Είναι απόλυτα δικαιολογημένο η συνεχής αύξηση της εγκληματικότητας να σας ανησυχεί και να νιώθετε μία ανασφάλεια η οποία πέρα από σωματική είναι και υλική. Σίγουρα όλοι μας ανησυχούμε για το σπίτι μας το οποίο αποτελεί τον πιο σημαντικό μας προσωπικό χώρο και που στον οποίο έχουμε επενδύσει ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μας. Ως φυσικό επακόλουθο των παραπάνω δεν θέλουμε να γίνουμε στόχος κακοποιών στοιχείων. Επειδή γιορτές πλησιάζουν και ενδεχομένως να λείπουμε από το σπίτι μας για αρκετές ώρες, πάμε να δούμε μερικά πράγματα που “τραβάνε” τους διαρρήκτες στο σπίτι μας.

Σύστημα συναγερμού

Εάν το σπίτι σας δεν είναι προστατευμένο, σίγουρα είναι πιο ευάλωτο σε ανεπιθύμητες επισκέψεις. Αν λοιπόν έχετε διαπιστώσει σημάδια παραβίασης, προβείτε άμεσα σε μία τοποθέτηση κάποιου συστήματος ασφαλείας.

Εξώπορτα

Αν η κεντρική πύλη του σπιτιού σας δεν έχει καλό “φαίνεσθαι” (λόγω φθορών κλπ) τότε είναι αρκετά εύκολο να γίνεται στόχος αφού οι “επισκέπτες” θα θεωρήσουν ότι το σπίτι είναι εγκαταλελειμμένο. Φροντίστε την εξώπορτά σας διατηρώντας την καθαρή, βαμμένη κλπ.

Απορρίμματα

Σίγουρα αν μένετε σε μονοκατοικία, θα έχει τύχει να αφήσετε τις κούτες της καινούργιας σας τηλεόρασης, ηλεκτρονικού υπολογιστή κλπ έξω από την πόρτα σας, σε κοινή θέα προτού φτάσουν στον κάδο. Καλό είναι να μην εκθέτουμε τις αγορές μας τόσο απροκάλυπτα αφού περίεργα βλέμματα κυκλοφορούν.

Ταχυδρομικό κουτί

Ναι, είναι βαρετό να αδειάζουμε κάθε τόσο το ταχυδρομικό κουτί από άχρηστα φυλλάδια που δεν μας ενδιαφέρουν. Κάτι τέτοιο όμως είναι απαραίτητο αφού ο μεγάλος αριθμός χαρτικής ύλης στο κουτί υποδηλώνει την έλλειψη δραστηριότητας στο σπίτι.

Κουρτίνες

Βασικός κανόνας που θα πρέπει να θυμόμαστε συνεχώς ώστε να αποφύγουμε τις απρόσμενες εκπλήξεις είναι πως οι κουρτίνες του σπιτιού δεν θα πρέπει κατά τη διάρκεια της ημέρας να είναι ανοιχτές. Είναι ίσως ο ευκολότερος τρόπος για έναν ληστή να χαρτογραφήσει τους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού σας υποδειγματικά.

Είστε στο σπίτι;

Εάν δεν είστε στο σπίτι για αρκετές ώρες δεν χρειάζεται να το κάνετε εμφανές. Τοποθετείστε ραδιόφωνα ή τηλεοράσεις όπου θα λειτουργούν ή ρυθμιζόμενους διακόπτες για τα φώτα με σκοπό να δώσετε την αίσθηση στους “περίεργους” πως είστε μέσα σε αυτό.

Φωτισμός εξωτερικών χώρων

Ζείτε σε χώρο με αυλή; Φροντίστε να είναι επαρκώς φωτισμένη μιας και οι ληστές θέλουν την οποιαδήποτε ενέργεια να την πραγματοποιήσουν αθόρυβα χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Προσοχή στην “χλωρίδα” του σπιτιού σας

Εάν έχετε δέντρα κοντά στους τοίχους του σπιτιού σας καλό είναι να μην τα αφήνετε να μεγαλώνουν αρκετά αφού μπορούν να μετατραπούν σε σκαλιά για τους επίδοξους ληστές όπου θα καταφέρουν να έχουν πρόσβαση στο σπίτι σας και από άλλες εισόδους (παράθυρα κ.α.) πέραν την κεντρικής.