Το αίσθημα που μας αφήνει μια διάρρηξη στο σπίτι μας δεν είναι καθόλου ευχάριστο. Είναι ένα συναίσθημα απώλειας και ανασφάλειας το οποίο συνήθως κρατάει για αρκετές εβδομάδες. Μπορούμε όμως να πραγματοποιήσουμε κάποιες ενέργειες που θα μας βοηθήσουν τόσο να ξεπεράσουμε αυτό το συναίσθημα όσο και να ανακτήσουμε πολλά από τα κλεμένα αντικείμενα μας.

  1. Ειδοποιούμε την αστυνομία : Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνουμε αφού διαπιστώσουμε πως κάποιος έχει διαρρήξει το σπίτι μας είναι να επικοινωνήσουμε άμεσα με την αστυνομία. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να δώσουμε μια πλήρη αναφορά με όσες λεπτομέρειες μπορούμε αναφορικά μετά τα αντικείμενα που εκλάπησαν. Φροντίστε να επικοινωνείτε συχνά με τις αστυνομικές αρχές για να ρωτάτε αναφορικά με την πορεία της ανάκτησης.
  2. Σημαδέψτε τα πολύτιμα αντικείμενα σας : Είναι καλή ιδέα να σημαδέψετε τα πολύτιμα αντικείμενά σας για να μπορείτε να τα αναγνωρίσετε εύκολα στην περίπτωση κλοπής. Σημειώστε τα αρχικά σας πάνω σε αντικείμενα φτιαγμένα από ξύλο, πλαστικό και μέταλο. Μια εύκολη λύση για το μαρκάρισμα είναι ο ανεξήτιλος μαρκαδόρος.
  3. Επισκευθείτε τοπικά ενεχειροδανηστήρια και καταστήματα αγοραπωλησίας χρυσού : Εάν διαθέτετε κοσμήματα και χρυσαφικά πρέπει να επισκεφτείτε τα τοπικά καταστήματα αγοραπωλησίας χρυσού και τυχόν ενεχυροδανειστήρια. Οι διαρρήκτες συνήθως πουλάνε τα κλεμμένα χρυσαφικά και κοσμήματα όσο πιο γρήγορα γίνεται τόσο για να ξεφορτωθούν όσο και για να πάρουν στα χέρια τους άμεσα μετρητά. Εάν ανακαλύψετε τα κοσμήματα σας σε κάποιο τέτοιο κατάστημα τότε ειδοποιήστε άμεσα την αστυνομία και ενημερώστε τους για την κατάσταση. Θα μεριμνύσουν για να σας επιστραφούν τα κλεμμένα σας αντικείμενα χωρίς να πληρώσετε απολύτως τίποτα.
  4. Κρατήστε αρχείο : Είναι καλή ιδέα να διατηρείτε ένα αρχείο με όλα τα πολύτιμα αγαθά που έχετε στην κατοχή σας. Στο αρχείο αυτό θα πρέπει να συμπεριλάβετε τυχόν σειριακούς αριθμούς και μοντέλα για να μπορείτε εύκολα να αναγνωρίσετε τα αντικείμενά σας σε περίπτωση κλοπής. Εάν είναι εφικτό, συμπληρώστε το αρχείο σας με φωτογραφίες για να έχετε και απτά αποδεικτικά στοιχεία για τα αντικείμενα σας.

Οι αστυνομικές αρχές λόγω φόρτου εργασίας δεν θα μπορέσουν να αφιερώσουν σε όλες τις περιπτώσεις τον απαιτούμενο χρόνο έρευνας για να εντοπίσουν τα κλεμμένα αντικείμενά σας. Σε περίπτωση διάρρηξης λοιπόν θα πρέπει να πραγματοποιήσετε μόνοι σας μια έρευνα. Η καλύτερη αντιμετώπιση για μια διάρρηξη είναι η πρόληψη. Ενημερωθείτε για συναγερμούς σπιτιού και κάμερες ασφαλείας και θωρακίστε το σπίτι σας άμεσα.