Έχουμε μπει για τα καλά στον Ιούνιο και τα σχολεία οδεύουν προς κλείσιμο. Οι καλοκαιρινές διακοπές της οικογένειάς μας πλησιάζουν με γοργό ρυθμό. Κάποιοι από εμάς θα επισκεφτούμε τον τόπο καταγωγής μας ενώ κάποιοι άλλοι θα επιλέξουμε ένα από τα πανέμορφα ελληνικά νησιά για τις διακοπές μας.

Ανεξάρτητα από τον προορισμό που έχουμε επιλέξει, εφόσαδψον χρειαστεί να οδηγήσουμε καλό θα ήταν να έχουμε στο νου μας τα εξής :

  • Καιρός – Αν και στην χώρα μας σπανίως έχουμε κακοκαιρία, δεν αποκλείεται να μας τύχουν κάποιες καλοκαιρινές καταιγίδες. Κοιτάμε πάντα τον καιρό πριν ξεκινήσουμε και σχεδιάζουμε την διαδρομή μας έτσι ώστε να αποφύγουμε (στα όρια του δυνατού) την κακοκαιρία στον δρόμο.
  • Μεθυσμένοι οδηγοί – Ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για μεθυσμένους οδηγούς. Ξεκινάμε από τον εαυτό μας και φροντίζουμε εφόσον βγούμε έξω, ένας από την οικογένεια/παρέα μας να μην πιει καθόλου. Αυτός ο άνθρωπος θα είναι υπεύθυνος να μας οδηγήσει με ασφάλεια στα δωμάτιά μας. Επιπρόσθετα, είμαστε πολύ προσεκτικοί στον δρόμο του γυρισμού καθώς θα πρέπει να έχουμε στο νου μας τυχόν μεθυσμένους οδηγούς.
  • Συντήρηση – Πριν από το ταξίδι μας, συμβουλευόμαστε τον μηχανικό μας για την κατάσταση του οχήματος. Ελέγχουμε τα βασικά όπως την πίεση των ελαστικών, αλλαγή/συμπλήρωση λαδιών και τα νερά του ψυγείου και των υαλοκαθαριστήρων μας. Φροντίζουμε να έχουμε μια ρεζέρβα έτοιμη για περίπτωση ανάγκης.
  • Δεν οδηγούμε κουρασμένοι – Αποφεύγουμε να οδηγήσουμε όταν είμαστε κουρασμένοι ή όταν νυστάζουμε. Σε περίπτωση που κουραστούμε πρέπει να παραχωρήσουμε την θέση μας σε κάποιον άλλο οδηγό.
  • Έγγραφα – Πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι μας, πρέπει να είμαστε σίγουροι πως έχουμε μαζί μας όλα τα απαραίτητα έγγραφα όπως ασφάλεια αυτοκινήτου, άδεια κυκλοφορίας και άδεια οδήγησης.

Ειδικά στην πατρίδα μας, έχουμε μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα. Είναι ευθύνη μας να οδηγούμε προσεκτικά, ακολουθώντας τον Κ.Ο.Κ. για να διατηρήσουμε ασφαλή την οικογένεια μας αλλά και τους υπόλοιπους οδηγούς γύρω μας.