Καθώς πλησιάζουμε στην καρδιά του καλοκαιριού, πολλοί από εμάς ετοιμαζόμαστε για τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Ομπρέλες, καρέκλες θαλάσσης, πετσέτες και μαγιό είναι μερικά από τα είδη που σκοπεύουμε να αγοράσουμε.

Με τις τιμές των eshops να είναι εξαιρετικές, πολλοί προτιμούμε να ψωνίσουμε τα καλοκαιρινά μας online. Μια έρευνα του δημοφιλούς site CNET έφερε στο φως πως 1 στους 4 που αγοράζει προϊόντα online έχει πέσει θύμα διαδικτυακής απάτης.

Παρόλα αυτά οι ευκολίες μιας Online αγοράς (τόσο στην παραγγελία όσο και στην πληρωμή) τις καθιστούν ολοένα πιο δημοφιλείς και πιο ασφαλείς. Δεν χρειάζεται λοιπόν να ανησυχήσουμε τόσο πολύ αρκεί να ακολουθήσουμε ορισμένες πολύ βασικές συμβουλές.

  • Αναβαθμίζουμε το λογισμικό στο κινητό μας – Σε όλους τους τύπους κινητών τηλεφώνων και tablet (iOS, android, windows) πρέπει να διατηρούμε ενημερωμένο το λειτουργικό σύστημα. Οι ενημερώσεις φροντίζουν να καλύπτουν κενά ασφαλείας και βελτιώνουν την απόδοση της συσκευής μας. Καλό θα ήταν να εγκαταστήσουμε και κάποιο πρόγραμμα antivirus- antispyware για να κρατήσουμε μακριά τις διαδικτυακές απειλές.
  • Δημόσια/ανοικτά Wi-Fi δίκτυα – Αποφεύγουμε την χρήση των ανοικτών δικτύων καθώς οποιοσδήποτε μπορεί να παρακολουθήσει τις κινήσεις μας, να υποκλέψει τα στοιχεία μας και εν τέλει να πραγματοποιήσει συναλλαγές με τους κωδικούς μας. Μπορεί ακόμα και να μας κατευθύνει σε μια ιστοσελίδα που φαίνεται ασφαλής αλλά είναι πλαστή και στόχο έχει να μας αποσπάσει όλα τα ευαίσθητα στοιχεία (λογαριασμούς τραπέζης, στοιχεία πιστωτικής κάρτας κλπ).
  • HTTPS στην ιστοσελίδα – Κατά την επίσκεψη μας σε μια ιστοσελίδα αγορών θα πρέπει να προσέξουμε πολύ την διεύθυνση της. Αν η σελίδα δεν ξεκινάει με το πρόθεμα https αποφεύγουμε να αγοράσουμε προϊόντα και υπηρεσίες από εκεί, ακόμα και αν μας πληροφορεί πως κερδίσαμε ένα ταξίδι αξίας 2000 δολαρίων στην Καραϊβική.
  • Διαφημιστικά SMS – Το τελευταίο διάστημα πολλές εταιρείες ξεκίνησαν να διαφημίζουν προσφορές και προϊόντα μέσω γραπτών μηνυμάτων. Αρκετά από τα μηνύματα που στέλνονται όμως δεν προέρχονται από κάποια εταιρεία αλλά από κάποιον απατεώνα και περιέχουν συνδέσμους προς διάφορες ιστοσελίδες. Δεν πρέπει να πατήσουμε πάνω σε αυτούς τους συνδέσμους καθώς πιθανότατα θα κατεβάσουμε χωρίς να το γνωρίζουμε, κάποιο κακόβουλο πρόγραμμα (malware) στη συσκευή μας που θα δώσει στους hackers πληροφορίες για τους τραπεζικούς λογαριασμούς ή την πιστωτική μας κάρτα.
  • Χρήση ασφαλών μεθόδων πληρωμών – Ένας τρόπος προστασίας των πληροφοριών που αφορούν τις πληρωμές μας είναι η χρήση ασφαλών μεθόδων πληρωμής όπως το PayPal ή μια πιστωτική κάρτα. Ειδικά αν αποθηκεύουμε τα στοιχεία μας σε κάποια ιστοσελίδα (όπως το Amazon 1-Click) θα πρέπει να προτιμήσουμε ένα τέτοιο τρόπο πληρωμής. Αν και είναι πολύ δυσάρεστο κάποιος ξένος να γεμίσει την πιστωτική μας κάρτα, είναι πολύ καλύτερο από το να μας στραγγίξει τον τραπεζικό λογαριασμό μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι αιτήσεις στην τράπεζα για αποζημίωση μπορεί να πάρουν μήνες μέχρι να ολοκληρωθούν σε αντίθεση με τους λογαριασμούς μας που τρέχουν σε μηνιαία βάση.

Δεν χρειάζεται να φοβόμαστε τις online αγορές. Θα πρέπει μονάχα να είμαστε αρκετά προσεκτικοί, να αγοράζουμε μόνο από επώνυμες ιστοσελίδες και όλες τις αγορές να τις πραγματοποιούμε από το wifi του σπιτιού μας ή κάποιου φίλου μας.