Οι ληστείες που λαμβάνουν χώρα μέσα στα σπίτια, είναι τις περισσότερες φορές αρκετά οδυνηρές για τους ιδιοκτήτες, καθώς πέρα από το… ανακάτεμα του χώρου, υπάρχουν και υλικές απώλειες, η αξία των οποίων μπορεί να είναι αρκετά μεγάλη.

Η ενημέρωση του ιδιοκτήτη γύρω από γεγονότα, που καταδεικνύουν τη συμπεριφορά των ληστών, μπορεί ωστόσο να τον βοηθήσει να οργανωθεί καλύτερα και να προστατεύσει την περιουσία του και τα αγαπημένα του πρόσωπα από πιθανούς εισβολείς. Ας δούμε κάποια στοιχεία, τα οποία έχουν διαπιστωθεί και μπορείτε να λάβετε σοβαρά υπόψη, για να οχυρώσετε το σπίτι σας.

Οι περισσότερες ληστείες δεν συμβαίνουν τη νύχτα: Σε αντίθεση με όσα μπορεί να πιστεύει ο πολύς κόσμος και με την εικόνα που μπορεί να έχει σχηματίσει, από… αστυνομικές ταινίες και σειρές, το μεγαλύτερο μέρος των οικιακών ληστειών δεν πραγματοποιούνται τις νυχτερινές ώρες. Οι ληστές προτιμούν την περίοδο από το πρωί μέχρι το μεσημέρι, καθώς εκείνες τις ώρες οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ή ένοικοι απουσιάζουν για τις δουλειές τους. Έτσι, μια εισβολή μπορεί να πραγματοποιηθεί και να γίνει λιγότερο ή καθόλου αντιληπτοί από τους γείτονες, που μπορεί επίσης να απουσιάζουν για τους ίδιους λόγους.  

Η τηλεόραση ή το ραδιόφωνο, μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικά από έναν σκύλο: Η παρουσία ενός σκύλου στο σπίτι, μικρού ή μεγάλου, μπορεί σίγουρα να λειτουργήσει αποτρεπτικά για έναν ληστή, ο οποίος σκέφτεται να εισβάλει στην ιδιοκτησία σας. Ο μεγάλος σκύλος θα είναι, συνήθως, και εκπαιδευμένος για τέτοιες περιπτώσεις, ενώ ο μικρός, με τη φωνή του, μπορεί να σας ενεργοποιήσει αν βρίσκεστε μέσα ή να αφυπνίσει τη γειτονιά, ώστε να αναλάβει δράση, αν εσείς απουσιάζετε. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε, για να περιορίσετε τις πιθανότητες ληστείας. Μια ανοιχτή τηλεόραση ή ένα ραδιόφωνο την ώρα που απουσιάζετε ή η παρουσία αυτοκινήτου στο γκαράζ ή στην πυλωτή της πολυκατοικίας, αποτελούν στοιχεία που μπορεί να μην σας… γεμίζουν το μάτι, ωστόσο μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην απόφαση του ληστή να απειλήσει τον χώρο σας.

Οι περισσότερο ληστές εισβάλλουν από την κεντρική πόρτα: Είναι γεγονός πως οι περισσότεροι ληστές προτιμούν την επιλογή της κεντρικής εισόδου του σπιτιού για να πραγματοποιήσουν την “έφοδό” τους. Σχεδόν οι 4 στους 10 θα χτυπήσουν πρώτα το κουδούνι για να βεβαιωθούν για την απουσία του ιδιοκτήτη ή του ένοικου και στη συνέχεια θα προχωρήσουν στη παραβίαση. Κατά συνέπεια, πέρα από τον εξοπλισμό του χώρου σας με ένα σύστημα συναγερμού, φροντίστε να κλειδώνετε πάντα την κεντρική πόρτα όταν φεύγετε, ενώ αν κατοικείτε σε μονοκατοικία ή μεζονέτα, βεβαιωθείτε πως δεν έχετε αφήσει ανοιχτά κι ανασφάλιστα παράθυρα κατά την απουσία σας.

Ο μέσος χρόνος μιας ληστείας διαρκεί κατά μέσο όρο 10 λεπτά: Αν έχετε πέσει θύμα ληστείας κατά την απουσία από το σπίτι σας, θα έχετε παρατηρήσει κατά την επιστροφή σας σε αυτό, πως όλοι του οι χώροι είναι… άνω – κάτω. Ντουλάπες ανοιχτές, ρούχα πεταμένα και πολλά άλλα. Και αυτό συνέβη επειδή η πλειοψηφία των ληστών που βρίσκει τρόπο να εισβάλλει σε ένα σπίτι, ενεργεί με ταχύτητα, προσπαθώντας να βρει σε όποιο σημείο μπορεί και να αποσπάσει χρήματα, πιστωτικές κάρτες, χρυσαφικά και ηλεκτρονικά είδη. Έτσι, αρπάζουν όσα περισσότερα μπορούν σε περιορισμένο χρονικό διάστημα και αποχωρούν σαν κύριοι. Η ασφάλιση των πολύτιμων  αντικειμένων που μπορεί να έχετε, εντός ή εκτός σπιτιού, αποτελεί αναγκαιότητα είτε απουσιάζετε για σύντομο ή για πιο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η μέση απώλεια μπορεί να φτάσει στις 2.000 ευρώ: Μπορεί το ποσό να σας φαίνεται υπερβολικό για “δράση” 8-10 λεπτών, αλλά δεν είναι… Βάλτε τα κάτω. Ένας υπολογιστής, μια gaming κονσόλα, ένα ρολόι και μερικά χρυσαφικά, μπορούν να εύκολα να αποτελέσουν λεία για έναν ληστή που θα εισβάλει στην κατοικία σας, καθώς βρίσκονται τις περισσότερες φορές σε κοινή θέα, με την αξία της να αγγίζει ή και να υπερβαίνει τις 2.000 ευρώ.   

Το σύστημα συναγερμού κρατά τους ληστές μακριά: Αυτός είναι ο σκοπός ενός συστήματος συναγερμού και γι’ αυτό παίρνετε και την απόφαση να τον τοποθετήσετε: να κρατήσετε μακριά τους εισβολείς. Και η αλήθεια είναι πως όταν ένας ληστής επιχειρήσει να μπει στον χώρο σας, θα το σκεφτεί διπλά και τριπλά (και τις περισσότερες φορές θα κάνει πίσω) αν δει πως υπάρχει η κάλυψη ενός συστήματος ασφαλείας και θα στραφεί σε άλλους στόχους. Και φυσικά, αν το συγκεκριμένο σύστημα διαθέτει και ενεργό σύστημα καμερών παρακολούθησης, τότε τα ποσοστά ασφάλειας του σπιτιού σας θα αυξηθούν κατακόρυφα, καθώς η βιντεο-καταγραφή τους θα προσφέρει υλικό στις αστυνομικές δυνάμεις για να τους ψάξουν και να τους εντοπίσουν.