Ανιχνευτής μονοξειδίου του άνθρακα και ανιχνευτής αερίου

//Ανιχνευτής μονοξειδίου του άνθρακα και ανιχνευτής αερίου

Ανιχνευτής μονοξειδίου του άνθρακα και ανιχνευτής αερίου

Η εγκατάσταση ενός συναγερμού και καμερών ασφαλείας (κλειστό σύστημα τηλεόρασης – CCTV)  στο σπίτι μας σίγουρα θα μας προστατέψει ενάντια σε εξωτερικούς κινδύνους. Τι γίνεται όμως με αυτούς που ελλοχεύουν καθημερινά εντός του σπιτιού μας;

Μια διαρροή φυσικού αερίου επειδή ξεχάσαμε ανοικτό το μάτι στην νέα μας κουζίνα ή μια ταλαιπωρημένη φιάλη αερίου στην αγαπημένη μας σόμπα μπορεί να αποβεί αιτία πυρκαγιάς και να θέσει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία μας.  Αντίστοιχα, υψηλές συγκεντρώσεις μονοξειδίου του άνθρακα μπορεί να αποβούν μοιραίες καθώς είναι δύσκολα αντιληπτές χωρίς κάποιο τεχνητό μέσο.

Μπορούμε πλέον εύκολα να εγκαταστήσουμε τόσο ανιχνευτές φυσικού αερίου όσο και ανιχνευτές μονοξειδίου του άνθρακα για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.

Ανιχνευτής μονοξειδίου του άνθρακα

Οι ανιχνευτές μονοξειδίου του άνθρακα συνήθως εγκαθίστανται σε κατοικίες.  Ειδικά σε νεόκτιστα κτίρια, οι κανόνες ασφαλείας συνήθως επιβάλλουν την εγκατάσταση τους , ιδιαίτερα στις κρεβατοκάμαρες.

Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι ένα υποπροϊόν καύσης . Για παράδειγμα ένας φούρνος ή μια συσκευή που χρησιμοποιεί αέριο/υγραέριο ή και ένα αυτοκίνητο (ειδικά μέσα στο γκαράζ όπου δεν υπάρχει επαρκής ανανέωση του αέρα έχουν συμβεί πολλά θανατηφόρα ατυχήματα) θεωρούνται πηγές παραγωγής μονοξειδίου του άνθρακα καθώς χρησιμοποιούν συστήματα καύσης.

Η επικινδυνότητα του συγκεκριμένου αερίου είναι ιδιαίτερα υψηλή καθώς είναι άοσμο. Έτσι μπορεί να παραμείνουμε εκτεθειμένοι σε αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να το καταλάβουμε.  Τα συμπτώματα δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα ξεκινούν από απλή δυσφορία, λιποθυμία και μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στον θάνατο.

Ανιχνευτής Αερίου/Υγραερίου

Με την αλματώδη πρόοδο της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερα σπίτια προχωρούν στην εγκατάσταση συσκευών που λειτουργούν με φυσικό αέριο. Η διαρροή φυσικού αερίου είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη καθώς μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιές ή ακόμα και εκρήξεις. Σε αντίθεση με το μονοξείδιο του άνθρακα, στο φυσικό αέριο προστίθεται μια ιδιαίτερη μυρωδιά για να μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό από τον άνθρωπο.

Οι διαρροές μονοξειδίου του άνθρακα  και φυσικού αερίου, αποτελούν μεγάλο κίνδυνο τόσο για την υγεία όσο και για την ασφάλειά μας. Για αυτό ακριβώς το λόγο θα πρέπει να προβούμε στην εγκατάσταση ανιχνευτών μονοξειδίου του άνθρακα και αν χρησιμοποιούμε φυσικό αέριο, και σε ανιχνευτές φυσικού αερίου.

2017-05-23T12:06:35+02:00Μάιος 23rd, 2017|Blog|