Αν έχετε την αίσθηση πως η εξώπορτα του σπιτιού σας, είναι η μοναδική την οποία μπορούν να παραβιάσουν οι εισβολείς και να εισέλθουν στο σπίτι σας για να κάνουν τη… δουλειά τους και να σας προκαλέσουν δυσάρεστες εκπλήξεις, τότε πρέπει να αναθεωρήσετε.

Μπορεί για τους απλούς ληστές αυτός να είναι ο μοναδικός τρόπος που γνωρίζουν να αξιοποιούν, ωστόσο σήμερα οι εισβολείς έχουν… εξελιχθεί και η δημιουργικότητά τους, τους έχει ανοίξει “νέους ορίζοντες” στη διάρρηξη και είσοδό τους μέσα στις κατοικίες ανυποψίαστων κατοίκων. Πάμε, λοιπόν, να δούμε, ποιά είναι τα σημεία του σπιτιού σας από τα οποία μπορούν οι ληστές να “επισκεφτούν” τον χώρο σας, με τη σημείωση πως θεωρείται απαραίτητο να τα “ασφαλίσετε” όταν τοποθετήσετε (ή έχετε ήδη τοποθετήσει) ένα οικιακό σύστημα συναγερμού.

Εξώπορτα: Αυτή είναι η κλασική και πιο συνηθισμένη περίπτωση. Η παραβίαση της κλειδαριάς, χωρίς να φαίνεται καν κάποια άλλη παρέμβαση στο σώμα της πόρτας, έχει γίνει επιστήμη για τους ληστές. Οι κλειδαράδες συνιστούν πλέον συχνές αλλαγές στις κλειδαριές της εξώπορτας, καθώς οι συνδυασμοί τους “σπάνε” από τους ληστές κάθε 2-3 χρόνια και καθιστούν τα σπίτια εύκολους στόχους. Επιπλέον, αρκετές φορές η είσοδος είναι ακόμα πιο εύκολη, καθώς ο ιδιοκτήτης μπορεί να έχει ξεχάσει το βασικό φεύγοντας από το σπίτι, να κλειδώσει! Όσο για τη βίαιη παραβίαση ή την αφαίρεση της πόρτας, αποτελεί μια τραβηγμένη περίπτωση, ωστόσο είναι κάτι που μπορεί να συμβεί, ιδιαίτερα σε περιόδους μακράς απουσίας των ιδιοκτητών από το οίκημα.

Παράθυρα – Μπαλκονόπορτες: Αποτελούν άλλο ένα διαδεδομένο σημείο εισόδου των ληστών σε ένα σπίτι, ειδικά αν αυτό βρίσκεται σε υπόγειο ή ισόγειο και ο ιδιοκτήτης έχει ξεχάσει να τα κλείσει και να τα ασφαλίσει. Βέβαια, ακόμα και κλειστά να είναι, οι ληστές έχουν τον τρόπο να παραβιάσουν τις κλειδαριές ή ακόμα και να τα σπάσουν. Ασφάλεια, όμως, δεν πρέπει να αισθάνεστε ούτε αν το σπίτι σας βρίσκεται σε όροφο πολυκατοικίας, καθώς ο ληστής μπορεί να βρεθεί στο μπαλκόνι σας από κάποιο κοντινό διπλανό διαμέρισμα ή από την ταράτσα (αν το διαμέρισμά σας βρίσκεται στο ρετιρέ) και από εκεί να εισβάλει στον χώρο σας από τις μπαλκονόπορτες.     

Βοηθητικές πόρτες σε άλλα σημεία: Αν κατοικείτε σε μονοκατοικία ή μεζονέτα, τότε το σπίτι σας θα διαθέτει, πιθανότατα, έξτρα πόρτες στην κουζίνα ή σε άλλα, πλαϊνά σημεία, για χώρους αποθήκευσης. Οι συγκεκριμένες είσοδοι είναι αρκετά ελκυστικές για τους επίδοξους εισβολείς, καθώς βρίσκονται, συνήθως, εκτός του οπτικού πεδίου των γειτόνων και τους προσφέρουν τη δυνατότητα να κάνουν τη δουλειά τους με περισσότερη άνεση.

Δέντρα – σκάλες: Μπορεί να σας φαίνεται παρακινδυνευμένο για κάποιον να το επιχειρήσει, ωστόσο τα ψηλά δέντρα αποτελούν χρήσιμα “εργαλεία” για τους ληστές, προκειμένου να εισέλθουν σε ψηλότερο όροφο πολυκατοικίας ή στο ανώτερο επίπεδο μιας μονοκατοικίας. Πλέον, οι εισβολείς φροντίζουν και για τη… φυσική τους κατάσταση και έχουν τη δυνατότητα να παρακάμψουν τις κεντρικές εισόδους του σπιτιού σας και να σκαρφαλώσουν σε… ότι βρουν (ένα δέντρο ή μια σκάλα), αν παρατηρήσουν πως έχετε αφήσει ανοικτό το παράθυρο μιάς κρεβατοκάμαρας ή την μπαλκονόπορτα του διαμερίσματός σας       

Γκαράζ: Δεν είναι ασυνήθιστο το φαινόμενο εισβολής ενός ληστή σε έναν χώρο μέσα από τη γκαραζόπορτα κι αν εκείνη συνδέεται κιόλας με το υπόλοιπο σπίτι, τότε ακόμα καλύτερα για εκείνον! Μάλιστα, σε πολυκατοικίες που διαθέτουν εσωτερικά υπόγεια γκαράζ, οι εισβολείς αναζητούν “τρύπες” στην γκαραζόπορτα για να μπουν από εκεί στον κοινόχρηστο χώρο και στη συνέχεια να ψάξουν τον τρόπο για να εισέλθουν στο διαμέρισμα που έχουν “σημαδέψει”.

Με βάση τα παραπάνω, λοιπόν, μην αμελείτε να ασφαλίζετε όλες τις εισόδους του σπιτιού σας κατά την τοποθέτηση ενός συστήματος ασφαλείας και μην διστάσετε να κάνετε τις απαραίτητες προσθήκες, αν έχετε ήδη εγκατεστημένο ένα σύστημα.