Κατανοώντας τη γλώσσα του σώματος και τις ενδείξεις μίας επίθεσης

//Κατανοώντας τη γλώσσα του σώματος και τις ενδείξεις μίας επίθεσης

Κατανοώντας τη γλώσσα του σώματος και τις ενδείξεις μίας επίθεσης

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να αποφύγετε να γίνετε θύμα είναι να εντοπίσετε μια επίθεση πριν συμβεί. Είτε σας προσεγγίσουν σε ένα πάρκινγκ είτε περπατάτε μέσα από ένα πλήθος, είναι σημαντικό προσόν για εσάς το να μπορείτε να αντιληφθείτε τη γλώσσα του σώματος. Η γνώση της γλώσσας του σώματος απομακρύνει το πλεονέκτημα του επιτιθέμενου και προφανώς σας προφυλάσσει από διάφορες “εκπλήξεις”. Παρακάτω θα δούμε ορισμένα σημεία τα οποία θα πρέπει να προσέξουμε στη γλώσσα του σώματος:

1. Προσοχή στα μάτια

Ο μέσος ρυθμός που ανοιγοκλείνει ένα άτομο τα μάτια του είναι περίπου 20 φορές ανά λεπτό και ο μέσος χρόνος για να διατηρηθεί η οπτική επαφή με ένα άλλο άτομο είναι 3 δευτερόλεπτα. Οι αλλαγές σε αυτό μπορεί να υποδηλώνουν ότι ένα άτομο αντιμετωπίζει άγχος ή αυξημένη αδρεναλίνη. Ενώ υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα άτομο μπορεί να βιώσει άγχος δημόσια (δεν του αρέσει η πολυκοσμία κλπ.). Αν κάποιος όμως αρχίσει να ανοιγοκλείνει γρήγορα τα μάτια και να διατηρεί περισσότερο από το κανονικό οπτική επαφή, θα μπορούσε να σημαίνει επιθετικότητα. 

2. Γρήγορη, ρηχή αναπνοή

Η αναπνοή επίσης αλλάζει καθώς κάποιος ετοιμάζεται να επιτεθεί. Συγκεκριμένα, αν ακούσετε το άτομο πίσω από εσάς να έχει γρήγορες και ρηχές αναπνοές, μάλλον θα πρέπει να δώσετε την απαραίτητη προσοχή. Η ταχεία αναπνοή είναι μια ασυνείδητη αντίδραση, οπότε ακόμα και αν ένας που θέλει να σας επιτεθεί καταφέρει να κρύψει τα υπόλοιπα δείγματα, η αναπνοή του μπορεί να τον προδώσει. 

3. Νευρικότητα

Δεδομένου ότι ο επιτιθέμενος είναι έτοιμος να επιτεθεί, είναι επίσης πιθανό να παρουσιάσει κάποια ανησυχία και σημάδια αναστάτωσης. Ψάξτε για σημάδια νευρικότητας όπως το σφίξιμο της γνάθου ή κάποια ένταση στις κινήσεις του. Εάν ένα άτομο είναι ήρεμο και ξαφνικά παρουσιάσει νευρικότητα, ίσως να έχει κατά νου κάποια επίθεση.

4. Λεπτομερής παρακολούθηση του στόχου

Κάποιος που σκέφτεται μια επίθεση θα παρακολουθήσει τον στόχο του. Προφανώς θέλει να εξετάσει πόσο ευάλωτοι είστε, ποιοι είναι οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι όταν σας επιτεθούν και αν μπορούν να σας αιφνιδιάσουν. Να είστε προσεκτικοί στην περίπτωση που κάποιος σας παρακολουθεί. Αν παρατηρήσετε κάποιον που συνεχίζει να κοιτάζει προς το μέρος σας “σαρώνοντας” την περιοχή γύρω σας φροντίστε να φύγετε από το σημείο μέσα από δρόμους με αρκετό κόσμο. 

5. Αργές απαντήσεις 

Το multitasking δεν είναι εύκολη υπόθεση για έναν επιτιθέμενο. Ακόμα και όταν προσπαθούν να φερθούν φυσιολογικά προφανώς δεν τα καταφέρνουν δεδομένου ότι το μυαλό τους εστιάζει στον επικείμενο στόχο. Εάν κάποιος δεν μπορεί να δώσει γρήγορες ή “φυσικές” απαντήσεις σε ερωτήσεις ή φαίνεται να αποσπάται συνεχώς, είναι πιθανό πως μπορεί να ψάχνει έναν στόχο. 

Το να κατανοείτε τον χώρο γύρω σας και τη γλώσσα του σώματος είναι ο ιδανικός τρόπος για να μείνετε ασφαλείς. Σε συνδυασμό με ένα σύστημα ασφαλείας στο σπίτι, θα καταφέρετε να κρατήσετε μακριά τους πιθανούς εισβολείς. 

2018-10-17T12:32:37+02:00Οκτώβριος 17th, 2018|Blog|