Η ιστορία των καμερών ασφαλείας

Η video camera υπάρχει πάνω από 100 χρόνια. Στην πραγματικότητα, ο Thomas Edison έκανε το μεγάλο βήμα. Ογδόντα χρόνια πριν, η κάμερα μίκρυνε αρκετά για να μπορεί να κρατηθεί στα χέρια. Αυτό ήταν αρκετό για να ανοίξουν νέες λειτουργίες στον τομέα της κάμερας. Κάπως έτσι, ξεκίνησε και η ιστορία της στον χώρο της ασφάλειας και της παρακολούθησης.

Είκοσι χρόνια πριν, οι κάμερες ασφαλείας δεν είχαν την πολυτέλεια να συνδεθούν στο internet. Ο μόνος τρόπος για να παρακολουθήσει κανείς μία περιοχή ήταν μόνο μέσω κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης (CCTV).

Για δεκαετίες το σύστημα CCTV χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά και μόνο για λόγους ασφαλείας. Οι κάμερες εγκαθίσταντο και απευθείας συνδέονταν σε κάποια monitors. Με την παρακολούθηση μέσω CCTV, οι επιλογές ήταν περιορισμένες:

  • Θα μπορούσε κανείς να πληρώσει κάποιον για να παρακολουθεί τις κάμερές του
  • Θα μπορούσε να δει τις καταγραφές με την πρώτη ευκαιρία, τη στιγμή που κάποιο συμβάν θα μπορούσε να έχει ήδη συμβεί.

Καμία από τις δύο αυτές μεθόδους δεν ήταν ιδανική. Η πληρωμή κάποιου για διαρκή παρακολούθηση των καμερών, ήταν μία ακριβή λύση. Η εναλλακτική ήταν να δεις το περιστατικό αφού έχει γίνει, κάτι που δε θα βοηθούσε στην άμεση σύλληψη των δραστών. Σήμερα μπορούμε να βλέπουμε τις κάμερες ασφαλείας μόνοι μας. Η εικόνα έρχεται απευθείας στο κινητό μας. Κάτι τέτοιο δε θα ήταν εφικτό χωρίς τις ασύρματες κάμερες ασφαλείας ή τις IP κάμερες.

Πάμε να δούμε όμως τρία σημεία που οι κάμερες ασφαλείας έχουν αλλάξει τα τελευταία 20 χρόνια;

Streaming vs Recording cameras

Οι σημερινές σύγχρονες κάμερες ασφαλείας χρησιμοποιούν κυρίως την ασύρματη τεχνολογία. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σπιτιών έχουν ασύρματες κάμερες. Ουσιαστικά μπορούμε πλέον να παρακολουθούμε το τι γίνεται στο σπίτι μας από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Αυτή είναι μία σημαντική αλλαγή που έχει επέλθει τα τελευταία χρόνια.

Οι IP κάμερες πριν 20 χρόνια ήταν μία επιτυχία στον τομέα της ασφάλειας. Ωστόσο, η ποιότητα του video και η τεχνολογία που χρησιμοποιούσαν αυτές οι συσκευές, δεν ήταν αρκετά για να τις κάνουν την ιδανική λύση ασφαλείας. Τώρα όλα αυτά έχουν αλλάξει. Οι IP κάμερες έγιναν ασύρματες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσω internet.

Ανίχνευση κινδύνου

Ένα ακόμα βασικό επίτευγμα των καμερών ασφαλείας είναι και η ενσωμάτωση της τεχνολογίας VCA. Η τεχνολογία δίνει πολλές νέες λειτουργίες στις κάμερες ασφαλείας. Η VCA τεχνολογία μπορεί να ανιχνεύσει το πότε αλλάζει μία εικόνα στην περίπτωση που σε αυτή παρατηρηθούν νέα αντικείμενα. Οι λειτουργίες που περιλαμβάνονται είναι οι εξής:

  • Ανίχνευση καπνού / φωτιάς: Η λειτουργία αυτή αναγνωρίζει τη φωτιά και αποτρέπει την πρόκληση παρατεταμένων φθορών.
  • Αναγνώριση λαθών: Όταν ανιχνευτούν πιθανές διαταραχές, η κάμερα ενημερώνει άμεσα και δουλεύει για την καταστολή των περιφερειακών θορύβων.
  • Αναγνώριση μεγέθους: Με την αναγνώριση μεγεθών, είναι εφικτή η αναγνώριση προσώπων που έχουν εισέλθει στην περιοχή όπου καλύπτει η κάμερα.

Εστίαση με laser

Οι κάμερες ασφαλείας έχουν βοηθήσει πολλούς ιδιοκτήτες σπιτιών να νιώθουν ασφαλείς, αφού δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθούμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα καθώς και τη ιδιοκτησία σας όταν δε βρίσκεστε σε αυτή. Τι γίνεται όμως με τις νυχτερινές λήψεις;

Μία από τις πιο καινοτόμες τεχνολογίες των καμερών ασφαλείας είναι η εστίαση με laser. Η εστίαση με laser βελτιώνει την ποιότητα της εικόνας σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Εσείς ποιες διαφορές έχετε δει στις κάμερες ασφαλείας τα τελευταία χρόνια;