Εν μέσω της οικονομικής κρίσης έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας. Ολοένα και περισσότερες διαρρήξεις και κλοπές πραγματοποιούνται καθημερινά σε δεκάδες σπίτια.

Θα πρέπει λοιπόν, να δώσουμε όλοι ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των περιουσιακών μας στοιχείων και της σωματικής μας ακεραίοτητας. Υπάρχουν κάποιοι κανόνες – συμβουλές που θα μας βοηθήσουν πολύ στην ενίσχυση ασφάλειας μας .

1. Φροντίζουμε για την σωστή διατήρηση του συστήματος θυροτηλεόρασης στην πολυκατοικία μας. Εγκαθιστούμε κάποιο σύστημα συναγερμού και εφοδιαζόμαστε με θωρακισμένες πόρτας ασφαλείας.

2. Δεν ανοίγουμε ποτέ την κεντρική είσοδο της πολυκατοικίας μας, αν δεν είμαστε 100% σίγουροι για το ποιος χτυπάει το κουδούνι μας και φυσικά του επιτρέπουμε την είσοδο μόνο αν είναι κάποιος γνωστός μας.

3. Κατά την διάρκεια κάποιας Γενικής Συνέλευσης, προτείνετε να κλειδώνει η πόρτα της εισόδου το βράδυ.

4. Μην αφήνετε κλειδιά εκτός του σπιτιού. Ένας κλέφτης θα σκεφτεί να ψάξει κάτω από το πατάκι, σε κάποια γλάστρα,στο περβάζι ενός παραθύρου κλπ.

5. Πριν φύγετε από το σπίτι, πραγματοποιήστε έναν γρήγορο έλεγχο και σιγουρευτείτε πως έχετε κλειδώσει όλες τις πόρτες και έχετε ασφαλίσει τα παράθυρά σας. Αν έχετε κάποιο σύστημα συναγερμού, φροντίστε να το ενεργοποιήσετε.

6. Αποφύγετε να αφήνετε σημειώματα στο παράθυρο ή στην πόρτα για το πόσο καιρό θα λείψετε, που πάτε και πότε επιστρέφετε.

7. Εάν φύγετε διακοπές ή χρειαστεί να λείψετε καιρό από το σπίτι, αποφύγετε να αφήσετε αναμένα τα φώτα. Προτιμήστε την χρήση ενός χρονοδιακόπτη εντός της οικίας σας και ενημερώστε τους συγγενείς και τους φίλους σας.

8. Εάν παρατηρήστε ύποπτες κινήσεις, θορύβους ή και ασυνήθιστες αναγραφές/σημάδια στο χώρο σας, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με την αστυνομία.