Η πιο σημαντική δουλειά στην ζωή ενός γονιού είναι να προστατεύει τα παιδιά του. Όμως με την πάροδο του χρόνου τα παιδιά μεγαλώνουν και δεν μπορούμε να περνάμε τον ίδιο χρόνο μαζί τους ώστε να τα προστατεύσουμε αποτελεσματικά.

Παρόλα αυτά μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια τους, όταν μένουν μόνα τους στο σπίτι, εξηγώντας τους ορισμένους κανόνες ασφαλείας αλλά και δίνοντας συμβουλές για το πώς να δράσουν σε καταστάσεις ανάγκης.

  • Δείξτε τους τη λειτουργία του συστήματος ασφαλείας – Θα πρέπει να ξεκινήσουμε με το να δείξουμε στα παιδιά σας τα βασικά, όπως τον οπλισμό και αφοπλισμό του συστήματος καθώς και να τους εξηγήσουμε τις διαφορές μεταξύ των καταστάσεων ασφαλείας. Θα πρέπει να βρούμε μαζί έναν κωδικό ασφαλείας που θα τον θυμούνται εύκολα για να μπορούν να αφοπλίζουν και να οπλίζουν το σύστημα μόνα τους. Είναι πολύ σημαντικό να τους ξεκαθαρίσουμε ότι αυτός ο κωδικός είναι μυστικός και δεν πρέπει να το μάθει κανένας άλλος.
  • Ειδοποιούμε την Αστυνομία – Πρέπει να τονίσουμε με έμφαση πως θα πρέπει να ειδοποιήσουν την αστυνομία σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης.
  • Δεν ανοίγουμε την πόρτα σε κανέναν – Ενημερώνουμε τα παιδιά μας να μην ανοίξουν σε κανέναν που χτυπάει την πόρτα ή το κουδούνι. Εάν τρομάξουν πολύ τους παροτρύνουμε να μας καλέσουν στο κινητό και να περιμένουν να φύγει αυτός που χτυπάει.
  • Κλειδώνουμε παράθυρα και πόρτες – Επισημάνουμε την σημασία να κρατήσουμε όλα τα παράθυρα και όλες τις πόρτες κλειστές και κλειδωμένες. Δεν πρέπει να ξεκλειδώσουμε καμία πόρτα και κανένα παράθυρο όσο λείπουν οι γονείς.
  • Προσέχουμε αυτά που ανεβάζουμε στα social media- Πρέπει να εξηγήσουμε στα μεγαλύτερα παιδιά μας να μην μοιράζονται όλες τις πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ανεβάσουν την πληροφορία πως είναι σπίτι μόνα τους καθώς κάποιος κακοποιός μπορεί να παρακολουθεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τέτοια posts.
  • Απαντάμε το τηλέφωνο με προσοχή – Ειδικά στα πιο μικρά παιδιά μας πρέπει να τους μάθουμε να μην μοιράζονται πολλές πληροφορίες στο τηλέφωνο. Θα πρέπει να κοιτάνε ποιος τους καλεί πριν σηκώσουν το τηλέφωνο και να αποφεύγουν να απαντούν σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν.
  • Ασκήσεις εκτάκτου ανάγκης – Πέρα από τις κουβέντες που θα κάνουμε στα παιδιά μας, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα πλάνο που θα το ακολουθούμε σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης (φωτιά,σεισμός κλπ). Ξεκινάμε σχεδιάζοντας ένα χάρτη του σπιτιού μας και έπειτα μαθαίνουμε στα παιδιά μας ποιες διαδρομές πρέπει να ακολουθήσουν για να βγουν έξω από το σπίτι. Ορίζουμε ένα ασφαλές σημείο συγκέντρωσης εκτός σπιτιού (πχ το σπίτι του γείτονα ή μια κοντινή πλατεία) σε περίπτωση που πρέπει να βγούμε γρήγορα από το σπίτι.

Έχοντας ακολουθήσει τις παραπάνω συμβουλές ασφαλείας θα νιώσετε πολύ πιο ασφαλείς όταν χρειαστεί να αφήσετε τα παιδιά σας μόνα τους στο σπίτι.