Αν και οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι ο όρος “διαρρήκτης” είναι κάτι ενιαίο και προσδιορίζει κάτι συγκεκριμένο, σας πληροφορούμε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Πίσω από τον συγκεκριμένο όρο κρύβονται 4 διαφορετικές κατηγορίες, εκ των οποίων η κάθε μία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το άρθρο θα σας αναλύσουμε τα χαρακτηριστικά των διαρρηκτών της κάθε κατηγορίας ώστε να μπορέσετε να τους αντιμετωπίσετε όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται αφού η γνώση, είναι δύναμη. Πάμε να τους δούμε αναλυτικά:

Ο παρορμητικός καιροσκόπος διαρρήκτης

Πρόκειται για διαρρήκτες οι οποίοι δεν είναι επαγγελματίες ή καριερίστες. Ψάχνουν να εντοπίσουν εύκολους στόχους και ποντάρουν στην αμέλεια των ιδιοκτητών του σπιτιού. Για παράδειγμα αν εντοπίσουν πως έχετε ξεχάσει ένα παράθυρο ανοιχτό, τότε θα εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που τους δώσατε και θα εισβάλλουν στον χώρος σας με σκοπό να πάρουν ό,τι πολύτιμο βρουν εκτεθειμένο.

Ο διαρρήκτης εκ προμελέτης

Είναι μία κατηγορία η οποία διαφέρει με την προηγούμενη αφού πριν δράσουν μελετούν προσεκτικά τον στόχο τους, ώστε να έχουν σαφή εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτόν. Εξετάζουν το πόσο καλά προστατεύεται ένα σπίτι και αφού σιγουρευτούν πως δεν υπάρχουν συστήματα ασφαλείας όπως συναγερμός, κάμερες κ.α. επεμβαίνουν. Σκοπός τους είναι να κλέψουν πολύτιμα αντικείμενα ή χρήματα. Επίσης καλό είναι να μην αφήνετε να φαίνονται από το παράθυρο τα αντικείμενά σας αφού είναι εύκολο να στοχοποιηθούν.

Ο ερασιτέχνης κλέφτης

Πρόκειται για την πιο άτσαλη κατηγορία διαρρηκτών. Παραβιάζουν τα σπίτια προκαλώντας και φθορές στην περιουσία σας αφού σπάνε τις κλειδαριές, τα παράθυρα κ.α. Δεν έχουν στοχοποιήσει το τι θα πάρουν, οπότε ψάχνουν διαρκώς για πολύτιμα αντικείμενα. Επειδή δεν είναι επαγγελματίες κλέφτες, εισβάλλουν στο σπίτι τις ώρες που οι ιδιοκτήτες λείπουν ώστε να έχουν τον απαραίτητο χρόνο να δράσουν. Επίσης φροντίζουν ώστε οι στόχοι τους να είναι όσο το δυνατόν απροστάτευτοι. Αυτό που έχετε να κάνετε λοιπόν ώστε να τους απωθήσετε είναι να εγκαταστήσετε ένα σύστημα ασφαλείας.

Ο διαρρήκτης “καριερίστας”

Είναι η κατηγορία η οποία είναι και η πιο επικίνδυνη. Οι συγκεκριμένοι κλέφτες επιλέγουν σπίτια τα οποία είναι πεπεισμένοι πως έχουν εντός τους πολύτιμα αντικείμενα μεγάλης αξίας. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουμε ακούσει να παριστάνουν τους τεχνικούς ή τους υπαλλήλους κάποιας εταιρείας με σκοπό να μπουν στο σπίτι και να ιχνηλατήσουν τον χώρο. Επειδή έχουν τα κατάλληλα μέσα ώστε να παραβιάσουν σχετικά εύκολα τον οποιοδήποτε χώρο θα πρέπει και εσείς από μέρους σας να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Προτείνεται η τοποθέτηση καμερών, συναγερμού και πόρτας ασφαλείας με σκοπό να ενισχύσετε την συνολική ασφάλεια τους σπιτιού σας.