Μπορεί να θεωρούμε δεδομένους τους συγχρονυς ανιχνευτές καπνού που έχουμε στα σπίτια μας σήμερα, αλλά κάποτε θεωρούνταν ένα τεχνολογικό θαύμα. Αν και πολύ συχνά θεωρούμε αυτές τις συσκευές δεδομένες, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αμφισβητήσουμε την χρησιμότητά τους.

Τα πρώτα χρόνια

Όπως συμβαίνει καισ τις περισσότερες εφευρέσεις, αρκετοί ήταν κοντά στην ολοκλήρωση κατασκευής του πρώτου ανιχνευτή καπνού. Ένας συνεργάτης του Τόμας Έντισον, ο Φράνσις Ρομπινς Απτον ήταν ο πρώτος που κατοχύρωσε την πατέντα του ηλεκτρικού ανιχνευτή καπνού το 1890 και στα 1892 ο Τζορτζ Άντριου Ντάρμπυ από το Μπίρμιχαμ της Αγγλίας, κατέθεσε την πατέντα για ένα μηχανισμό που ανιχνεύει θερμότητα.

Η επόμενη γενιά

Οι δύο αυτές πατέντες λειτουργούσαν κανονικά αλλά χωρίς κάποια βελτίωση μέχρι το 1930. Ένας Ελβετός γιατρός, εν ονόματι Βάλτερ Τζαεγκερ προσπαθούσε να δημιουργήσει έναν ανιχνευτή δηλητηριώδους αερίου με την πρόσμιξη των μορίων του αερίου μαζί με ιονισμένα μόρια αέρα τα οποία στην συνέχεια επηρέζαν την τάση ρεύματος της συσκευής. Δυστυχώς όμως τα εργαλεία που χρησιμοποιούσε δεν ήταν αρκετά ευαίσθητα για να ενεργοποιηθούν, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη δυσφορία στο γιατρό.

Όντας καπνιστής, άναψε ένα τσιγάρο προσπαθώντας να ηρεμήσει τα νεύρα του και παρατήρησε μεταβολές στην τάση ρεύματος της συσκευής, μεταβολές που υποδείκνυαν πως η συσκευή μπορούσε να ανιχνεύει καπνό με την ίδια διαδικασία που σκόπευε ο γιατρός να ανιχνεύσει δηλητηριώδες αέρια. Έτσι δημιουργήθηκε ο μοντέρνος ανιχνευτής καπνού.

Η συγκεκριμένη έκδοση βελτιώθηκε περαιτέρω από τον Ερνστ Μάιλι το 1939, όταν κατασκεύασε έναν ιονιστή που ανίχνευε την παρουσία εύφλεκτων αερίων σε ορυχεία.

Σύγχρονοι ανιχνευτές καπνού

Για πολλά χρόνια το μέγεθος και το κόστος καθιστούσαν απαγορευτικούς τους ανιχνευτές καπνού για χρήση σε κατοικίες. Μονάχα οι μεγάλες αποθήκες που ανήκαν σε ισχυρές εταιρίες μπορούσαν οικονομικά να υποστηρίξουν ανιχνευτές καπνού.

Το σκηνικό ξεκίνησε να βελιτώνεται στο 1955 όπου αναπτύχθηκαν οι πρώτοι ανιχνευτές καπνού για οικιακή χρήση. Οι συσκευές αυτές μπορούσαν μόνο να ανιχνεύσουν υψηλές θερμοκρασίες. Το 1963 δημιουργήθηκαν μοντέλα που χρησιμοποιούσαν ραδιενεργά υλικά και το 1965 πουλήθηκαν τα πρώτα τεμάχια. Κατά την δεκαετία του 1960 πραγματοποιήθηκαν δοκιμές που απέδειξαν πως είναι πιο χρήσιμο να ανιχνεύεται ο καπνός παρά η θερμότητα και στο 1975 ξεκίνησε η μαζική παραγωγή ανιχνευτών καπνού με μπαταρίες για το Αμερικανικό κοινό.

Οι ανιχνευτές καπνού είναι ένα σημαντικό τμήμα ασφαλείας που δεν πρέπει να αμελήσετε. Συνδυαστικά με ένα σύστημα συναγερμού και καμερών ασφαλείας, θα θωρακίσουν το σπίτι, την περιουσία και την οικογένειά σας.

Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα για να λάβετε μια προσφορά στις πλέον ανταγωνιστικές τιμές της αγοράς και με την υπογραφή ποιότητας της DC Security!