Πόσο ασφαλείς είστε στο ATM; Φυσικά, θα είστε ακόμα πιο ασφαλείς όταν παρατηρείτε τι συμβαίνει γύρω σας καθώς και όταν χρησιμοποιείτε ένα μηχάνημα που βρίσκεται σε κάποιο κεντρικό σημείο. Ωστόσο, εμείς θα σας αναφέρουμε 9 γεγονότα σχετικά με τις ληστείες που αφορούν τα ATM.

1) Πολλοί διαρρήκτες χρησιμοποιούν μεθόδους αντιγραφής των καρτών μας

Δεν είναι όλοι οι ληστές το ίδιο. Πολλοί εγκαθιστούν έναν ειδικό μηχανισμό μέσα στην υποδοχή της κάρτας στο ATM, που είναι ουσιαστικά μία συσκευή που δημιουργεί αντίγραφα των καρτών μας. Θα πρέπει να μην προχωρήσετε σε κάποια συναλλαγή αν δείτε κάτι ασυνήθιστο.

2) Τα ATM που δε βρίσκονται στις τράπεζες έχουν μεγαλύτερο ρίσκο

Τα ATM που δε σχετίζονται με κάποια τράπεζα, συντηρούνται πιο αραιά και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολοι στόχοι για τους διαρρήκτες.

3) Τα λιγότερο χρησιμοποιούμενα ATM είναι ευκολότεροι στόχοι

Τα ATM που βρίσκονται σε μη πολυσύχναστες περιοχές είναι εξίσου εκτεθειμένα. Οι ληστές είναι πολύ πιο εύκολο να εγκαταστήσουν ένα μηχανισμό αντιγραφής καρτών μέσα σε ένα τέτοιο ATM παρά σε ένα που βρίσκεται σε κάποια τράπεζα.

4) Οι περισσότερες ληστείες ATM συμβαίνουν τη νύχτα

Η πλειοψηφία των ληστειών στα ATM συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας συνήθως κατά τις 4 τα ξημερώματα. Αποφύγετε τη χρήση του ATM αυτές τις ώρες.

5) Μη μετράτε τα χρήματά σας αμέσως μετά την ανάληψη

Τη στιγμή που θα βγουν τα χρήματα από το ATΜ, καλό είναι να τα βάλετε στο πορτοφόλι σας και να απομακρυνθείτε από το σημείο. Μπορείτε να κάνετε την καταμέτρηση σε ένα ασφαλέστερο μέρος όπως είναι το αυτοκίνητό σας ή το σπίτι σας.

6) Κάποιοι ληστές ακολουθούν τα θύματά τους

Αρκετοί ληστές που βλέπουν κάποιον με αρκετά χρήματα στα χέρια του, φροντίζουν να μη διαπράξουν το έγκλημα εκείνη τη στιγμή. Ακολουθούν το θύμα τους μέχρι αυτό να είναι μόνο του ή πιο εκτεθειμένο. Αν δείτε λοιπόν κάποιον να σας ακολουθεί επίμονα μετά την ανάληψη από το ATM απευθυνθείτε στην αστυνομία το συντομότερο.

7) Οι απώλειες από μία ληστεία ATM ξεπερνούν τα 100 ευρώ

Ο μέσος όρος του ποσού που αφορά τις κλοπές στα ATM είναι τα 100 ευρώ. Αυτό και μόνο θα πρέπει να σας κάνει ιδιαίτερα προσεκτικούς.

8) Κάνετε τις αναλήψεις με παρέα

Οι περισσότερες ληστείες στα ATM γίνονται όταν τα θύματα είναι μόνα τους παρά με παρέα. Φροντίστε λοιπόν αν είστε με κάποιον παρέα να τον παρακινήσετε να έρθει μαζί σας, παρά να σας περιμένει στο αυτοκίνητο μέχρι να τελειώσετε τη διαδικασία.

9) Στο 15% των περιπτώσεων υπάρχει τραυματισμός

Μπορεί τα 100 ευρώ για κάποιους να μην είναι ένα μεγάλο ποσό, ωστόσο η σωματική μας ακεραιότητα έχει περισσότερη σημασία. Στο 15% των περιπτώσεων ληστείας σε ATM υπάρχουν τραυματίες. Άρα σε περίπτωση απόπειρας κλοπής μην προσπαθήσετε να πάρετε τα χρήματά σας πίσω γιατί μπορεί να υπάρξουν χειρότερα αποτελέσματα.