Μπορεί να μην σκεφτόμαστε ιδιαίτερα τους σύγχρονους ανιχνευτές καπνού που έχουμε στα σπίτια μας αλλά υπήρχε μια εποχή που μια τέτοια συσκευή θεωρούνταν τεχνολογικό θαύμα. Αν και συνήθως θεωρούμε δεδομένες τέτοιου είδους συσκευές κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την χρησιμότητά τους. Σκοπός του άρθρου είναι να εξιστορήσουμε σύντομα την δημιουργία και την εξέλιξη των ανιχνευτών καπνού.

Τα πρώτα χρόνια

Όπως και με τις περισσότερες εφευρέσεις, πολλοί ήταν εκείνοι που ασχολήθηκαν με την κατασκευή μιας συσκευής. Ένας συνεργάτης του Τόμας Έντισον, ο Φράνσις Ρόμπινς Άπτον ήταν ο πρώτος που κατέθεσε την πατέντα για έναν ηλεκτρικό ανιχνευτή καπνού το 1890. Δύο μόλις χρόνια μετά, το 1892 ένας νεαρός από το Μπίρμιχαμ εν ονόματι Τζορτζ Άντριου Ντάρμπυ πατένταρε ένα μηχανισμό που μπορεί να ανιχνεύει την θερμότητα.

Η επόμενη γενιά

Οι παραπάνω συσκευές έμειναν στο πρώτο στάδιο εξέλιξης τους μέχρι το 1930. Ένας ελβετός γιατρός, ο Βάλτερ Τζάεγκερ προσπαθούσε να κατασκευάσει μια συσκευή που ανιχνεύει δηλητηριώδες αέρια χρησιμοποιώντας ιονισμένα μόρια αέρα. Τα μόρια αυτά δένονται με τα μόρια του αερίου και αλλάζουν την τάση του ρεύματος που διαρρέει τη συσκευή.

Παρόλες τις φιλότιμες προσπάθειες του γιατρού, το εργαλείο που ανίχνευε το αέριο δεν ήταν αρκετά ευαίσθητο για να ανιχνεύσει με επιτυχία το αέριο. Όντας καπνιστής, ο γιατρός άναψε ένα τσιγάρο για να ηρεμήσει τα νεύρα του και παρατήρησε μια μεταβολή στην τάση του ρεύματος γεγονός που σήμαινε πως η συσκευή μπορούσε να ανιχνεύσει καπνό μέσα από τον ιονισμό. Κατά αυτό τον τυχαίο τρόπο γεννήθηκε ο σύγχρονος ανιχνευτής καπνού.

Η συγκεκριμένη συσκευή βελτιώθηκε περαιτέρω από τον Ερνστ Μάιλι το 1939  όπου σχεδίασε έναν ιονιστή δωματίου που ανίχνευε την παρουσία εύφλεκτων υλικών στα ορυχεία.

Σύγχρονοι ανιχνευτές καπνού

Για πολλά χρόνια το μέγεθος και το κόστος των συσκευών αυτών τις καθιστούσαν απαγορευτικές για οικιακή χρήση. Έτσι η χρήση τους περιοριζόταν μόνο σε μεγάλες αποθήκες ή σε άλλες εγκαταστάσεις που ανήκαν σε εύπορες οικογένειες.

Η κατάσταση ξεκίνησε να αλλάζει στο 1955  όπου κατασκευάστηκαν οι πρώτοι ανιχνευτές φωτιάς για οικιακή χρήση. Η συγκεκριμένη έκδοση μπορούσε να ανιχνεύσει υψηλές θερμοκρασίες και όχι καπνό. Το 1963 εγκρίθηκαν μοντέλα ανιχνευτών που χρησιμοποιούσαν ραδιενεργά υλικά και το 1965 τα πρώτα τεμάχια βγήκαν στην αγορά. Δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν κατά την δεκαετία του 1960 αποκάλυψαν πως η ανίχνευση καπνού ήταν πολύ πιο αποδοτική από την ανίχνευση θερμότητας και έτσι το 1975 βγήκαν για πρώτη φορά σε μαζική παραγωγή ανιχνευτές καπνού με μπαταρίες.

Ο ανιχνευτής καπνού είναι μια πολύ σημαντική συσκευή για την ασφάλεια σας. Συνδυαστικά με ένα σύστημα συναγερμού και καμερών ασφαλείας θα θωρακίσει το σπίτι, την περιουσία και την οικογένειά σας απέναντι σε κάθε είδους απειλή.

Επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για να λάβετε μια προσφορά σε άκρως ανταγωνιστικές τιμές με την υπογραφή ποιότητας και αξιοπιστίας της DC Security.