Για τους ενασχολούμενους με τον χώρο της τεχνολογίας, ο όρος “Cloud” δεν είναι πρωτόγνωρος. Έχει εμφανιστεί εδώ και κάποια χρόνια ως υπηρεσία, κάνοντας τη ζωή των ανθρώπων πολύ ευκολότερη. Έχοντας αυτά κατά νου, θα διαπιστώσουμε πως αρκετά προϊόντα ασφαλείας όπως οι IP κάμερες και τα συστήματα DVR, έχουν στα χαρακτηριστικά τους και τη λειτουργία  Cloud. Τι σημαίνει όμως αυτό; Έχει καμία σχέση αυτό το “Cloud” με το αντίστοιχο που γνωρίζουμε όλοι και για το οποίο μιλήσαμε πιο πάνω;

Computing Cloud 

Πρόκειται για το Cloud που όλοι γνωρίζουμε. Ουσιαστικά μας επιτρέπει να αποθηκεύσουμε αρχεία εκτός του υπολογιστή, δηλαδή σε έναν διαδικτυακό αποθηκευτικό χώρο, στον οποίο μπορούμε να έχουμε πρόσβαση από οπουδήποτε. Αρκεί μόνο να είμαστε συνδεδεμένοι στο ίντερνετ. Μεγάλο όφελος έχουν οι επιχειρήσεις αφού τα έξοδα συντήρησης server αποθήκευσης αρχείων, έχει μειωθεί δραματικά.

Τι είναι το Cloud στα συστήματα ασφαλείας;

Δεν είναι τίποτα παραπάνω από το Remote Control, δηλαδή της δυνατότητας απομακρυσμένου ελέγχου των καμερών ή του DVR μέσα από το smartphone ή τον υπολογιστή. Παλαιότερα χρειάζονταν ολόκληρες διαδικασίες για να γίνει κάτι τέτοιο αφού έπρεπε να ρυθμιστεί το router και να χρησιμοποιούνται DNS servers. Επιπλέον να διευκρινίσουμε πως οι κάμερες δεν έχουν τη δυνατότητα να ανεβάσουν τα αρχεία καταγραφής τους σε κάποιο cloud διότι οι εγγραφές γίνονται τοπικά στην κάρτα μνήμης που βρίσκεται στη συσκευή.

Αποθηκευτικός χώρος Cloud και συστήματα ασφαλείας

Η δημιουργία ενός Cloud Storage και κατ’ επέκταση η ενσωμάτωση στα συστήματα καμερών και DVR  δεν είναι κάτι εύκολο αφού ο όγκος δεδομένων είναι τεράστιος με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται οι κατασκευαστές να ενσωματώσουν μία τέτοια υπηρεσία. Φυσικά, υπάρχουν εναλλακτικές οι οποίες κοστίζουν πολύ ακριβά, όπως για παράδειγμα το Dropbox. Από την άλλη πλευρά, ήδη τα DVR έχουν σε πολλές περιπτώσεις εσωτερικό δίσκο, ο οποίος φτάνει ακόμα και τα 2.000GB.

Διαφορές μεταξύ Cloud Storage και Remote Storage

Τα DVR, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν απομακρυσμένη αποθήκευση και μιλάμε για το Remote Storage. Μέσω των FTP Servers τα DVR αποθηκεύουν τα αρχεία και μπορούν να κάνουν αποστολή υλικού μέσω email ή εγγραφή σε απομακρυσμένο υπολογιστή. Από την άλλη το Cloud Storage, αφορά ιδιόκτητους απομακρυσμένους χώρους αποθήκευσης και δε πρέπει να θεωρείται ίδιο με το Remote Storage.

H υπηρεσία πρόσβασης σε live εικόνα των καμερών IP και του καταγραφικού DVR  καθώς και των εγγραφών δεν έχει σχέση με τo Cloud που όλοι ξέρουμε αλλά ούτε και με το Cloud Storage. Δε μπορούμε να πούμε αν σαν όρος είναι λάθος, αλλά ίσως καλύτερη ορολογία να είναι το Cloud Access.