Δεν είναι λίγες οι φορές που οι αρχές μας προτρέπουν να αφήνουμε τα φώτα ανοιχτά στο σπίτι, ως ένα μέτρο ασφαλείας για να αποφύγουμε μία διάρρηξη. Ωστόσο, πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιών αναρωτιούνται για το πόσο αποτελεσματική είναι μία τέτοια στρατηγική.

Μία έρευνα έδειξε πως η χρήση των φωτών ως ένας τρόπος αποφυγής των διαρρήξεων, μειώνει τις πιθανότητες της ανωνυμίας. Η έρευνα επίσης έδειξε πως τα φώτα ασφαλείας όντως μειώνουν τις πιθανότητες κάποιας εισβολής για τον απλούστατο λόγο πως οι διαρρήκτες γνωρίζουν πως είναι πολύ πιο εύκολο να γίνουν αντιληπτοί όταν προσπαθήσουν να παραβιάσουν ένα σπίτι το οποίο έχει επαρκή φωτισμό.

Πόσο όμως τα φώτα λειτουργούν ως αποτρεπτικός παράγοντας σε μία διάρρηξη;

Άλλη μία έρευνα έδειξε πως ναι μεν οι διαρρήκτες αποφεύγουν να παραβιάσουν ένα χώρο με φωτισμό, αλλά χρησιμοποιούν άλλες μεθόδους. Όταν ένα σπίτι φωτίζεται επαρκώς, οι διαρρήκτες θα φροντίσουν να χτυπήσουν την πόρτα, παριστάνοντας κάποιον πωλητή-υπάλληλο κ.λπ. Αν δεν ανοίξει κανείς την πόρτα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το σπίτι να είναι άδειο. Αυτό σημαίνει πως μπορούν να επιχειρήσουν τη διάρρηξη και να την ολοκληρώσουν σε ελάχιστο μόλις χρόνο, χωρίς φυσικά να γίνουν αντιληπτοί.

Χρησιμοποιώντας λοιπόν τα παραπάνω, μπορούμε να φτιάξουμε ένα πλάνο για το πώς πρέπει να χρησιμοποιούμε τον φωτισμό στη στρατηγική ασφαλείας που ακολουθούμε:

Χρησιμοποιείστε τα φώτα για να δείξετε ότι πραγματικά μέσα στο σπίτι: Ρυθμίστε τα φώτα να ανοίγουν φυσιολογικά και σε ώρες που στο σπίτι υπάρχει κόσμος. Το να έχετε αναμμένα τα φώτα στις 2 τη νύχτα δε δηλώνει πως είστε στο σπίτι αλλά πως τα έχετε αφήσει αναμμένα για να νομίζουν οι διαρρήκτες πως είστε σε αυτό.

Χρησιμοποιείστε αισθητήρες κίνησης για την ενεργοποίηση του εξωτερικού φωτισμού: Τα φώτα εξωτερικού χώρου, είναι συνήθως αρκετά δυνατά για να παρέχουν ικανό φωτισμό. Για να ενεργοποιούνται τις κατάλληλες στιγμές, μπορείτε να τα συνδυάσετε με έναν αισθητήρα κίνησης, ο οποίος μόλις εντοπίσει κάποια κινητικότητα, θα δώσει εντολή στα φώτα να ενεργοποιηθούν.

Χρησιμοποιείστε το σύστημα ασφαλείας για την υποστήριξη του φωτισμού: Ανεξάρτητα από το πώς έχετε ρυθμίσει τον φωτισμό στο σπίτι, καλό είναι να έχετε ένα σύστημα ασφαλείας το οποίο θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο να αποτραπεί μία παραβίαση. Ακόμα και αν η στρατηγική με τα φώτα δεν αποδώσει, θα μπορείτε να χαλαρώνετε ήσυχοι αφού ο συναγερμός θα ηχήσει άμεσα όταν χρειαστεί.

Καταλήγουμε στο γεγονός πως αν αφήνουμε συνεχώς τα φώτα στο σπίτι αναμμένα, δε σημαίνει πως αποτελεί ένα μέτρο προστασίας απέναντι στους διαρρήκτες. Το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να φουσκώσουμε το λογαριασμό του ρεύματος. Ωστόσο, με ένα σωστό πλάνο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά τα φώτα, ως ένα συμπληρωματικό μέτρο προστασίας.