημιουργήθηκε από τον πάροχό σας, για να γνωρίζετε με σαφήνεια τα σχετικά με τη διαδικασία.

Θυμηθείτε να ελέγξετε τα μεμονωμένα μέρη του συστήματος, όπως οι αισθητήρες παραθύρων, οι κάμερες ασφαλείας και ο ίδιος ο συναγερμός.

Εσείς ποια άλλα μέρη του συστήματος ασφαλείας δοκιμάζετε; Πείτε μας στα σχόλια.